G4Media.ro

Euractiv.com: Oficialii Partidului Popular European sunt îngrijorați de stilul de conducere al…

Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP / Eric VIDAL

Euractiv.com: Oficialii Partidului Popular European sunt îngrijorați de stilul de conducere al lui Manfred Weber și de modul în care a fost decis al doilea salariu al acestuia

Oficialii Partidului Popular European, un partid conservator, sunt îngrijorați de stilul de conducere al lui Manfred Weber, de încercările sale de colaborare unilaterală cu premierul italian de extremă dreapta Giorgia Meloni și de modul în care a fost decis al doilea salariu al acestuia, despre care PPE insistă că este „semnificativ sub 20.000 de euro”, scrie publicația Euractiv.com.

De asemenea, acestea au ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența politicianului german la conducerea atât a partidului PPE – cea mai veche familie politică europeană -, cât și a grupului din Parlamentul European.

Un oficial al PPE a declarat pentru Euractiv că există frustrare în partid din cauza faptului că unele dintre mișcările și declarațiile făcute de Weber au fost făcute fără consultarea partenerilor săi din partid.

Un exemplu sunt discuțiile recente cu premierul italian Giorgia Meloni, al cărei partid Fratelli d’Italia este afiliat la Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Weber s-a întâlnit cu Meloni la Roma pe 5 ianuarie și a discutat despre o potențială colaborare la nivelul UE. Acest lucru a provocat o reacție puternică din partea altor parteneri din PPE, în special a influentului centru-dreapta german.

„Nu există niciun motiv pentru continuarea cooperării cu celelalte partide ale guvernului italian din Parlamentul European, atâta timp cât acestea cooperează cu forțe deschis antieuropene precum AfD-ul german”, a declarat pentru Euractiv Germania Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al grupului de partide CDU/CSU din Bundestag.

În timp ce guvernul italian de coaliție include și partidul soră a PPE Forza Italia, pozițiile celorlalte două partide italiene de coaliție [Fratelli d’Italia și Lega] „sunt în mare măsură incompatibile cu cele ale PPE”, a adăugat el.

Oficialul PPE a precizat pentru Euractiv că demersul lui Weber de a purta discuții cu Meloni nu a fost „nici discutat și nici aprobat la nivelul partidului PPE”.

„Există o majoritate clară împotriva unei colaborări cu Meloni”, a spus oficialul, reiterând că astfel de mișcări politice necesită o coordonare prealabilă.

Al doilea salariu al lui Weber

De asemenea, oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la salariul pe care Weber îl primește de când a devenit președinte al partidului PPE, la 31 mai anul trecut, pe lângă funcția de lider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Un oficial a declarat pentru publicația citată că nu a existat nicio consultare internă prealabilă și nicio decizie privind salariul, deși acest lucru a fost contrazis de un purtător de cuvânt al PPE.

„Remunerația președintelui a fost aprobată de președinția PPE în septembrie 2022 și de adunarea politică a PPE în noiembrie 2022 la Lisabona”, a declarat un purtător de cuvânt al PPE pentru , adăugând că „remunerația lunară înainte de impozitare este semnificativ sub 20.000 de euro”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceleași organisme – președinția PPE și adunarea politică – au aprobat și salariul lui Thanasis Bakolas, un fost consilier al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, care a fost numit secretar general al PPE în iunie anul trecut.

O sursă din cadrul PPE, familiarizată cu această problemă, a declarat însă pentru Euractiv că „președinția PPE a fost doar informată, nu a existat nici un vot și nici o discuție despre remunerațiile lui Weber și ale secretarului general”.

Sursa a precizat că, la acea reuniune de la Lisabona, „nu a existat nici o discuție”.

Efectul alegerilor din Grecia

Oficialul PPE a explicat că Weber are în prezent doi susținători puternici în partid: premierul grec Kyriakos Mitsotakis Mitsotakis și cancelarul austriac Karl Nehammer.

„Multe vor depinde de rezultatul alegerilor din Grecia, care vor avea loc până în vară […] Dacă Mitsotakis pierde, atunci Weber va fi într-o poziție foarte dificilă”, a spus oficialul, lăsând să se înțeleagă că Weber va avea probabil dificultăți în a-și păstra ambele poziții.

Alegerile din Grecia vor avea loc în această vară și, deși Noua Democrație a lui Mitsotakis conduce în sondajele de opinie, rezultatul este greu de prezis, deoarece noua lege electorală va fi aplicată pentru prima dată, ceea ce face aproape imposibil de evitat un guvern de coaliție.

Partidul lui Mitsotakis, Noua Democraţie, conduce în sondajele de opinie, însă rezultatul alegerilor este greu de anticipat, deoarece se va aplica pentru prima dată o nouă lege electorală, care face aproape imposibil de evitat un guvern de coaliţie. Premierul ar putea însă găsi cu greu un partener în contextul scandalul legat de înregistrarea de către autorităţi a telefoanelor unor politicieni din opoziţie şi a unor jurnalişti. Partidul socialist elen PASOK va avea probabil rolul de pivot şi a anunţat deja că nu va participa la un guvern condus de Mitsotakis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...