G4Media.ro

Europa Liberă: Cum a ajuns PSD în 2019 de la un excedent…

Europa Liberă: Cum a ajuns PSD în 2019 de la un excedent de 53 milioane lei la un deficit de peste 60 milioane lei

PSD a trecut în 2019 de la un excedent financiar de 53.3 milioane de lei înregistrat la finele anului precedent la un deficit de peste 60 de milioane de lei, arată Europa Liberă într-un articol care trece în revistă finanțele partidului.

Bilanțul fiscal al PSD pe 2019 consemnează o serie de recorduri negative. Este anul în care partidul a încasat cea mai mare subvenție din istoria sa, dar l-a încheiat cu cel mai mare deficit și cu cea mai mare datorie către creditori. PSD a avut la dispoziție peste 200 de milioane de lei într-un singur an (aproape 40 de milioane de euro), din subvenția de la buget, cotizații și sponsorizări, potrivit Europa Liberă.

Datele financiare oficiale arată că partidul a beneficiat de resurse record pentru un partid parlamentar. Bani mai mulți încasați în 2019, dar datorii record la finalul anului. Aceasta a fost rețeta PSD într-un an în care a pierdut atât alegerile europarlamentare și cele prezidențiale, cât și guvernarea.

Este un mister ce s-a întâmplat cu excedentul de 53,3 milioane de lei declarat la finalul anului 2018, atunci când partidul era condus de Liviu Dragnea, iar trezorier era Mircea Drăghici. Primul este acum în închisoare, fiind condamnat la trei ani și jumătate, iar cel de-al doilea este trimis în judecată pentru delapidare și folosirea subvenției în scop personal.

Conform documentele consultate de Europa Liberă, partidul trebuie să plătească anul acesta datorii de 41.480.039 lei (peste 8.6 milioane de euro). În dreptul datoriilor ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an e trecută suma de 705.000 de lei.

Foto: Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, cei doi președinți ai PSD în 2019 (InquamPhotos / Bogdan Buda)

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. cat a platit P$D la Varanuu ? ce face Varanuu cu acesti bani ? isi reface Partidul !

  • A ajuns cu ajutorul peneleului.
   Sa nu uitam ca pesedeul a ajuns la putere cu largul concurs al alinei gorgiu. Alina gorghiu care este o pesedista aflata in varful pnl. Si si acum, duce o politica pesedista (vezi initiativa ei de efectuare a puscariei la domiciliu), iar iohanisul continua sa o tina in fruntea partidului, facand astfel rau si peneleului si tarii intregi

  • Si nu se spune nici cat au costat dotarile „apartamentului” de la Rahova Nuliversity, unde Livache isi pregateste „doctoratul”: aici cred ca au intrat peste 60% din suma aferenta pierderilor. Apoi, cred ca liderii care au parasit guvernul si CEx-ul, din diverse motive, au primit compensatii, fiecare de ordinul a 0,5-1,0 milioane.
   Chiar si ex-Rodica a pretins vreo 3,0 milioane pentru a-si completa garderoba cu moda de primavara plus biblioteca personala.
   Plus, platile grase pentru consilierii din campania electorala….

 2. Astia daca nu mai au de unde fura incep sa se fure intre ei :-)))

 3. un articol despre nimic, nu zice nimic pe ce anume sau cheltuit banii

  • Cum adica despre nimic? E cea mai buna dovada ca partidul asta nu face altceva decat sa imbogateasca un numar relativ mic de membri, elita cu alte cuvinte. Membrii de rand sunt doar o masa de manevra, n-au acces la imbogatire…

  • Pe persoană fizică, ăștia funcționeazâ doar pe principiul: mie ce- mi iese

  • Pai, aici e marea problema, PSD refuza sa spuna PUBLIC pe ce a CHELTUIT Banii din Subventia publica!
   Uite:
   6 Mai 2020: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții.
   Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.

   Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.

