G4Media.ro

Europa Liberă: 100% mai multe știri pozitive pentru PSD și PNL. Partidele…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europa Liberă: 100% mai multe știri pozitive pentru PSD și PNL. Partidele au dublat banii pentru presă

PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, scrie Europa Liberă.

Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret.

Datele oficiale de anul trecut indică un fenomen clar: aproape jumătate din subvenția cheltuită de PSD și PNL a avut un singur destinatar: presa.

Din acest moment intervine secretomania de partid. Marile partide răspund cu greu solicitărilor venite în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public.

Site-urile nu doresc să se afle cât plătesc partidele sau pentru ce. Legea nu le obligă să marcheze articolele pentru care încasează diverse sume de la PSD sau PNL. Cele două partide sunt cei mai mari jucători în piață și devin aproape investitori în presă prin sumele alocate.

Datele oficiale consultate de Europa Liberă arată că bugetul pentru presă și propagandă s-a dublat în 2022. Creșterea de 100% se reflectă în cazul PSD, PNL și USR. Ultimul partid se promovează însă doar prin intermediul rețelelor de socializare și Google Ads și nu are contracte cu vreun site.

Dacă ar fi să facem o comparație, PSD a plătit în cinci luni de 22 ori mai mulți bani publici pentru presă și propagandă decât USR, iar PNL de 14 ori mai mult decât partidul condus de Cătălin Drulă.

Primii doi jucători în piața media sunt astfel PSD și PNL. În primele cinci luni ale lui 2022, social-democrații au utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro), iar PNL a plătit 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). USR se apropie de 1 milion de lei în cele cinci luni.

Comparativ cu datele din 2021, se observă dublarea sumelor. PSD a sărit de la 11,8 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului trecut, la 22,48 milioane de lei în 2022.

Liberalii au plusat și ei de la 6,4 milioane de lei în primele cinci luni din 2021, la 14,7 milioane de lei în intervalul ianuarie – mai 2022.

Citește integral pe Europa Liberă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Ne confirmati ceea ce stiam! Nu te mai poti uita la stiri , zici ca Romania este in Paradis cu Pnl – Psd-Udmr.

  • Voi cei de la G4 și voi comentatorii useristi, cât ați primit de la partid??? Nu îl luați pe NU în brate, ca nu ține , chiar voi ați spus în articol că presa primește bani. Deci CÂT???

  • Haules,baules .. tot aia e,cu sau fãrã propagandã si partizanate politico mafiotzesti .. acelasi stat $€kooristo propagandist în stil de Românistan „ieuropean” 🇷🇺👹😂😂😂😂🤡

 2. stirile pozitive vin de la guvernul romaniei ce respecta toate deciziile Bruxellului . vom intra in schengen , vom reseta legile justitiei si vom elimina prin impozitare asa numitele pensii speciale . intreaga tara va fi multumita .

  • Nu numai cerintele de la Bruxelles sunt puse in practica ci si toate deciziile NATO. Devenim cei mai tari in zona noastra de lume .Practic prin aceste decizii si respectarea lor de catre guvernul Ciuca ,actualul premier isi pregateste drumul spre functia de Presedinte al Romaniei .

 3. crde g4 dar partial doar

 4. Platim sa fim spalati pe creier … Ce mi-e Mama Omida, ce mi-e presa. 9/10 site-uri mari livreaza ‘horoscop’. Ce mai vreti ?

  • Eu fac anual cate o donatie benevola de 2-300 ron pentru doua site-uri de presa care imi par mie independente (g4media fiind unul dintre ele). Chiar daca nu primesc nimic in plus pentru asta.
   Daca macar 10% din cei care citim stitile astea am face la fel, am avea o presa puternica, libera, independenta de mita politicienilor care au nevoie de liniste.

 5. „…partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, scrie Europa Liberă”. Este bine sa stim, atunci, ca presa „adevarata” trebuie sa publice NUMAI stiri negative, ca sa fie considerata libera si independenta. Bun, exagerez putin, dar ideea ca, daca scrii de bine despre ceva/cineva, este publicitate mascata, mi se pare cel putin stupida.

  Exista insa si (cel putin) o solutie „reparatorie”: institutiile publice/guvernamentale, partidele etc. isi pot promova continuturile semnificative prin media proprie (site-uri), preponderent pe social media, reducand drastic/eliminand platile catre media print/audiovizual uzuale, carora le trimit doar comunicate, obligatorii prin lege. Un fel de silenzio stampa.

  Sigur, este o solutie extrema, improbabila, care ar genera ragete in presa, dar…

 6. E cunoscut deja faptul.
  Presa independenta, privata, care trăiește din piata, adică reclama, nu mai exista.
  In fiecare judet, primariile, deputații și senatorii sunt principalii finanțatori de presă locala.

 7. Bai panaramelor,pentru ăștia de unde ați găsit bani?dublati-va și voi conturile la partide,că ați rămas în urmă!lumea incepe sa moară de foame,nenorociților!sa nu vă mirați când vor veni după voi!

 8. Degeaba. Cand se termina banii sau se schimba interesele urmeaza macelul. Vedeti in istoria recenta unde si cum au ajums cei ce au facut la fel. Cei ce accepta bani doar isi pierd orice urma de credibilitate, platitorii tot in parnaie ajung: vezi udrea, bombonel, fam base, diversi ministrii, etc

 9. Primul mesaj pozitiv-mumu organizatiilor mafiote PSD,PNL,UDMR,trantorului tradator mutant de la Cotroceni,mancav-ar cancerul,tifosul,malaria,ciuma si buba neagra,holera din Mariupol si iadul pamantului sa va inghita,e bun primul mesaj pozitiv?