G4Media.ro

Este la modă să fii LGBTQ? Comentariile unui cunoscut realizator TV provoacă…

sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Este la modă să fii LGBTQ? Comentariile unui cunoscut realizator TV provoacă o dezbatere aprinsă în SUA

Cunoscutul realizator de televiziune și comic Bill Maher a provocat o furtună de indignare în tabăra progresiștilor din Statele Unite după ce a susținut în timpul uneia dintre emisiunile sale că creșterea numărului de tineri care se identifică drept LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgenderi, queeri) se datorează parțial faptului că „este la modă.” Maher a criticat în special solicitările privind tratamentele hormonale și operațiile genitale la tineri, subiecte care divizează profund societatea americană.

Ce a spus Maher

În emisiunea sa de pe canalul HBO, „Real Time with Bill Maher,” prezentatorul liberal a discutat despre un sondaj Gallup care a indicat o creștere, de la o generație la alta, a numărului de americani care se autoidentifică drept LGBTQ.

„Da, o parte din creșterea numărului de membri ai comunității LGBT se datorează faptului că oamenii se simt suficient de liberi pentru a spune asta într-un sondaj și asta e bine, dar o parte este – este la modă,” a spus Maher.

Realizatorul s-a referit la un sondaj Gallup publicat în februarie care a indicat o creștere constantă între generațiile de americani care se autoidentifică drept LGBTQ. Aproximativ 2,6% dintre așa-numiții Baby Boomers – cei născuți între 1946 și 1964 – s-au identificat drept LGBTQ, comparativ cu 10,5 la sută dintre millennials (cei născuți între 1981 și 1996).

În ceea ce privește Generația Z – persoanele născute între 1997 și 2003 -, procentul celor autodeclarati LGBTQ a fost de 20,8%, ceea ce face ca unul din cinci adulți din Generația Z să se identifice ca făcând parte din această comunitate. Acest procent este aproape dublu față de proporția membrilor generației millennials care fac acest lucru, în timp ce decalajul se mărește și mai mult în comparație cu generațiile mai în vârstă. De asemenea, procentul de adulți din SUA care se autoidentifică ca lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali sau altceva decât heterosexuali a ajuns la un nou maxim de 7,1%, ceea ce este dublu față de procentul din 2012, când Gallup a măsurat acest lucru pentru prima dată.

De când Gallup a început să măsoare procentul de membri LGBTQ în 2012, procentul de tradiționaliști, baby boomers și adulți din Generația X care se identifică drept LGBTQ a rămas relativ constant. În același timp, s-a înregistrat o creștere modestă în rândul persoanelor millennials, de la 5,8% în 2012 (când unii membri ai generației nu împliniseră încă 18 ani) la 7,8% în 2017 și 10,5% în prezent.

Procentul Generației Z care sunt LGBTQ aproape s-a dublat din 2017, când doar vârful acelei generații – cei născuți între 1997 și 1999 – a ajuns la vârsta adultă. La acea vreme, 10,5% din proporția redusă a acestei generații care erau adulți se autodeclarau ca LGBTQ.

În prezent o proporție mult mai mare a celor din Generația Z, dar nu toți, au devenit adulți. Creșterea bruscă a autoidentificării LGBTQ în rândul acestei generații după 2017 indică faptul că membrii mai tineri din Generația Z (cei care au împlinit 18 ani din 2017) au mai multe șanse decât membrii mai în vârstă ai generației să se identifice ca LGBTQ.

Dacă această tendință din Generația Z va continua, proporția adulților americani din acea generație care spun că sunt LGBTQ va crește și mai mult odată ce toți membrii generației vor ajunge la vârsta adultă, a indicat Gallup. Deoarece unul din 10 millennials și unul din cinci membri din Generația Z se identifică drept LGBTQ, proporția americanilor LGBTQ ar trebui să depășească 10% în viitorul apropiat.

Remarcând că populația LGBTQ se dublează la fiecare generație, Maher a afirmat și el: „Dacă vom urma această traiectorie, toți vom fi gay în 2054.”

Despre transgenderi

Unele dintre cele mai controversate afirmații făcute de Maher în monologul său s-au referit la tinerii transgenderi. El a sugerat că mai mulți copii s-au identificat drept transgenderi în California – un stat liberal – decât în Ohio – considerat mai conservator și tradițional-, declarând că fenomenul este „regional.”

