G4Media.ro

EXCLUSIV Avocatul britanic al fugarului Dragoș Săvulescu: Omul de afaceri vrea să…

Foto: Facebook / Dragoș Săvulescu

EXCLUSIV Avocatul britanic al fugarului Dragoș Săvulescu: Omul de afaceri vrea să dea România în judecată la CEDO și să ceară despăgubiri pentru că a fost arestat în Grecia și a fost condamnat pe nedrept la București

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu – fugit în Italia după condamnarea definitivă la 5 ani și jumătate de detenție cu executare, în februarie 2019, în dosarul Retrocedărilor de plaje – vrea să dea România în judecată la CEDO și să ceară despăgubiri pentru că a fost arestat în Grecia și ar fi fost condamnat pe nedrept la București, a declarat pentru G4media.ro avocatul lui, Matthew Oresman, partener la firma internațională de avocatură Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, cu sediul principal la Londra.

Din motive pe care nu le înțelegem, România a refuzat până acum să recunoască sentința impusă domnului Savulescu de către instanța italiană în temeiul dreptului european (Decizia 2002/584 și 2008/909). Întrucât domnul Savulescu a finalizat procesul judiciar în Italia, nu este nevoie ca el să se întoarcă în România.

Cea mai mare întrebare este de ce autoritățile române nu au anulat mandatul de arestare învechit și nu au închis acest caz. După cum a arătat clar decizia din Grecia, autoritățile române au indus în eroare autoritățile elene atunci când au spus că dosarul este încă deschis. Conform legislației europene, cazul ar trebui închis.

Publicitate electorală

Domnul Săvulescu ar dori să viziteze România cât mai curând posibil, mai ales să-și vadă părinții. Cu toate acestea, până când România nu se comportă corespunzător în conformitate cu legile în vigoare, el nu poate veni în România.

În schimb, el se va lupta pentru a-și spăla imaginea și va lupta împotriva erorii judiciare din cazul său, dar și a altor erori ale Justiției din România, inclusiv prin revizuirea acțiunilor guvernului român și a acestei erori judiciare în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

El va solicita despăgubiri statului român din pricina prejudiciului suferit. Decizia instanței din Grecia (de a nu îl extrăda pe Săvulescu în România – n.r.) se adaugă probelor deja disponibile împotriva României în acest efort”, a declarat avocatul Matthew Oresman pentru G4media.ro.

Pe 11 decembrie anul trecut, Curtea de Apel București a confirmat sentința de condamnare la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo București, aflat în Italia, iar pe 11 martie, Înalta Curte a validat, la rândul ei, decizia. Instanţele au confirmat şi mandatul european de arestare emis pe numnele lui Săvulescu astfel încât acesta figurează şi acum pe site-ul Poliţiei române la rubrica „Persoane urmărite”.

Decizia instanțelor românești de confirmare a condamnării de 5 ani și jumătate de detenție cu executare a lui Dragoș Săvulescu a venit după decizia de anul trecut a Curții de Apel din Napoli, care i-a comutat pedeapsa lui Săvulescu într-una cu suspendare.

Judecătorii napoletani i-au șters lui Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curții de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian.

Săvulescu, prejudiciu de 28 de milioane de euro, alături de Cristi Borcea. El a achitat doar cheltuielile judiciare de 33.000 de lei

În conformitate cu sentința inițială a instanței din România care poate fi revizuită, domnului Săvulescu nu i s-a cerut niciodată să plătească altceva în afară de unele taxe legate de proces, care au fost plătite”, spune avocatul britanic pentru G4media.ro.

Cheltuielile judiciare la care a fost obligat Dragoș Săvulescu prin decizie definitivă sunt de 33.000 de lei.

Potrivit sentinței definitive de condamnare, doar Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro, din totalul de 114 milioane de euro cât valoreau plajele și falezele retrocedate ilegal de fostul primar din Constanța, Radu Mazăre, în beneficiul unor samsari de drepturi litigioase precum Dragoș Săvulescu.

Instanța Supremă a dispus ”restabilirea situației anterioare” retrocedărilor și a impus Ministerului de Finanțe și Primăriei Constanța să recupereze terenurile.

Ministerul Finanţelor Publice, ca reprezentant al Statului Român, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa vor întreprinde, în condiţiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor în privinţa cărora s-a restabilit situaţia anterioară”, au dispus judecătorii Înaltei Curți.

Jurnalista G4media.ro Andreea Pavel a arătat în aprilie acest an că Primăria Constanța a început recuperarea prejudiciului aferent unor terenuri retrocedate ilegal de administrația Radu Mazăre, dar care nu se mai pot întoarce fizic la oraș.

