G4Media.ro

EXCLUSIV Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate, DNA și…

Sursa Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

EXCLUSIV Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate, DNA și DIICOT, să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de magistrați

Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători, se arată într-un punct de vedere transmis oficial Guvernului pe data de 7 martie și consultat de G4Media.ro.

Potrivit documentului, care este un draft înainte ca opinia să fie dată publicității, Comisia de la Veneția ”regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie”.

Suplimentar, Comisia de la Veneția solicită ”reformarea urgentă” a mecanismului prin care cetățenii pot face sesizări penale împotriva judecătorilor și procurorilor.

Comisia de la Veneția recomandă Guvernului, în cazul în care legea este menținută în forma actuală, ca secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii să aibă o implicare mai puternică în procesul de selecție al procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori, pentru a asigura o ”procedură de selecție competitivă și criterii clare la numirea (și revocarea) procurorilor anume desemnați, o perioadă mai lungă de numire în funcție precum și posibilitatea atacării deciziilor de eliberare din funcție la încheierea mandatului”.

În analiza extinsă a legii, Comisia de la Veneția notează că ”legea nu prevede o procedură competitivă” de selecție a procurorilor care vor investiga magistrați. ”Este de așteptat ca numeroși procurori să îndeplinească criteriile de eligibilitate și este neclar cum vor fi selectați de către CSM procurorii propuși de Procurorul General. Acest lucru trebuie clarificat. În plus, numirea pentru o perioadă de patru ani este relativ scurtă pentru a garanta procurorilor suficientă independență, mai ales că este posibil ca acești procurori să investigheze cazuri complexe de infracțiuni comise, de pildă, de membri CSM implicați în procedura de selecție”.

Punctul de vedere transmis Guvernului este un așa numit ”Draft opinion”, pe baza observațiilor făcute de Jean Claude Scholsem (membru al Comisiei, Belgia), Hanna Suchocka (președintele Comisiei, Polonia), Kaarlo Tuori (membru, Finlanda) și Johan Hirschfeldt (expert, fost membru, Suedia).

Context

În varianta adoptată de Parlament pe data de 28 februarie și propusă de ministerul justiției, condus de Cătălin Predoiu, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA sau la DIICOT.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările USR și AUR referitoare la legea privind desființarea Secției speciale.

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Potrivit surselor G4Media.ro, legea va fi cel mai probabil promulgată vineri.

Anterior, USR a cerut CCR să amâne decizia până după publicarea avizului Comisiei de la Veneţia.

Sursa Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Pai tocmai s-a grabit CCR sa spuna ca e bine ce-a facut Predoiu. Cum procedam acum? Se pare ca avem numai incompetenti chiar si in cele mai sensibile functii.

    • Numai hoți ! 😂😂😂

    • Cum e un articol pe justitie, hop plusereii cu anticorupție în gura…ce facurati copii?…Daca UE va lasa fara tema ecologistă și fără certificate verzi, va agatati de justitie?…parca a rămas cam putin de dezbătut…Cu Ucraina e gata?…gata luptă cu rusii?…vai mama voastră de progresiști…Daca pe restricții capitalizau AUR, acum, pe razboi parca e în prim plan Ciuca și Turistul…Bai desteptilor, CSM ce până mea e?..aia sunt aleși de magistrați, nu de altcineva, daca casta lor pe aia ii numesc, ce dracu treaba avem noi?….Hahalera, tu și ultimii talibani, de energie nu spuneti nimic?..pana si marele Frans a concluzionat că e vad albina Green Deal…asa va fi cu toate temele…acum Polonia sunt eroi, ieri le dădeau cu justiția în freza.

    • Bla bla bla … la furat și la mâncat c’at sunteți neîntrecuți, bandiților bolșevici 😂😂😂

    • Predoiu la plimbare. Reluată treaba de corectat corectura corectării.😁

    • Asa cum ti-am mai spus, punctele de suspensie nu te fac mai inteligent.

