G4Media.ro

EXCLUSIV Cadoul lui Dragnea pentru UDMR și Viktor Orban: Guvernul Dăncilă pregătește…

EXCLUSIV Cadoul lui Dragnea pentru UDMR și Viktor Orban: Guvernul Dăncilă pregătește o Ordonanță de Urgență prin care liceul maghiar din Târgu Mureș intră în legalitate

Guvernul Dăncilă pregătește o ordonanță de urgență prin care liceul maghiar din Târgu Mureș, înființat potrivit acuzațiilor DNA cu încălcarea legii educației naționale, intră în legalitate, o mutare cu efecte politice și juridice pe termen lung. Proiectul de ordonanță obținut de G4Media.ro a fost anunțat miercuri, 6 iunie, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, însă textul ordonanței lipsește din secțiunea documente. Efectul acestui OUG, a explicat un specialist în educație pentru G4Media.ro, este că orice autoritate locală va putea înființa ușor o unitate de învățământ, iar dosarul DNA care vizează înființarea liceului maghiar de la Târgu Mureș se închide prin dezincriminarea faptelor.

Prin proiectul de OUG, Guvernul urmărește, pe de-o parte, să reglementeze situația elevilor care au apucat să învețe timp de doi ani la liceul maghiar din Târgu Mureș. Acești elevi ar risca în 2019 să nu poată participa la examenul de bacalaureat, dat fiind că liceul în care au învățat doi ani a fost înființat ilegal. În acest punct, ordonanța rezolvă o problemă reala, cerută de UDMR și de comunitatea maghiarilor din Târgu Mureș. Acei copii nu au nicio vină că au urmat un liceu înființat cu încălcarea legii educației naționale.

Pe de altă parte, proiectul de OUG dă satisfacție minorității maghiare, care va putea să-și înființeze mult mai ușor decât până acum instituții de învățământ cu predare în limba maternă. Este o cerință mai veche a UDMR, dar este discutabil dacă modul propus spre legiferare prin OUG este cea mai bună soluție.

Legea educației în vigoare prevede un proces complex. Un liceu se poate înființa de autoritatea locală, cu vot în consiliul local, cu avizul inspectoratului școlar, dar mai este nevoie de avizul ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), iar în final ministrul semnează ordinul. Cât timp nu este parcurs tot acest proces, liceul nu poate funcționa.

În schimb, OUG-ul pregătit de Guvernul Dăncilă dă posibilitatea ca autoritățile locale să înființeze mai întâi liceul, urmând ca în termen de cel mult un an să aibă loc un proces de evaluare externă ”în vederea asigurării calității educației”. Altfel spus, orice autoritate locală va putea înființa un liceu printr-o decizie administrativă, acesta urmând să intre ulterior în procedurile de acreditare.

 • (2) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, înființate la inițiativa autorităților publice locale, în procesul de organizare a rețelei școlare prevăzute de art. 61 din Legea educației nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, fără parcurgerea etapelor acreditării prevăzute de art. 29 alineatul (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare – au obligația de a declanșa și se supune, în termen de cel mult 1 an, de la data de 31 august 2018, procesului de evaluare externă periodică, în vederea asigurării calității educației. (Vezi aici textul integral al proiectului de ordonanță)

Context. Potrivit ziarului Adevărul, situaţia de la Târgu Mureş s-a inflamat după ce Tribunalul Mureş a decis că înfiinţarea liceului, în 2014, nu a fost legală. Acest lucru se întâmpla pentru că înfiinţarea nu fusese decisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, ci la nivel local. De altfel, în luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

Deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan, a atras atenția în data de 30 mai, într-o declarație politică citită în Parlamentul României, asupra intenției guvernului de a legifera prin OUG situația liceului de la Târgu Mureș. Pașcan a susținut că proiectul de OUG ar aparține UDMR.

 • ”În context, Ministerul Educaţiei Naţionale se pregăteşte deja să facă un prim hatâr pretenţiilor etnice nestăvilite ale UDMR, înaintând spre adoptare Guvernului României un proiect de ordonanţă de urgenţă privind drepturile elevilor şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate în procesul de organizare a reţelei şcolare. Este un act normativ cu dedicaţie privitor, de fapt, la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, care s-a dorit înfiinţat printr-o lege declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României. Prin această acţiune pur speculativă, pe cale de consecinţă va fi promulgată ordonanţa care produce imediat efecte, adică va fi soluţionată; o situaţie legislativ aberantă, chiar dacă respectiva ordonanţă va fi respinsă sau anulată ulterior”, a declara deputatul PMP de Mureș în Parlment pe data de 30 mai.

Promisiunile lui Dragnea. Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, în septembrie 2017, că l-a asigurat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată, printr-o hotărâre de guvern sau lege, pentru anul şcolar viitor, iar în schimb acesta a promis afirmarea susţinerii din partea maghiară a candidaturii României la OECD.