„Dacă participați la o cină a unor locuitori din Los Angeles, de obicei cu venituri mari, foarte liberali, nu este neobișnuit să auziți părinți care au fiecare un copil trans purtând o conversație despre asta. Care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple în Youngstown, Ohio?” s-a întrebat realizatorul, una dintre vocile influente ale stângii de peste ocean.

„Dacă această creștere a numărului de copii trans este biologică, atunci de ce este regională? Atunci ori Ohio îi face de rușine, ori California îi creează. Este ca în ziua aceea în care brusc toți au avut nevoie de apă îmbuteliată tot timpul. Dacă putem admite că în anumite enclave există un anumit nivel de tendință în ideea de a fi altceva decât hetero, atunci aceasta nu este o discuție serioasă, bazată pe știință,” a adăugat Maher.

Realizatorul s-a referit la blocantele de pubertate, care sunt administrate tinerilor transgender, pe care Maher le-a numit „pur și simplu experimente pe copii” și a sugerat că efectele pe termen lung nu au fost suficient studiate, vorbind de studii care au spus că au cauzat lipsa densității osoase și infertilitate.

„A ceda solicitărilor pentru blocante hormonale și de operații genitale înseamnă folosirea copiilor ca parte a războaielor culturale,” a susținut el și i-a îndemnat pe doritori să aștepte. „Dacă ești un bărbat care vrea să experimenteze viața fără o pereche de testicule, te poți căsători,” a glumit el.

„Nu uitați niciodată că copiii sunt impresionabili și foarte, foarte proști,” a spus Maher. „Un băiat care crede că este o fată poate este doar gay – sau orice a fost ‘Frazier,'” el remarcând că a fi fată nu înseamnă că trebuie să te comporți ca o Kardashian. Și poate, dacă viața te întristează, există și alte soluții decât să apelezi la ferăstrăul de tăiat penisul.”

„Înțeleg că a fi trans este diferit, este ceva cu care te naști,” a declarat Maher. „Dar copiii au faze. Copiii sunt fluizi când vine vorba de tot. Dacă ar ști la vârsta de 8 ani ce vor să fie, lumea ar fi plină de cowboy și prințese.” Realizatorul a afirmat că atunci când era mic „am vrut să fiu pirat. Slavă Domnului că nimeni nu m-a programat pentru scoaterea unui ochi și pentru operația la piciorul de lemn.”

Maher a vorbit și despre viitoarea Pride Parade din New York, care nu include bărbați gay, ci doar persoane trans și lesbiene, reluând argumentul referitor la faptul că e „la modă” să fii trans. „Să fii doar gay nu mai e la modă,” a afirmat el.

Reacția stângii

Comentariile făcute de Bill Maher au provocat un val de critici din partea democraților americani, moderați și progresiști deopotrivă. Aceștia s-au grăbit să-l critice pe realizatorul de televiziune pentru „ridiculizarea” copiilor trans și pentru că „a intrat în încurcătură cu comunitatea LGBTQ”, potrivit Salon.com.

Fosta candidată pentru Camera Reprezentanților, Briana Wu, a afirmat: „Oamenii rezonabili pot avea îngrijorări cu privire la problemele trans. Am avut o conversație ieri cu un prieten care a considerat că expresia ‘persoane care nasc’ dezumanizează. Rezonabil. Dar pentru Bill Maher să încadreze copiii trans drept ‘la modă’ în timp ce statele interzic asistența medicală trans? Este doar transfobie.”

„Oricine cunoaște părinți ai unor copii trans știe cât de serios iau aceștia intervenția medicală. Niciun părinte nu face asta dintr-un capriciu. Maher confundă copiii non-binari cu copiii care fac tranziția medicală. Mă uit la Maher din anii ’90. A fost întotdeauna un transfob,” a adăugat ea.

Fostul editor al știrilor LGBT de la site-ul Buzzfeed, Patrick Strudwick, a comentat și el: „Bill Maher îmi declanșa întotdeauna soneriile de avertizare interioare. Atacurile sale debile și deloc amuzante împotriva persoanelor queer și trans în această săptămână sunt exact ceea ce se întâmplă atunci când sensibilitățile tale ‘liberale’ nu se aventurează niciodată dincolo de propriul tău privilegiu infatuat. Când fie nu faci treaba, fie nu ai inimă”.

