G4Media.ro

EXCLUSIV Adevărata miză a remanierii: Adoptarea OUG-ului pe amnistie și grațiere. Un…

EXCLUSIV Adevărata miză a remanierii: Adoptarea OUG-ului pe amnistie și grațiere. Un plan în doi pași

Liviu Dragnea dorește îndepărtarea lui Paul Stănescu din Guvern pentru a elimina ultimii opozanți ai OUG-ului privind amnistia și grațierea, pentru a simplifica modul de adoptare a actelor normative, astfel încât să fie eliminate avizele ministerelor și pentru a promova cât mai repede amnistia și grațierea prin ordonanță de urgență, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid.

Stănescu nu se afla luni pe lista remanierii a premierului Dăncilă, aceasta exprimându-și inițial intenția de a-l păstra pe ministrul dezvoltării în Guvern. Astfel, Liviu Dragnea ar fi aranjat ca un lider din partid să-i ceară demisia în ședința CEX de luni, ceea ce s-a și întâmplat: Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea, l-a desființat pe Stănescu în timpul ședinței, au mai declarat sursele citate. La acțiunea de înfierare ar fi pus umărul și Codrin Ștefănescu, susțin sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă ar fi refuzat până acum să semneze OUG-ul privind amnistia și grațierea și l-ar fi informat pe Dragnea, la sfârșitul lunii septembrie, că nu va accepta să adopte acest act normativ. Acest refuz exprimat în clar ar fi dus chiar la o răcire accentuată a relațiilor dintre cei doi, Dăncilă refuzând timp de aproape zece zile să-i mai răspundă la telefon liderului PSD. Relațiile dintre ei doi s-ar fi deteriorat și mai mult din cauza intenției liderului PSD de a declanșa campanii de presă împotriva ei.

Dăncilă s-ar fi bazat în conflictul cu Dragnea pe grupul puciștilor, în special pe Paul Stănescu. Ministrul Dezvoltării ar fi ajutat-o pe Dăncilă să evite adoptarea OUG-ului pentru care liderul PSD a făcut presiuni în mod constant.

De notat că Viorica Dăncilă a declarat miercuri seară că s-a abținut la votul din Comitetul Executiv (CEx) prin care s-a decis excluderea din Guvern a lui Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării. ”Aceasta a fost opțiunea mea, dar în același timp, trebuie să vă spun că eu trebuie să respect votul din CEX. Suntem un guvern politic”, a spus Dăncilă.

Scopul instalării unor miniștri total obedienți în Guvern ar fi executarea modificărilor care să permită adoptarea rapidă a unei OUG prin eliminarea avizelor ministerelor. Acest plan este mai vechi și a fost dezvăluit în exclusivitate de G4Media.ro pe data de 23 august.

Pe data de 22 septembrie, premierul Viorica Dăncilă l-a sfidat pe Liviu Dragnea în plină ședință a Comitetului Executiv al PSD, anunțând că România riscă activarea Articolului 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE) dacă guvernul modifică HG 561 din 2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act al guvernului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Practic, Dragnea vrea să scoată din circuit actualele aparate de lucru din ministere care au împiedicat deseori adoptarea unor acte ilegale sau prost făcute de miniștri.

De altfel, PSD a anunțat public printr-un document remis presei la CEX-ul de la Neptun, din 1 septembrie, că vrea să elimine avizele obligatorii ale ministerelor implicate într-un proiect de act normativ (ordonanță de urgentă, ordonanță simplă sau hotărâre de guvern), se arată într-un document oficial al partidului remis presei de departamentul de comunicare și prezentat în ședința Comitetului Executiv de la Neptun.

Documentul prevede, la secțiunea ”Simplificare Administrativă”, că Executivul va modifica legislația actuală în luna octombrie, printr-o ordonanță de urgență. Iată două dintre principalele modificări anunțate de PSD:

– Eliminarea avizelor obligatorii ale unor instituţii/ministere implicate într-un proiect de act normativ.
– Simplificarea obținerii avizelor interne şi corespondenţei interinstituţionale

Ar fi, așadar, o mutare în doi pași. Pasul unu: schimbarea  HG 561. Pasul doi: Guvernul decide ad-hoc, într-una din ședințe, adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea. Unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ, iar secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, îl trimite rapid la Monitorul Oficial. OUG intră rapid în vigoare, iar din acest moment efectele lui nu mai pot fi anulate.