Dragnea a mai spus că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a facilitat discuţia telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban. „Şi i-am spus: ‘consider că este total îndreptăţită cererea şi solicitarea ca acel liceu să funcţioneze’ (…) Şi i-am spus ‘vom rezolva această problemă, în aşa fel încât, începând cu anul şcolar viitor, acel liceu să se înfiinţeze. Şi vom adopta, ori hotărâre de guvern, ori lege în Parlament, vom face toate demersurile legale ca acel liceu să se înfiinţeze”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, citat de Agerpres.

În Camera Deputaților a fost adoptat în decembrie 2017 proiectul de lege al UDMR privind înființarea unui liceu cu predare în maghiară la Târgu Mureș, dar acesta a fost declarat neconstituțional în luna martie. În aceste condiții, având în vedere că se apropie moțiunea de cenzură și că UDMR folosește aceste momente pentru a obține maxim politic de la PSD și ALDE, singura soluție pentru a le rezolva maghiarilor problema liceului din Târgu Mureș a rămas ordonanța de urgență.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Eu cred ca Transilvania ar trebui data Ungariei. De ce sa chinuim oamenii doar pentru ca noi suntem ticalosi, aici in sud?

 2. Este uimitor ce talent au unii ticalosi in a gasi pretul slugilor… dar si un talent incredibil al slugilor sa-si gaseasca stapanul „ideal” care face cel mai mult rau altora.
  Un tradator gata sa scufunde, sa dea foc sau sa amaneteze o tara intreaga ca sa scape. Asta s-a votat! Iar sambata slugile, inclusiv cele „care nu au de ales” il vor sustine. pfft!

 3. Liceul acum, iar autonomia teritoriala – cand UDMR va anunta ca nu mai sprijina aceasta coalitie toxica si guvernul va fi in iminenta cadere.

 4. Tăriceanu spune că prin mitingul de sâmbătă seară din Piaţa Victoriei se face „un nou pas în lupta cu abuzurile şi cu sistemului opresiv format în România sub atenta supraveghere a binomului SRI – DNA” şi îi cheamă pe oameni în stradă, potrivit News.ro. „Este vremea ca şi vocea noastră să se facă auzită, nu doar a celor care protejează instituţiile de forţă, procuratura şi aplaudă spectacolul cătuşelor. Este momentul să arătăm că suntem puternici şi că lupta împotriva statului paralel are o susţinere semnificativă în rândul românilor”.
  Unde mama dracului ati fost pana sa ajungeti sefii partidelor de la putere si sefii camerelor din parlament?! Tu si colegul Dragnea.
  Nu mai ai loc de ipocrizie si minciuna, nu mai poti respira!
  Tara asta este ca un vis urat care nu se mai termina.
  O mizerie puturoasa intre granitele ei, care ne imbolnaveste si ne ucide.

 5. daca si-ar da gaina lui ar fi ok, dar sa te joci de-a statul roman ca sa-ti satisfaci poftele, e abuz clar. SRI ar trebui sa-l salte in secunda 2 dar la noi, SRI e KGB….totul in folosul puterilor straine. romania a fost plina de tradatori de ce nu ar fi dracnea noul marele tradator. dar inca o data, serviciile romane nu ar trebui desfiintate ci facut ce au facut rusii in cehoslovacia.

 6. dragi tovarasi si pretini
  am rugamintea majora la voi sa nu mai folositi sintagma „ciuma rosie” atunci cand vreti sa-i catalogati pe dragnea, tariceanu, toader & Co.. aceste ipochimene nu au nici in clin nici in maneca absolut nimic cu ceea ce a fost „ciuma rosie”. ei reprezinta doar O GRUPARE MAFIOTA..atat si nimic mai mult. MAFIE!!!!. amintesc/reamintesc ca pe vremea ciumei rosiii existau doar O MANA DE PRIVILEGIATI, care nu-si putea chiar permite orice ca altfel erau imediat maziliti…cezi cazul ILICI-ILIESCU. da, aveau posibilitatea sa mance/aprovizioneze de la cantina partidului, exista „gospodaria de partid”….cam atat. fratele unui maaare securist l-a lovit pe tatal meu pe trecerea de pietoni…si a intrat la pandaimos….primul ministru nu era tampit….ATENTIE: nu fac apologia vremurilor trecute, dar e o mare diferenta intre reprezentantii ciumei rosii si a MAFIEI actuale care conduce/spoliaza aceasta tara.
  sanatate si…cultura „tutulor”..
  p.s: astept cu nerabdare cand tara se va prabusi in haosul economic…as vrea atunci sa-i vad pe toti postacii psd-isti cum o sa li se umfle burta de foame

 7. Exista ceva ce Dragnea , Tariceanu, Iohannis, Orban, si ceilalți nu ar vinde daca le-ar aduce profitul așteptat?
  Cate școli sunteti capabili sa mențineți in Harghita si Covasna cu personalul necesar pentru copiii de romani minoritari?
  Ce OUG ați dat pentru a le favoriza si permite rezistenta si existenta?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.