O internaută a scris și ea pe Twitter: „Bill Maher a spus că copiii devin trans pentru că este ‘la modă.’ Da, ce copil nu vrea să se simtă prins în corpul său, să i se spună că este bolnav mintal, părinții săi să fie arestați pentru că îl susțin și, eventual, să fie ucis de un bigot pentru care republicanii încep apoi o strângere de fonduri pe GoFundMe?”

Activiștii care susțin drepturile comunității LGBTQ s-au referit inclusiv la analiza care a însoțit sondajul Gallup pentru a respinge afirmațiile lui Bill Maher. „Acești tineri adulți ajung la majorat, inclusiv acceptandu-și sexualitatea sau identitatea lor de gen, într-un moment în care americanii acceptă din ce în ce mai mult homosexualii, lesbienele și persoanele transgender, iar persoanele LGBT se bucură de o protecție legală sporită împotriva discriminării,” se arată în analiza Gallup.

Potrivit Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD), una dintre cele mai cunoscute organizații non-guvernamentale dedicate promovării comunității LGBTQ, este dificil de estimat numărul de persoane transgender din Statele Unite, deoarece majoritatea sondajelor nu sunt construite într-un mod care să poată capta cu exactitate aceste informații. Institutul Williams de la UCLA estimează că există 1,4 milioane de persoane transgender în Statele Unite, dar anumite sondaje sugerează că estimarea institutului este mult prea mică. Cu toate acestea, dacă acest număr este exact și toate persoanele transgender din SUA ar trăi împreună într-un singur loc, acel oraș ar fi al optulea ca mărime din America.

O dezbatere națională

Discuția privind comunitatea LGBTQ și, în special, tinerii transgender a luat amploare în Statele Unite în ultimii ani. Și, așa cum se întâmplă de o bună perioadă în societatea americană, subiectul a generat pasiuni și certuri, în care s-au implicat politicieni, celebrități, activiști sau americani obișnuiți. Tratamentul medical pentru tinerii transgender, precum și participarea copiilor transgender la sport au devenit, la rândul lor, subiecte de dezbatere națională.

Dezbaterea a devenit și mai aprinsă în contextul în care o serie de atleți transgenderi au devenit recent subiecte de presă, după ce au câștigat competițiile sportive la care au participat. Cazul Lia Thomas, sportiva transgender care a dominat concursurile de înot universitare, este poate cel mai cunoscut dintre ele.

Stânga americană a salutat implicarea acestora tot mai activă în societate, considerând că participarea transgenderilor este un fapt normal și care evidențiază respectul pentru orice persoană, indiferent de sex, gen, rasă sau stare socială. Progresiștii americani și-au făcut de altfel din promovarea drepturilor persoanelor trans una dintre cauzele lor favorite, militând pentru acestea în special în timpul campaniilor electorale.

De partea lor, conservatorii din Statele Unite au deplâns eforturile activiștilor liberali de a impune americanilor, cu orice preț, identitatea de gen sau folosirea corectă a pronumelor ca subiecte majore de discuție. Pentru dreapta americană, economia, imigrația sau educația sunt subiectele principale care ar trebui să domine discursul public, iar controversa privind transgenderismul este văzută ca parte a războiului cultural agresiv pe care progresiștii l-au declanșat împotriva Americii. (Una dintre cele mai controversate reprezentante ale Partidului Republican, Marjorie Taylor Greene, i-a mulțumit de altfel lui Maher pentru comentariile sale despre tinerii care se declară LGBTQ doar pentru că este „la modă”.

În multe cazuri, lucrurile au escaladat. Politicienii de dreapta din unele state au adoptat în ultimii ani legi care sunt considerate de stânga drept discriminatorii la adresa transgenderilor. De exemplu, guvernatorii din Dakota de Sud și Florida au semnat legislații care restricționează femeile și fetele transgender să fie incluse în echipele sportive care se aliniază genului pe care îl declară.

De asemenea, guvernatoarea din Alabama, republicana Kay Ivey, a semnat recent o lege care criminalizează asistența medicală a minorilor care vor să își schimbe sexul, în timp ce guvernatorul de Oklahoma, Kevin Stitt, a semnat un proiect de lege care cere elevilor începând de la clasa pregătitoare și până în clasa a 12-a să folosească băile și vestiarele care corespund sexului lor biologic, de la naștere.