Avocatul spune că Săvulescu nu poate fi arestat dacă părăsește Italia în baza mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel București și confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție

Conform legislației europene, odată ce a început executarea pedepsei în țara de executare (Italia), țara emitentă (România) nu are dreptul legal de a continua executarea pedepsei emise în România. UE nu va recunoaște mandatul de arestare al României. România poate încerca să evite legislația UE și să formuleze o cerere bilaterală de punere în executare a mandatului de arestare, așa cum a făcut în Grecia, dar aceasta va fi respinsă, iar România va fi încă o dată într-o situație jenantă”, a declarat avocatul Matthew Oresman pentru G4media.ro.

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu a fost reținut pe 9 august 2021 pe insula grecească Mykonos, după ce soţia lui, fotomodelul de origine albaneză Angela Martini, şi o prietenă a cuplului, Marica Pellegrinelli (fosta soţie a lui Eros Ramazzotti) au publicat fotografii şi filmuleţe pe Instastory în care arătau că Săvulescu a părăsit Italia şi se afla în vacanţă în Grecia.

Pe 8 septembrie 2021, Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu în România şi l-a lăsat să plece în Italia, la Milano, potrivit unui comunicat de presă emis de Dragoş Săvulescu, prin intermediul unui purtător de cuvânt. Informația a fost confirmată ulterior de Ministerul român al Justiției.

La începutul lui 2019, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro. Săvulescu a fugit în Italia, la Napoli.

Vezi mai jos varianta în limba engleză a întrebărilor G4media.ro și răspunsurile avocatului lui Dragoș Săvulescu, Matthew Oresman, partener la firma internațională de avocatură Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, cu sediul pricipal la Londra.

G4media.ro: If Mr Savulescu is innocent, why does he not return to Romania?

Mr Savulescu’s attorney, Matthew Oresman: ”For reasons that we do not understand, Romania has so far refused to recognize the sentence imposed on Mr Savulescu by the Italian court pursuant to European Law (Decision 2002/584 and 2008/909). As Mr Savulescu has completed the judicial process in Italy, there is no need for him to return to Romania.

The bigger question is why the Romanian authorities have not canceled the outdated arrest warrant and closed this case. As the ruling in Greece made clear, the Romanian authorities misled the Greek authorities when they said that the case was still open. According to European law, it should be closed.

Mr Savulescu would like to visit Romania as soon as possible, especially to see his parents. However, until Romania behaves appropriately under the laws in place, he cannot. Instead, he will work diligently to clear his name and fight against this and other miscarriages of justice that have occurred in Romania, including pursuing a review of the Romanian Government’s actions and this miscarriage of justice before the European Court of Human Rights.”

G4media.ro: Has Mr Savulescu paid the legal expenses and damages that were incurred by the criminal sentence of the High Court of Cassation and Justice of Romania from February 7, 2019?

Mr Savulescu’s attorney, Matthew Oresman: ”As far as we are aware, and according to the original sentence from the Romania court that you may review, Mr Savulescu has never been asked to pay anything other than some trial-related fees, which have been paid.”

G4media.ro: Who does Mr Savulescu believe is behind his criminal warrant and why does he believe this?

Mr Savulescu’s attorney, Matthew Oresman: ”It is not for us to speculate what individuals are involved or their motivation, however it is clear that his indictment and conviction was fundamentally flawed given the limited evidence presented, procedural irregularities, and the speed in which the judges made their decision. This is further underscored by the fact that this issue should have been a civil matter – a dispute over a difference in value and over a civil procedure – not a criminal matter. Unfortunately, whatever the political reasons behind the case, this case has done nothing but focused negative attention on Romania’s judicial system.

Mr Savulescu is currently pursuing a review of the Romanian Government’s actions and this miscarriage of justice before the European Court of Human Rights. He is seeking compensation from Romanian related to the serious damages he has suffered at the government’s hands. The decision of the Greek’s court adds to the evidence already available against Romania in this effort.”

G4media.ro: Do you think Mr. Săvulescu could be arrested again based on the European arrest warrant issued by the Romanian judicial authorities if he leaves the territory of Italy, given that the European arrest warrant was confirmed by the High Court of Cassation and Justice of Romania and is still on Romanian Police website?

Mr Savulescu’s attorney, Matthew Oresman:No – according to European Law, once the execution of the penalty started in the country of execution (Italy), the issuing country (Romania ) has no legal right to pursue the execution of the sentence issued in Romania. The EU will not recognize the Romanian arrest warrant. Romania can attempt to go around this EU block and pursue a bilateral request, as it did in Greece, but this will be rejected, and Romania will be embarrassed yet again.”

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. amenintari ieftine. s-au mai dus si altii la cedo si nu inseamna nimic. nu i-a incalcat nimeni dreptul la un proces corect. ca l-a pierdut nu inseamna ca nu a fost corect.

