G4Media.ro

Europarlamentarii solicită înființarea unor capacități comune de apărare cibernetică la nivelul Uniunii…

Europarlamentarii solicită înființarea unor capacități comune de apărare cibernetică la nivelul Uniunii Europene

Membrii Parlamentului European (PE) au adoptat joi, la Strasbourg, un raport care solicită un set de măsuri cuprinzător, o politică coerentă în domeniul IT şi o mai bună coordonare a apărării cibernetice militare pentru a consolida securitatea cibernetică a Uniunii Europene (UE), potrivit unui comunicat al legislativului european.

Raportul, elaborat de eurodeputatul estonian Urmas Paet, a fost adoptat cu 591 de voturi pentru, 65 voturi împotrivă şi 26 de abţineri.

Documentul subliniază că o politică de apărare cibernetică comună şi o cooperare substanţială în UE cu privire la capacităţile cibernetice sunt printre chestiunile esenţiale pentru dezvoltarea uniunii apărării europene.

Eurodeputaţii insistă că este esenţial să se depăşească actuala fragmentare şi complexitatea arhitecturii cibernetice a UE şi să se dezvolte o viziune comună pentru realizarea securităţii online.

Parlamentul European recomandă crearea unei Unităţi Cibernetice Comune pentru a îmbunătăţi lipsa de informaţii schimbate între instituţiile şi agenţiile UE şi a încuraja o reţea de informaţii sigure şi rapide.

Membrii PE salută planul de acţiune al Comisiei Europene cu privire la sinergia între domeniile civile, de apărare şi spaţial. Spre deosebire de domeniile militare, infrastructura spaţiului cibernetic este deţinută în principal de companii private, în mare parte cu sediile în afara jurisdicţiei UE, ceea ce face ca ţările UE să devină dependente industrial şi tehnologic de terţe părţi. De aceea, eurodeputaţii avertizează că Uniunea Europeană trebuie să devină mai independentă tehnologic şi mai inovatoare şi să investească mai mult în capacităţi şi personal pentru apărare cibernetică.

De asemenea, raportul Paet cere ca la atacuri cibernetice să existe răspunsuri comune şi coordonate, care trebuie să includă NATO, astfel încât răspunsurile pot conduce la impunerea unor sancţiuni contra actorilor ostili ce ameninţă interesele de securitate euro-atlantice. Eurodeputaţii se arată îngrijoraţi de comportamentul agresiv sistemic manifestat în special de China, Rusia şi Coreea de Nord în spaţiul cibernetic, inclusiv numeroase atacuri cibernetice împotriva unor instituţii guvernamentale.

Raportul menţionează scandalul Pegasus ca exemplu al modului în care un număr mare de jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, reprezentanţi aleşi şi alţi cetăţeni UE au fost spionaţi.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. rominia a iesit pe locul 14 la concursul european de anul asta pentru ca nu a mai stiut subiectele

    sper sa nu-l faca aici pentru ca o sa ajunga pe mana hotilor

  2. Cea mai buna aparare : Intranet European. Impuscat din start 33 de iepuri.