Iar în Texas, Agenția de Protecție a Copilului a reluat recent o parte din investigațiile sale împotriva părinților care oferă asistență medicală privind schimbarea sexului copiilor lor transgenderi. Aceasta după ce Curtea Supremă din Texas a anulat săptămâna trecută o ordonanță care împiedica statul să îi ancheteze pe acești părinți pentru abuz împotriva copiilor.

Surse: The Hill, Salon, NBC News, Daily Mail, Sports Illustrated, FoxNews, Texas Tribune, Gallup, GLAAD, Twitter / sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Monologul lui Bill Maher poate fi vizionat aici:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Asta nu e o știre.

  • CORECT.
   ĂSTA ESTE PLUSERISM.

  • Este o analiza. Deranjeaza?

  • Ia-ți rublele supraevaluate de la ghișeu, rusule.

  • Reactia stangii comuniste (progresiste adica) era de asteptat. Nimic nou sub Soare. Comunismul progresist cuprinde precum un cancer lumea occidentala, iar dreptul la libera exprimare se poate lasa cu arest sau un glont in cap in curand. Corectitudinea politica provine tot din vremurile comuniste.

  • Se numeste opinie. E vreo problema?

  • Nu e o stire, e o analiza, asa e, dar cred ca e foarte bine ca se discuta despre asta deschis. Nimeni nu e detinatorul adevarului absolut, de aceea discutia si apoi consensul este varianta cea mai buna pentru progres.

 2. Conform graficului din clip, in 2050 o sa fim toti pe invers 🙂 🙂 🙂

  • Graficul e pentru USA.

  • La ce propaganda agresiva se face in US nu m-ar mira ca generatiile urmatoare sa nu mai stie ce sunt. Ii spui baietelului care se joaca cu papusile surorii ca este gay? Ca este captiv intr-un corp strain? Ca natura a gresit in cazul lui si ca solutia este sa se indoape cu pastile care ii blocheaza cresterea si sa isi taie jos jucaria? Sigur, sigur este gay? Nu are doar o etapa ca multi alti copii? Ii distrugi viata ca sa traga bine la cantar minoritatea? Dar o sa creasca ei copiii acestor generatii multilate de catre progresisti si o sa vina dupa voi, nu va fie teama.

 3. La sport o sa se infunde tot demersul.

  Care este motivul pentru care, inca de la inceput, intrecerile sportive au fost segregate in baieti si fete? 💡

  • Din cauza de Dumnezeu sau natura (dupa ….cosiderarea fiecaruia dintre noi): diferenta de structura osoasa, musculara, chiar hormonala si circulatorie…singurul sport „fara diferente”…naturale ar fi sahul, sa zicem. Pana si Covid-ul si varioala asta „la moda” au facut/fac „diferente” naturale intre noi. Oricum ai da-o, suntem diferiti de la „natura/Dumnezeu”, nu de la…un cutit chirurgical! A inebunit lumea de tot si de data asta, nu-i vina lu’ Putin!

  • Da, mi-e clar de ce. Era retorica intrebarea. 🙂

   Dar odata avut raspunsul la aceasta intrebare, cade argumentul conform caruia un barbat poate fi femeie si o femeie poate fi barbat, dupa cum simte. Ceea ce nu inseamna ca neg posibilitatea de a avea sentientele respective. Dar asta te face doar un barbat care te simti femeie, nu te face femeie.

   Exagerarea ontologica va functiona pana va ajunge sa inceapa sa distruga sportul. Acolo, opozitia va fi ca un tsunami si va matura mare parte din constructia artificiala.

  • @Adriana Negureanu

   Jos pălăria pt. comentariu doamnă ! Uitați-vă la ce s-a ajuns la inot cu Lia Thomas. Sau mult mai rau, cum au ajuns bărbați sa nenoroceasca femeile în MMA (Fallon Fox de exemplu, dar din păcate sunt prea multe). Poți sa te minti ca ești femeie, dar ce facem cu densitatea și cu structura oaselor ? E normal sa ne comportam ca și cum singura diferența tine de tăiat sau de pus ?