    • Lume, lume, nu mai ascultati de comisia de la Venetia, ca va spune Bobitza cum sta treaba. El fiind expert ( isi da cu parerea la absolut toate articolele despre justitie)

    • Da, bobitza e mare erou la el in faurei

  2. Ce-mi mai plac glumele mele😂

    • Nu de mult, foarte dubiosul ministru Predoiu spunea ca va retrage proiectul daca nu va fi aprobat de Comisia de la Venetia.
      Probabil, asta a si vrut: boala lunga, moart sigura…

  3. Pot să tipăresc recomandarea pe hârtie moale?
    Că am rămas fără hârtie igienica

    • Mai bine te-ai șterge cu carnetul de membru AUR la koor! Boschetarii Rusiei, care pica cu viteza luminii in sondaje! Ba dar ce-o sa faceți când SRI-ul o sa gafa a publice legăturile dintre AUR și Rusia?! 🤣

    • Cund vor curge amenzile ptr statul Roman le vei plati tu, Ccr putinist sau Tov Predoiu cu Usl(struto camila)? Sau cand nu vor mai veni fonduri de la UE. Pe parlamentari nu-i intereseaza ca oricum nu platesc ei si motoul lor e sa le fie lor cald si bine (si familiei lor).

    • Justiția hoților USL tocmai a dat afara un judecător incomod.

  4. Procororii o sa fie numiti de liasavoneaa si purciica baltag.

  5. Ăsta -i motivul pt care se grăbesc hoții ,sunt specialiști în -„pe repede înainte că ne ajunge dreptul european(!)- ” din urmă și nu se mai poate! MAFIE !

    • In statele din Europa tot DNA-urile anchetează magistrații?
      Întreb pentru un prieten

    • @Straight & Proud: In statele din Europa magistratii penali pot fi anchetati de catre orice procuror, iar daca fapta este extrem de grava ancheta se transfera sau este direct deschisa la procuratura generala. Ei nu au DNA, pentru ca nu au hotia, minciuna si coruptia in sange, ca romanii

    • @Staright&Proud, nu, la ei este in competența parchetului general, doar că noi avem atâta corupție încât am înființat un parchet dedicat, DNA.

  6. Predoiu, CCR si restul gastii sunt fericiti s-a comis, GHINION !!!

  7. Eu acu am aflat, CCR a respins în UNANIMITATE sesizarea USR?
    Adică și doamnele Stanciu și Tănăsescu?
    Cum o fi reușit Putin să le trimită bani cu SWIFT-ul blocat???

    • Stanciu si Tanasescu sunt numite de Iohannis, tatucul mafiei PSD-PNL-UDMR, partide care au numit ceilalti 7 judecatori CCR.
      Asa a aparut unanimitatea.

  8. N-a mers șmecheria bolșevică 😂😂😂

  9. Sa vedem acum ce face tatucul ticalosilor PSD-PNL-UDMR, Iuie Mohannis!
    Va promulga legea asta mafiota sau o va retrimite in parlament pentru a se tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia?

  10. Venetia este in Italia,tara stapanita de mafioti si de autoritati care confisca yahturile patriotilor rusi,dupa cum ne spune Dna.Senator Sosoaca.Concluzia, nu recunoastem Comisia de la Venetia.Punkt.

  11. Magistrații nu comit infracțiuni și abuzuri, ei se luptă cu ciuma roșie și CORUPȚIA!!!

    Magistrații merită din plin pensiile alea nesimțite.

    • Așa este, George :)). Păcat că mulți pr0stalai nu o să-ți sesizeze ironia.

    • E numai neghiobie in comentariul lui George (de unde si pana unde USR ???)
      Pensiile nesimtite sunt produse si votate de Ciuma Rosie – pretul platit din bugetul public pentru acesti penali „legislatori”, urmasi ai tatucului Iliescu, votati de „inteligenti” ca George sau Clau.

  12. pai era clar de ce au adoptat racheta legea prin parlament sub perdeaua de fum a razboiului cand nu e nimeni atent, iar cecereaua a dat termen 6 zile sa o analizeze, desi in cele mai multe cazuri dureaza 4, 5 luni pana judeca ceva.
    venea verdictul de la venetia si stiau asta.

  13. Ce stiai tu mos basinos ?

  14. E doar recomandare. Din pacate! Era
    mai bine daca puteau sa ne oblige sa scapam de coruptie si de corupti.
    Daca singuri nu suntem in stare, macar obligati din exterior sa o facem.