În dispută ar mai fi acum amploarea măsurii de grațiere. Unii vor grațiere până la cinci ani, alții vor să fie grațiate pedepsele până la zece ani pentru a beneficia cât mai mulți de această măsură.

Dacă OUG privind amnistia și grațierea stă în vigoare chiar și un singur minut, Dragnea scapă de condamnarea deja primită și dosarele în curs. Efectele OUG-ului nu vor putea fi anulate, deoarece în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile.

G4Media.ro a scris încă din 5 septembrie că liderul PSD, Liviu Dragnea, forțează schimbarea șefei Secretariatului General al Guvernului, Andreea Lambru, susținută de ALDE. Și instalarea lui Greblă la șefia SGG a avut loc tot ca un pas pregătitor în vederea adoptării OUG-ului privind amnistia și grațierea.

Nu este clar în acest moment care va fi poziția premierului Viorica Dăncilă și nici a ministrului justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Toader, susținut de ALDE, s-a opus până acum adoptării OUG-ului, însă nu e clar dacă își va menține poziția și, oricum, nu va mai avea nici o importanță din moment ce avizul MJ nu va mai conta.

Tot din cauza OUG-ului pe amnistie (mascată prin dezincriminarea abuzului în serviciu) și grațiere au fost înlăturate și guvernele Grindeanu și Tudose. Cei doi au refuzat să semneze OUG-ul salvator pentru liderul PSD, cu excepția lui Grindeanu care a semnat în prima fază, în februarie 2017, celebra OUG 13, însă a revenit asupra ordonanței înainte de a intra în vigoare, după cele mai ample proteste de stradă înregistrate după 89.

Ultima tentativă de a adopta OUG pe amnistie și grațiere s-a consumat în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului din iulie.

Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Florin Albei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. da chiar aveti o obsesie cu asta. Sa o dea si gata. Ce mare lucru, toate statele au dat si vor mai da.

  • Amnistia si gratierea nu sunt obsesia noastra, ci a celor care spera sa le poata folosi pentru a-si „rezolva” problemele cu Justitia.

  • Esti PSD-ista Maria sau eati doar proasta ?

  • Da’ tu n-ai o obsesie cu chestia asta? da’ chiar eşti pruastă, măi Maricico.

  • Ma doare capul, Mario.
   Hai pe bune, nu ii vezi pe astia ce comedie jegoasa joaca?

  • Ce mare chestie?!? nu ți-e rușine??? Deja au eliberat câteva mii de pușcăriași care majoritatea au recidivat!! Vreți să aruncați țara în aer pt infractorul șef??? Mai sunt și alții care și-au ispășit o mica pedeapsa, nu ar fi primul…și au rămas și cu milioanele de euro furate..
   Daca toți își modifică legile după cum vor, ce se va alege din țara asta?? Sa fie corecți și să muncească pt popor, poporul este stăpân!! Mafiotul șef să dispară, nu mai avem încredere în el!

  • g4media are o obsesie sau dragnea? iar daca nu vezi implicatiile, scuze, nu meriti sa ai dreptul sa mai zici ceva. ar trebui sa ti se interzica acest drept ca iti bati joc. auzi, sa o dea si gata.

  • Maria!! Daca ai fi fost in locul fetei care si-a luat bataie in scara blocului probabil ca acum nu ai mai fi fost pro amnistie si gratiere!

  • Nu ai ce face si astfel, te ocupi de obsesii, domeniu dificil, lasă-i pe cei cu expertiză în domeniu să rezolve problema, pentru că altfel, îți declari apartenența în familia infracțională psd-alde-udmr .

 2. Deci, curand vom fi nevoiti sa strigam:”Lupta Veorica Vasilica, nu-l lasa pe Mustaciosul cel Rau sa-ti fure pixul din mana..!”

 3. Cred ca domnul Toader pregateste cateva mii de resurse infractionale pentru a intra in spatiul Schengen.

 4. O cale de contracarare a efectelor unei asemenea OUG ar fi dizolvarea PSD pe cale judecatoreasca si anularea oricaror modificari legislative promovate in dispret total fata de Constitutia Romaniei si de obligatiile asumate de Romania din postura de membru al UE.