  • 2
   Dar ce spuneți dvs se poate incadra chiar la discriminare dupa noile standarde. JK Rowling a fost pusa la stalpul infamiei dupa ce a spus ca gender is a fact. Toata aberația asta este la fel precum precum comunismul. Nu avem cum sa fim toți egali pt ca venim înzestrați cu daruri total diferite.

 4. Homofobi in comentarii ✓

  • @Felicia, dacă pe tactu îl chema Vasile și pe măta Gheorghe, tu nu mai scriai comentarii pe net acum. Ptr cultura ta generală, h.omosexualitatea este o boală ( prevăzută în tratatele medicale de specialitate) , fie că îți place, fie că nu. Nu are nimeni nimic cu ce faci tu în dormitor, atât timp cât nu impui celorlalți să îți accepte deviațiile s.exuale și comportamentale. Lumea a început cu Adam și Eva, nu doi Adam sau două Eva😉

  • @eu si atat: si știința si religie într-o singura fraza? Si daca Felicia nu exista, cine stia ca ea nu a existat? Ceva logica aveți? Cat despre ce fac oamenii in dormitor…pana una alta persoanele hetero le impun altora ce sa faca in dormitor, deci mai usor cu pianul pe scări.

  • Nu e o boala, insa are legaturi psihologice cu perioada copilariei. Si e considerata asa pentru ca societatea noastra considera normal un anumit tipar in familie, care, daca nu e respectat, poate sa duca la astfel de dereglari.
   Si ce daca lumea a inceput cu Adam si Eva?:)) Vrei sa spui ca logica de atunci de ne inmultim si perpetuam specia e mai putin dubioasa decat lgbtq folosit ca umbrella term?

  • @Eu și atât – Pana si nick-ul iti tradeaza egocentrismul… Deci, toate ca toate, opinia ta despre subiect e opinia ta si atat, da’ cu treaba aia cu Adam si Eva ai dat-o rau de gard. Ar fi profund deranjant sa stiu ca omenirea s-a nascut din incest. Mai bine lasa asa cu ce-a zis Darwin, e mai sanatos.

 5. @Felicia, dacă pe tactu îl chema Vasile și pe măta Gheorghe, tu nu mai scriai comentarii pe net acum. Ptr cultura ta generală, h.omosexualitatea este o boală ( prevăzută în tratatele medicale de specialitate) , fie că îți place, fie că nu. Nu are nimeni nimic cu ce faci tu în dormitor, atât timp cât nu impui celorlalți să îți accepte deviațiile s.exuale și comportamentale. Lumea a început cu Adam și Eva, nu doi Adam sau două Eva😉

 6. Ceea ce mi se pare mie e ca treaba de lgbtq a fost deturnata de la ceea ce a fost mereu. Adica e minunat ca finally recunoastem ca exista asa ceva generalizat si ca nu mai suntem ipocriti.
  In schimb, cred ca e folosit mult ca umbrella term pentru a ascunde alte probleme psihologice.

 7. Si va mirati ca vor rusii sa ne manance pe paine?! Nici nu stiu care dictatura e mai usor de inlaturat: cea a „corectitudinii politice” sau autocratia infecta tip putler? Caci ambele ma umplu de scarba si ura!

 8. Nu stiu daca e la moda, insa, daca stii sa-ti joci cartile, iti poate aduce numeroase avantaje. Si poate cei mai multi tineri se autoincadreaza in Q, nu in restul initialelor… 🙂
  Oricum, propaganda desantata a curcubeilor are rezultate.

 9. Iata la ce duce corectitudinea politica si ideologiile comunistoide de stanga. In viitor ne va fi teama sa mai radem, sa mai facem glume si chiar umorul ar putea fi interzis. Vremuri care amintesc de comunism, atunci cand orice glumita la adresa „iubitului conducator” se putea sfarsi cu inchisoare si batai. Nebunia acestor progresisti trebuie oprita urgent, altfel vom asista la o lume noua oribila.

 10. #cancelBillMaher pă trending dupa ce se baga ceva ofensari in plus.
  Apropo Maher e liberal, nu conservator.
  Si a venit cu argumente si statistici care par sa ii sustina punctul de vedere – 20% e un procent exagerat chiar si comparand cu tarile nordice europene- iar tratamentele hormonale inainte de 18 ani sunt ceva care ar trebui sa nu devina o banalitate acceptata.

 11. Toți nefu tuții homofobi săriră la comentarii ca vaca-n lucernă! :)))))