   „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.
   Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.
   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-grup-civic-din-iasi-anunta-ca-a-castigat-procesul-cu-psd-va-trebui-sa-ne-spuna-cum-a-cheltuit-banii-din-subventii-1302598

   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-grup-civic-din-iasi-anunta-ca-a-castigat-procesul-cu-psd-va-trebui-sa-ne-spuna-cum-a-cheltuit-banii-din-subventii-1302598

 4. 40 milioane de euro pt un partid? In trecut, pentru uzine cu mii de angajati care lucrau in trei schimburi era o problema sa obtina in fiecare luna cate un milion-un milion si ceva de dolari din export.

 5. Acum intelegeti de ce REFUZA cei din PSD sa faca PUBLIC modul de Cheltuire a Banilor primiti ac SUBVENTIE, desi sunt BANI PUBLICI iar BANII publici trebuie sa apara TRANSPARENT!!
  Asta desi, Exista acum o DECIZIE Definitiva a unei Instante acre ii OBLIGA sa faca publice Cheltuielile cu Subventia primita de la Stat!
  06.05.2020. „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat Procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit Banii din subvenții.
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în Dosarul deschis după ce partidul a REFUZAT să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, Situația DETALIATA a Cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.”
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a Cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-grup-civic-din-iasi-anunta-ca-a-castigat-procesul-cu-psd-va-trebui-sa-ne-spuna-cum-a-cheltuit-banii-din-subventii-1302598

  Gasiti pagina de Facebook a RESET Iasi unde pe 6 Mai 2020 a facut anuntul public!

  AZI e 2 Iulie 2020 iar PSD nu a pus in aplicare Decizia Instantei Iasi!
  Si NU cred ca o va pune, BANII au fost furati, din acest motiv refuza!!!

 6. Milioane praduite de la cei care muncesc si pe care nu le mai cauta nimeni. Pentru asta nu se revolta romanasul mandru dar daca cineva incearca „sa-i ia” temperatura, foc si para se face.

 7. i-auzi, ghiorlaitori bugetari americani sunt ingrijorati de datoria statului roman?

  datoria externa a SUA este 18 milioane de milioane, a Romaniei 0,1 milioane de milioane – de 180 de ori mai putin

  si noi am fi trait in confort daca prostii planetei ar fi cerut sa li se dea lei de la imprimanta lui Isarescu

  • @Dacian Julien Sputmiky
   Lasa-ne bai taticule cu rahaturile tale.
   America are un PIB de 21 mii de miliarde, Romania 240 miliarde.
   Ne incadram acolo un ne este locul.
   Datorie publica Romania, Letonia,Cehia,Slovacia,Slovenia 37%
   Bulgarii sant undeva la 20%. Estonia 6.6%
   In Bulgaria salariile si pensiile sant mai mici ca in Romania si nu miorlaie nimeni, se duc repejor spre zona euro. Noi fugim repejor inapoi.
   Pana si idiotul de Ceausescu a inteles ca economia merge pe cifre nu cu cacaturi populiste.
   Vezi tu mai bine de Maica Rossia si lasa-ne pe noi in pace.
   Ce mai gasiti, acum in sezon, pe sant de haleala? Basina porcului sau Pula Calului.

 8. Finantarea din bugetul statului, respectiv de catre noi toti, a partidelor politice, este o mare excrocherie, mai ales in conditiile in care refuza sa justifice fiecare ban cheltuit. De aceea toate aceste ong_uri politice isi aleg proprii oameni in componenta Curtii de Conturi. Cat sunt la putere unii sau altii, pot sa-si faca „mendrele”cu vor „muschii lor”. Cand se schimba „garda „la Curtea de Conturi deja este prea tarziu sa constati ca si-au batut joc de banul public. Urmeaza „simulacre de procese”, musamalizari, tergiversari, anulari, iar contribuabilii romani cad ca intotdeauna de prosti.

 9. In fotografie , unu si unu , strigand sa-si apere averile adunate din munca romanilor.

 10. Astia grebleaza cateva zeci de milioane de euro anual de prostii care mor in spitale!

 11. PSD sa-si vanda averile furate si sa restituie banii bugetului Romaniei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.