  15. Mai studiază reglementările UE !
    Și citește și MCV-ul !

  16. Sunt curios dacă în criza provocată de războiul din Ucraina dulapul riscă pierderea de bani europeni.
    Și ce o spună Kamalei Harris ?

  17. Mafiotii PSD -PNL-UDMR.

  18. Si nu or sa faca nimica pentru ca pot!
    Ca si Putin ii doare in cot de orice alta parere!

  19. Comisia de la Veneția se oprește la numele instituției – DNA, habar n-are ce e cu conținutul.

  20. mai simplu si clar de atat nu se poate

    CIUMA ROSIE / GALBEN / GRIVCO / USL / PSD / PNL / PDL e acelasi lucru

    oricum vor iesi la vot cu 50%+ cu ceilalti frati de hotie UDeeeMeeeReeeuuu, si lumea in continuare se va intreba de ce ne e scarba de tarisoara asta, ca nimic nu se schimba

    si mai spune ceva USR a fost scos de la guvernare pentru ca ii deranja, si ce a vrut sa faca STELIAN ii deranja si cu sectia speciala si cu sefii parchetelor

    • Da, de acord cu tine, atat ma iritau postacii aia care spuneau(spun si acum) ca au fost la guvernare de ce nu fac ce au promis, pai cum mama dreaq sa faci cand ai 15% si toate institutiile statului si mediile infractoare (A3, Onania Tv)
      Cand om fi si noi ca moldovenii, ucrainienii sau macar ca bulgarii sa votam dreaqului si pe altii in afara de ce am votat 30 de ani…

  21. Poate la Mosul,in Irak.Noi avem in Constitutie prevazuta obligatia ca toate instantele de judecata sa aplice legile U.E.daca legile interne,inclusiv Constitutia,sunt contrare acestora.Apartenenta noastra la Uniunea Europeana ne obliga sa respectam legile EI.
    Baietii „dastepti”vor doar sa ia bani moca cu toptanu’ de la U.E.,dar sa nu respecte normele acesteia.Toate institutiile europene,cu exceptia celor care dau bani sunt o bascalie pentru ei,iar d-ta ii acoperi cu propaganda pe care o faci.Ai interese murdare si potrivnice Romaniei.Tupeul vostru nu are margini.Nici acum cand apartenenta la structurile euroatlantice ne protejeaza de cele mai mari primejdii.Va frige tare legea penala,putinistilor!

  22. Politrucul rusofil Predoiu să fie demis urgent. Auzi iohannisule ?

  23. DNA şi DIICOT. Simplu şi fără zorzoane. Or fi proști europenii , dar nu pot fi ușor prostiți. Cât despre politicienii noștii, se vede de cine au cea mai mare frică. De justiției. Aia europeană.

  24. Mafioții PSD-PNL nu se mai satură de furat !

  25. PSD-im, PNL-im, PSD-im, PSD-im, UDMR-im, vă fu.em și vă furăm de vă nenorocim.
    CORUPEM ȘI HOȚIM, pentru că doar atât știm.
    Eterni , suntem, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.
    E negru pe alb ,adevăratul Partid e USR in ROMÂNIA.

  26. Romania jefuita de PSD&Co voteaza tot PSD&Co. Romania primeste ceea ce merita.

  27. Sa-mi explice si mie cineva care este in domeniu, de ce se feresc unii din magistratură de DNA si DIICOT si tot doresc o sectie speciala?.

    • Nu-s din domeniu, dar DNA şi DIICOT au mai făcut victime printre hoţii şi corupţi din politică. Cine altcineva a mai făcut măcar cât au făcut astea două instituţii? Cine? CSM-ul. Procuratura? Inspecţia judiciară? Poliţia? SRI-ul? Toţi nu-şi justifică salariile…

  28. ATI vrut usl … Partea trista e ca noi o sa platim amenzile actiunilor usl, cand o sa inceapa infringement ul

  29. Mai bine Comisia ar face o vizita de lucru la sleahta de la Constanta si s-ar convinge sa nu isi mai bage nasul. Stiti voi…pe acolo pe langa terenurile de tenis si nu numai.