 2. Nesimțire specifică infractorilor de doi bani. Mă rog, la el sunt milioane…

 3. Cand statul roman sta capra in fata infractorilor, noi toti trebuie sa ii platim ca ne fura, devalizeaza, etc.

 4. Nu il ia Ana Birchall la ea acasa? Ca ea este Mama Dolores a infractorilor fugari.

  • Am comentat si pe facebookul ei dar Ana Birchall este o isterica disperata care sterge orice comentariu critic si mi-a dat si block.

 5. Asta e, ghinionul nostru că Săvulescu e un hoț fără partid. Dacă era membru pesede sau penele, își ținea averea în țară și era cercetat și condamnat zi de zi, până la adânci bătrâneți, după cum ne-a explicat un mare patrihoț naționalist pe aici.

 6. Din păcate, sigur va câștiga, incompetența procurorilor nu are margini. Ideal ar fi să-i pună pe ei să plătească iar bonusul să-l dea Luluța.

  • Aici nu este vorba despre competenta sau incompetenta procurorilor; este o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare! Nu inteleg ce au facut instantele din Italia: au rejudecat si dat o alta hotarare, au anulat pur si simplu hotararea instantei din Romania si au inlocuit-o cu alta. Este de neinteles.

  • din fericire habar nu ai ce vorbesti. dar nu e de mirare la ce prostii spui. facem pariu pe cat vrei tu ca pierde? stii macar ce rol are cedo? aia nu refac procesul acolo cum gresit crezi tu.

  • Luluta e vinovata aici, clar. Daca era vreun succes al justitiei, ai fi zis ca e meritul lui tudorel?

  • Instanta din Italia a gratiat 3 ani din pedeapsa si pentru restul pedepsei i-a dat cu suspendare sau ceva asemanator. Daca tribunalul din Romania i-ar fi dat 10 sau 50 ani, in Italia nu se mai putea face nimic.
   Pentru furt de de 28 milioane euro i-au dat 5,5 ani. Daca fur 28.000 euro, adica de 100 de ori mai putin, cat primesc? Vreo 20 de zile, hai 21 ca sa fie luna intreaga?
   Judecatorii din Romania sunt complici cu norma intreaga la jefuirea tarii.Ei impreuna cu politicienii sunt hotii care jefuit tara asta de 30 ani.

 7. Pentru d astia ar trebui hitman.

 8. Bă fraiere procurorii sunt oameni deștepți voi politicienii sunteți vinovați de legile pe care le emiteti și adoptați. Alt stat îl aducea pachet în țară. Sunt banii mei ai tăi și ai tuturor românilor banii în care se lăfăie nesimțiți de genul lui Savulescu. Ar trebui oameni de nimic că voi să nu îndrăznească să caste gura.O alocație la un copil nu poate să crească dar ăștia pot să rămână cu banii.

 9. N-are decat. Deja condamnarea din Romania a fost validata de instanta din Italia atunci cand i-a redus pedeapsa.

 10. Nu ati inteles esenta problemei. Savulescu are o sentinta din Grecia in a carei motivare se face referire la faptul ca RO avea obligatia sa anuleze mandatul Eu ( cea ce este corect din perspectiva legislatiei UE).Va arata la CEDO ca a fost prejudiciat ( arest plus control judiciar) din cauza nerespectarii legislatiei UE de catre instantele romanesti. Fara a astepta raspunsul CEDO va introduce o noua cerere de anulare mandat european in RO. Noua instanta care va judeca va fi obligata sa anuleze mandatul EU. In felul acesta poate merge in Ro. Pe el nu-l intereseaza despagubirea pe care cu siguranta o va acorda CEDO. Il intereseaza sa puna presiune pe instantele din Ro care nu au respectat legislatia U. E. O eventuala respingere a noii cereri ar putea avea urmari grave pentru RO. Ar putea fi considerata o problema sistemica si ar putea declansa pentru RO proceduri CEDO (amenzi sau infricimant). Niciun judecator nu isi va permite sa faca aceiasi greseala. Savulescu va iesi castigat din acest incident ( daca nu cumva a fost premeditat). In schimb procesul care spune ca-l va intenta la CEDO pentru condamnare, intradevar este foarte greu spre imposibil de castigat, dar cel cu neanularea mandatului il va castiga 100%. Va primi o despagubire infima, raportat la potentialul lui financiar. Miza o reprezinta anularea mandatului EU de instantele romanesti.

 11. SA MAREASCA PARIDUL STROCUL LA DUBLAT PRIVILEGIILE dornenilor SI tudoreilor !

 12. Băiatul din poză e fundaş recunoscut!

 13. Nu aveti un 7,62mm.

 14. UK , Italia, Grecia nu au o democrație asa avansata ca Madagascar. Ca sa păstreze banii aduși la ei în tara de un hot ele păstrează și hotul. Madagascar, mai avansat oprește banii și trimite hotul înapoi.

 15. o daa, a prins tupeu spurcaciunea