  Exista si o alta cale: cea a nesupunerii civice, care ar duce, foarte probabil in actualul context, la violente.

  Daca mai exista pesedisti cu tiglele pe casa, ar face bine sa se trezeasca si sa reactioneze pana nu e prea tarziu. Pentru ei.

  Legea nr.14 din 9 ianuarie 2003 – Legea partidelor politice:
  Art. 46. – (1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca în urmatoarele conditii:
  b)când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publice;
  c)când realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
  d)când partidul urmareste alt scop decât cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia

  • Ideea este interesanta, insa PSD nu este in niciunul dintre cazurile evidentiate de dvs. Dimpotriva, sunt folosite instrumentele constitutionale si legale intr-o maniera discutabila, eventual care ridica probleme de moralitate, insa sunt constitutionale si legale.
   Folosirea acestor instrumente – legiferarea; deciziile CCR; numirea sau desemnarea politica in functii de demnitate etc -, fiind reglementata de constitutie si de legi, deci este constitutionala si legala.

   Asadar, daca constitutia si legile ridica asemenea dileme de moralitate, este cert ca problema este constitutia si legile. Si una si alta sunt facute de oameni si ambele servesc unui scop … problema morala este daca ele servesc unui interes legitim si general bazat pe ceea ce sistemul anglo-saxon denumeste common sense (simt comun) sau eloe servesc unui interes perfid, celui care le-a creat.

   Pot sa va spun ca orice forma de guvernamant se fondeaza pe lege.
   De asemenea, tipul de guvernare se fondeaza tot pe legi.

   Mai exact, indiferent ca vorbim de monarhie sau de republica (forme de guvernamant) ori de stat socialist ori stat capitalist (tip de guvernare), valorile pe care se fundamenteaza sunt stabilite in legi.
   Asta inseamna ca indivizii sociali cu drept de vot trebuie sa analizeze cu atentie programul/proiectul electoral.
   Programul/proiectul electoral este proiectul de societate supus votului.
   O data exprimat votul programul/proiectul electoral devine program de guvernare, dupa votul de investitura (art. 102 alin. 1 Constitutie).
   Programul de guvernare se implementeaza prin lege.

   Prin urmare, dupa umila mea parere, comentatorii trebuie sa se manifeste in raport de valorile societatii pe care si-o doresc, in mod consecvent, dar mai ales in acord cu logica.
   Spre exemplu, degeaba ai o justitie ale carei reguli de organizare si functionare sunt in acord cu cele ale unui stat de drept, daca justitia este nevoita sa aplice legi care consacra un anumit tip de „valori sociale”.
   Practic, hotararile pronuntate „in numele legii” (art. 124 alin. 1 Constitutie) sunt hotarari pronuntate in acord cu „valorile sociale” inscrise in legile in numele carora justitia pronunta hotararile.

   De aceea cred ca pana cand societatea nu se hotaraste ce tip de valori doreste sa asume socialiste, capitaliste ori comuniste (dupa clasificarea lui Karl Marx) ea nu va avea liniste. Liberalismul este o doctrina specifica capitalismului, iar neoliberalismul clamat de societatile socialiste este pur si simplu o aberatie pentru ca niciodata libera initiativa nu poate fi in acord cu vreo forma de interventionism statal. Redistribuirea marxista urmareste cel mai perfid scop, furtul mascat: adica prin masuri statale capitalul privat trece partial ori integral in proprietate publica cu scopul unei asa zise juste impartiri sociale (ex: pentru mentinerea unui nivel de trai decent; pentru acordarea de ajutoare sociale persoanelor in nevoie; pentru investitii in infrastructura; pentru asigurarea educatiei si a sanatatii etc), insa in realitate aceste resurse vin sa satisfaca in principal veniturile si bunastarea unui aparat supraincarcat si inutil de functionari prin care, chipurile, se gestioneaza nevoile publice. Este o imensa minciuna, iar realitatea societatii romanesti evidentiaza cu lux de amanunte aceasta situatie. Ba s-a ajuns cu tupeul pana in punctul in care fonduri publice sunt alocate sustinerii campaniilor electorale, bunastarii demnitarilor si functionarilor statali sau mitei in masa si publice (pensii marite, salarii marite, salariul minim pe economie, indemnizatii pentru reprezentantii statului in diverse companii etc).
   JAFUL LEGIFERAT … daca e legal, atunci e bine si corect. Asta e zarzavatul vandut unei societati care nu si-a clarificat „valorile”…

  • @Area: Excelent comentariul. Jos palaria !

