G4Media.ro

Eveniment inedit la Cluj: S-au pus bazele unui „Corp Consular”, asociere din…

sursa foto: actualdelcuj.ro

Eveniment inedit la Cluj: S-au pus bazele unui „Corp Consular”, asociere din care fac parte în special oameni cunoscuți de afaceri care cochetează cu diplomația și care au fost numiți consuli onorifici, în baza relațiilor economice avute cu țări pe care au ajuns să le reprezinte

Oameni de afaceri clujeni, care în ultimii ani au devenit consuli onorifici ai țărilor cu care au derulat diferite schimburi economice, au inițiat o asociere inedită sub titulatura „Corpul Consular Cluj-Napoca”. Astfel, din această asociere fac parte consulul general al Ungariei la Cluj Napoca, Lajos Mile (singurul care asigură misiuni diplomatice oficiale, pe lângă Ambasada Ungariei la București), și cei câțiva oameni de afaceri care în ultimii câțiva ani au primit titlul de „consul onorific”, în baza unor relații sociale sau de afaceri derulate cu diferite grupuri de interese din țări precum Italia, Marea Britanie, Mexic, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Spania, Suedia, Kazahstan, Turcia și Tunisia.

Trebuie menționat că spre deosebire de consulii generali, care au rolul de a suplimenta misiunea ambasadelor, consulii onorifici au doar rol reprezentativ, de a promova și dezvolta relații bilaterale.

De exemplu, consulul onorific al Turciei la Cluj Napoca este omul de afaceri Vasile Vita, socrul eurodeputatului liberal Rareș Bogdan. Vasile Vita este cunoscut pentru fondarea și dezvoltarea brandului Vitacom, distribuitor de produse şi acce­sorii electronice.

Un alt potent om de afaceri, consul onorific al Kazahstanului la Cluj Napoca, este Ștefan Gadola. Acesta este cunoscut pentru că a pus bazele EnergoBit (unul dintre pionierii electricității de după comunism, cunoscut pe plan internațional pentru gama serviciilor oferite, inclusiv în audit energetic și proiectare).

Patron al uneia dintre cele mai vechi agenții de publicitate (Amprenta Advertising), Decebal Cotoc este consul onorific al Tunisiei la Cluj Napoca, cunoscut fiind faptul că în Ardeal activează un grup semnificativ de tunisieni care au afaceri în industria turismului.

Noul „Corp Consular Cluj-Napoca” se obligă să respecte și să promoveze valorile prevăzute în Convenția de la Viena din 24 aprilie 1963, cu privire la relațiile diplomatice și la exercitarea funcțiilor consulare, relatează actualdelcuj.ro

Corpul Consular din Cluj Napoca s-a constituit și după modelul Corpului Consulat din Timișoara, care își desfășoară activitatea cu succes de câțiva ani.

„Membrii Corpului Consular Cluj-Napoca își propun să participe la întărirea relațiilor cordiale între națiuni, să promoveze imaginea propriei misiuni și interesele țărilor pe care le reprezintă, să contribuie la buna colaborare între consuli, să promoveze și să dezvolte totodată relațiile între consulate și autoritățile locale”, se precizează în informarea transmisă.

„Corpul Consular Cluj-Napoca susține dezvoltarea relațiilor economice, culturale, educaționale și sportive între țările membre ale acestuia, precum și între acesta și comunitățile locale. El va reprezenta interesele membrilor săi față de instituțiile și organizațiile publice”, se mai precizează în informare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează