G4Media.ro

Europarlamentarul USR, Nicolae Ștefănuță: Mulţi dintre muncitorii români merg în Germania cu…

Europarlamentarul USR, Nicolae Ștefănuță: Mulţi dintre muncitorii români merg în Germania cu asigurare de turist/ Trebuie să fie o reglementare minimă / De ce nu vor medicii germani să accepte cardul de sănătate românesc la decontarea serviciilor?

Europarlamentarul USR PLUS Nicolae Ştefănuţă solicită reglementarea asigurării de sănătate pentru românii care muncesc în Germania, în condiţiile în care acesta afirmă că mulţi compatrioţi pleacă la muncă doar cu o asigurare medicală de turist, care nu le acoperă intervenţii complexe în spitalele nemţeşti.

„Acum suntem în curs să luptăm pentru conceptul de asigurare medicală. (…) Mulţi dintre muncitorii români mergeau cu asigurare de turist, pe care i-o asigura intermediarul. Şi pe partea aceasta trebuie să fie o reglementare minimă şi la asta lucrez acum cu statul german, pe ce tip de asigurare le poate asigura lor orice tip de serviciu medical şi se pare că pe partea de cardul european de sănătate, dacă îl ai, acela îţi asigură orice fel de serviciu medical. Dacă ai doar cardul de sănătate românesc, acela s-ar putea de multe ori să fie refuzat în spitalele germane, mai ales pentru operaţiuni scumpe, pentru că, până se decontează ei de la casa de asigurări, trece veşnicia şi nu vor medicii germani”, a declarat Nicolae Ştefănuţă, vineri, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, un muncitor român care are un card european de sănătate poate beneficia de servicii medicale decontate în Germania, doar dacă anterior, în România, a muncit legal şi şi-a plătit contribuţiile.

„Pentru cardul european de sănătate, îţi trebuie un loc de muncă în ţară, iar mulţi dintre oamenii aceştia nu au niciun fel de loc de muncă. Deci, trebuie să găsim soluţia pe sănătate”, a mai precizat europarlamentarul.

Ştefănuţă a aflat de problemele românilor plecaţi la muncă în Germania chiar de la mulţi dintre ei. Europarlamentarul a povestit cazul unui român care şi-a fracturat coloana în timp ce muncea în Germania şi avea doar o asigurare medicală de turist, fiind nevoit să se întoarcă în ţară, pentru a se opera.

Europarlamentarul s-a angajat public să lupte pentru respectarea drepturilor europene ale românilor care muncesc în străinătate.

„Eu am luptat foarte mult (…) şi o să lupt pentru drepturile europene ale cetăţenilor români. (…) Am apărut mult şi pe la televiziuni nemţeşti, mă ajută şi că vorbesc germana. (…) Am sunat foarte mulţi angajatori prin Bayern, etc., când auzeau că sunt europarlamentar ziceau ‘da, da, noi respectăm regulile’, dar mulţi de fapt nu respectau regulile, nu plăteau la salariul minim, deci în UE nu poţi să plăteşti pe nimeni sub salariul minim, indiferent de ce înţelegere faci tu. Ei în loc să plătească la oră, plăteau la lădiţă, spre exemplu, pe sparanghel, şi dacă aveai noroc de o recoltă mai slabă, erai plătit mai slab. (…) Eu nu sunt pornit pe un război România – Germania. (…) Pe mine mă interesează ca românii să fie conştienţi de drepturile lor europene, că salariul minim trebuie plătit, că trebuie să aibă măşti, apă, distanţă atunci când lucrează în perioadă de COVID”, a arătat Nicolae Ştefănuţă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Deoarece mafia de asigarari romaneasca ”uita” sa mai plateasca. Majoritatea spitalelor din Germania intai percep pacientilor romani o suma maxima drept gaj si la externare restitue diferenta necheltuita. Dar si clinicile de stat din Romania la internare cer copie dupa ultima fila de cec cu plata asigurarilor. Altfel refuza internarea. Stefanita vorbeste despre ce nu stie.

    • Banuiam eu ca romanii sunt de vina. Intermediarii din Barlad controleaza legislatia UE. Mortul Nicolae Bahan culegea sparanghel pentru uz personal. Exploatatorii germani e nevinovati!

  2. Cunosc situatia inversa. Cetatean german tratat la Floreasca in baza cardului de samatate german. Nu a scos un leu din buzunar. I-au facut copie dupa cardul de asigurari si pasaport si asta a fost tot.

    De ce nu s-ar putea si pt. romanii care sunt in Germania sa beneficieze de servicii pe cardul de sanatate din Romania? Cu atat mai mult cei care sunt la munca, cu conditia sa le fie platite taxele de catre angajator.