G4Media.ro

Eurostat: Doar o treime din români locuiesc în apartamente / România are…

Eurostat: Doar o treime din români locuiesc în apartamente / România are cea mai mare pondere de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană, chiriași fiind 4%

Doar o treime din români locuiesc în apartamente față de 46% media la nivelul Uniunii Europene. Totodată, România are cea mai mare pondere de proprietari de locuințe din UE, chiriași fiind 4%, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informațiile fiind raportate pentru anul 2018.

Din cauza pandemiei de coronavirus, măsurile de distanțare socială impuse în toată Europa pentru a limita răspândirea virusului au obligat oamenii să stea acasă. În 2018, 46% din populația UE locuia în apartamente, în timp ce o majoritatea oamenilor locuiau în case. Peste o treime (35%) din populație trăia în case individuale și aproape o cincime (19%) locuia în case cu mai multe locuințe sau duplexuri.

Apartamentele sunt preferate în nouă țări membre UE, în special în Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) și Grecia (61%). Cele mai mici ponderi au fost raportate în Irlanda (8%) și Olanda (20%).

În schimb, mai mult de două treimi din populație locuiește în case în Croația (70%), urmată de Slovenia (66%), România și Ungaria (fiecare cu 65%), Danemarca (53%), Polonia și Slovacia (fiecare cu 50%). Olanda (58%) și Irlanda (52%) sunt singurele state membre UE în care mai mult de jumătate din populație trăiește în case cu mai multe locuințe sau duplexuri.

În 2018, șapte din zece persoane (70%) din UE locuiau într-o casă sau apartament pe care îl dețineau. În 2018 au fost mai mulți proprietari decât chiriași în fiecare stat membru al UE, cu cele mai mari cote de proprietari în România (96%), Slovacia (91%), Croația și Lituania (fiecare cu 90%) și cele mai mici cote în Germania (51% ) și Austria (55%).

Sursa foto: Eurostat

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Lumea la noi își tine banii blocați în ziduri. Ce mai ramane da pe mâncare. Sa mâncăm si sa avem ziduri si un hârb in fata blocului, asta e ce contează.

  2. Pai la noi jumatate din populatie inca sta la tara in conditii de vai de mama ei.
    Pentru multi insa Ceausescu a fost ingerul salvator, pentru ca a demarat stramutarea taranimii din cocioabe in blocurile infecte si de proasta calitate construite in orase, facandu-i oraseni. Industrializarea fortata a fost un alt esec, dupa 1989 si industria a clacat, doar investiile straine au salvat tara de un colaps de proportii epice.

  3. E un mare avantaj pentru o tara sa aiba multi chiriasi (Germania, Austria). Pt fiecare chirie se plateste impozit (e un venit pt proprietar). Astfel locuirea devine un „produs” cu valoare adaugata si contribuie masiv la PIB. Sincer cred ca e si asta un motiv pt care in Germania nu se construieste masiv, respectiv nu se inlesneste constructia de locuinte noi, pentru a scadea nivelul chiriilor (care e din ce in ce mai greu de suportat..tema e discutata intens de mult timp)

  4. Sa le fie rusine lui Ceausescu si Iliescu!

    Pe partea buna, deja Ciolos si Veorica au micsorat taxele pentru a doua locuinta. Clotilda si Mucusor au grija sa nu se construiasca nimic in plus. Care n-ai casa sau case, ghinion!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.