 5. o asemnea ineptie n-am mai citit de la penultimul articol scris de autor! Pana si comentariile bucataresei aleia cu iq scazut si plina de ea sunt mai interesante!

  • nu e ineptie deloc … dar tu esti prea prost si nu intelegi,asa ca pastreaza-ti parerile ptr tine, si nu te mai „lauda” cu prostia ta

  • Ai grijă că e…bucătar și nu ți-ai dori să faci cunoștința cu …făcălețul din dotare ! De unde știu? De aici, de jos, am o priveliște de invidiat…

 6. Foarte bun articol.
  Nu trebuie sa renuntam.
  Hotii trebuie sa mearga la PUSCARIE! PUNCT!

 7. Daca ar fi sa scape Dragnea și PSD să dispară din viața politică – cu membri cu tot – de acord. Să meargă toți în Brazilia – să scăpăm odată de ei. Nu țin să intre Dragnea la pușcărie cît țin să scăpăm de ciuma comunistă – PSD.

  • Gerula,trebuie sa recunosc,postarea ta este de nota 10.Nu singur Dragnea este vinovat ci tot PSDul.Desii nu cred ca va ajunge dupa geatii,chiar de-ar fi asa i-ar conveni orucui sa faca puscarie(maxim cateva luni,ca va fi eliberat pe motiv de nesupoetare a detentziei) si sa ramana cu tot ce-a furat.

 8. Si daca s-ar da oug de amnistie si gratiere tot nu va fi liniste in tara pentru ca hoarda pesedista condusa de draknea nu se va opri aici!
  Ordinea sociala s-a rasturnat cata vreme penalii sunt la putere, au mas-media , au acaparat tot!

  • Ar da foc la butoiul cu pulbere, nu cred că vor mai putea sta după ce fac asta; nu numai în fața poporului, ci și în exterior ( si așa, cu Draknea sunt izolați complet)…
   Întreg partidul ar putea fi dizolvat, un asemenea OUG nu se justifică decât dacă îl dau in interesul lor, nu al poporului..poate fi un motiv de trecere în afara legii…

  • Eu știu câțiva votanți PSD, trecuți de prima tinerețe, care nu ar fi niciodată de acord cu așa ceva!! Primele victime ale celor eliberați ar putea fi chiar ei, bătrânii…bătrânii și copiii…

 9. Ce a-ți spune dacă gângava asta de Dăncilă de care toți făcem un mișto crunt , i-ar trage derbedeului de dragnea „o perversă ca pe Tg. Ocna”, și s-ar pune de-a latul faimoasei ordonanțe de amnistie și grațiere până la capăt ?. Ne-ar umple de respect , nu-i așa ?. O vorbă din popor zice așa : ” în curul mutului zac boii popii” !…Așa o fi ???…..

  • Ar deveni eroina națională!! Draknea a transformat-o in proasta satului, acum are ocazia să se spele de etichetă, sa arate că a fost paralizată de rolul de marioneta și nu a fost lăsată să își arate adevarata capacitate…

 10. Cum adica „unul dintre miniștri ar urma să inițieze actul normativ”? Poate sa-l dea, asa oricine acum? Nu trebuie sa-l dea Tudorelul? Asta e ocupat acum cu ievaluarile…ne mai lasa acum de sarbatori sa mai respiram si noi, sa ne mai tragem sufletul pana prin februarie, asa…poate atunci sa incerce ceva.

 11. credeam ca astia din PSD sunt putin mai inteligenti si vor scapa de Dragnea ca fiind un balast toxic insa danseaza aproape toti in jurul sau ca niste zombie, vor cadea toti in prapastie

 12. Problema:
  Poporul are dreptul universal de vot.
  Votul exprimat desemneaza legiuitorul.
  Legiuitorul adopta sau aproba legi prin care instituie furtul si crima.

  Intrebare: cum este poporul?

 13. Oare va ajunge cezarul Dragnea sa spuna asa:
  – „Si tu, Vasilico?”

 14. va violeaza astia din teleorman si nu numai dupa cu li se scoala. bucurati-va. bucurestenii sint de vina, ei daca sint furati in autobuze, daca sint talhariti, daca vad infractiuni, tot astepta ca altii sa le faca dreptate..accepta totul ca niste ratati ce sint. nici macar un primar cum trebuie nu au avut in 30 ani. capitala romaniei nu ar trebuie sa fie la bucuresti.

  • Da, da, provinciali deveniți peste noapte bucureșteni. E uzata placa asta cu bucureștenii, în condițiile în care s-a umplut orașul de materie de calitate îndoielnică, venita din toate colțurile țării. Colțurile acelea, unde cresc oameni unul și unul. De la oameni simpli la politicieni.
   Dar asa este: provincia este mai presus; de-asta era roșie harta la alegerile de acum 2 ani.

  • Am vazut o dezbatere cu Moise Guran in care se explicau avantajele mutarii capitalei mai aproape de centrul tarii. toti suntem mai mult sau mai putin de vina ca suntem condusi de infractori.

 15. Pe iei pe mama lor Dl.Dragnea toată stima și respectul hai cu Amnistia si Grațierea că sunt sute de mii de oamenii nevinovați cu dosare penale.

 16. Toate bune si frumoase dar se pune intrebarea OUG ul respecta ART 115 DIN CONSTITUTIE ? PARLAMENTUL ERA IN CONCEDIUL MATERNAL SI A DAT LEGE PENTRU OUG ?

 17. Pai sa ma lamureasca si pe mine cineva: Daca în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile, chiar daca dau ordonanta, ea trebuie sa fie adoptata ulterior prin Lege. Ordonanta este o etapa intermediara a unei legi. Dar daca legea va fi respinsa, ordonanta si efectele ei de ce nu sunt respinse?

 18. Cred ca OUG de gratiere e praf in ochi. Dragnea si acolitii urmaresc dictatura parlamentara, falsificare alegeri..

 19. APEL:
  către toţi românii oneşti, harnici, cu frică de păcatul încălcării moralei, a legilor ţării şi a bunei cuviinţe, comportându-se ca nişte adrvăraţi creştini !
  AJUNGE !
  1 Cu această coaliţie PSD -ALDE, nu mai poate exista spaţiu de dialog. Au împins lucrurile prea departe !
  1. Să se înceteze insistenţa preluării preşedenţiei UE; Această decizie trebuie lăsată la opţiunea Parlamentului Uniunii Europene !
  2. Prima mişcare: Urgent motiune de cenzură;
  3. Apel la jocul Preşedintelui, pentru a se ajunge la alegeri anticipate, orice fel de „Guvern” de uniune naţională, nu are sens: Guvernarea Cioloş a dovedit-o cu vârf şi îndesat !
  4. Dacă parlamentarii PSD-ALDE, rămân incremeniţi un atitudinile de până acum, trebuie apelat la „stradă” ! Asta va permite să se testeze, poziţia adevărată a populaţiei.
  Dacă nu va reacţiona, merită să-şi manânce în continuare „mămăliga” tradiţională până i se va ”umfla abdomenul de pelagră” , după care cred că urmează să se ” deştepte din somnul cel de moarte”, aşa cum s-a dvedit-o decembrie 1989, dar fără să se mai lase manipulată ! Avem de partea noastră Parl amemtul Uniunii Europene !
  Gata ! trebuie „ruptă pisica” Boala lungă,….moarte curată !
  Opoziţia a „adormit prea profund” . Generaţiile actuale şi viitoare, vor fi altfel, comdamnate să-şi îndure soarta ! Atât ! Până se vor trezi !
  Adevărul trebuie privit direct in faţă !
  ROMÂNI, DESCHIDEŢI MARI OCHII, CA SĂ VDEŢI TIMPURILE PE CARE LE TRĂIM !! Ajune !
  Prof.dr.ing. Terzi Petre – Desemnat ” Man of Year 2009 -for Romania ” , de catre American Biographical Institute, Inc. – Host of The Worldd Forum, University of CAMBRIDGE, England

 20. G4media ar trebui trecut în ilegalitate deoarece susține statul paralel, nu se gândesc la viitorul țării. Fabrica tot felul de povestioare la adresa domniei sale domnul Dragnea. O să vadă ei după ce apare OUG privind amnistierea cu care domnia sa domnul Dragnea o sa scape.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.