G4Media.ro

Eșec major pentru partidul cancelarului german Scholz în alegerile din landul Berlin

Sursa foto: European Council

Eșec major pentru partidul cancelarului german Scholz în alegerile din landul Berlin

Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz a suferit duminică un eșec major în alegerile din landul Berlin, un bastion al social-democraților de peste douăzeci de ani, în fața conservatorilor, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Această înfrângere survine într-un moment în care Olaf Scholz însuși se află sub presiune la nivel național, fiind criticat în special pentru tergiversarea acordării de sprijin militar Ucrainei.

Partidul conservator Uniunea Creștin-Democrată (CDU), al fostului cancelar Angela Merkel, a ieșit pe primul loc în alegerile pentru parlamentul local al landului Berlin, cu 28,2% din voturi (+10 puncte), potrivit proiecțiilor televiziunilor publice difuzate seara târziu.

Rezultatele oficiale urmează să fie publicate luni dimineața.

Social-democrații au trebuit să se mulțumească cu 18,4%, cel mai slab rezultat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Chiar mai rău pentru SPD, este la egalitate cu Verzii, care ar putea, în cele din urmă, să îi arunce pe locul trei. Primarul demisionar al Berlinului, Franziska Giffey, a vorbit despre o „seară amară” și o „situație dificilă” pentru partidul său.

Din 2001, SPD a terminat întotdeauna pe primul loc în aceste alegeri.

Partidul lui Olaf Scholz ar putea întâmpina dificultăți în a păstra funcția de primar al orașului-stat Berlin, pe care o deține de peste 20 de ani.

S-ar putea să fie nevoit să se mulțumească cu o poziție de partener junior într-o coaliție condusă de Verzi, cu stânga radicală, două formațiuni cu care social-democrații conduc acum orașul, sau de conservatori.

La ultimele alegeri pentru parlamentul local din Berlin din 2021, SPD a reușit totuși să câștige cu o diferență mică, cu 21,4%.

Însă alegerile de atunci au fost marcate de disfuncționalități organizatorice fără precedent, ceea ce a dus în cele din urmă la anularea lor și la organizarea unor noi alegeri.

Alegerile de duminică s-au desfășurat sub supravegherea observatorilor internaționali ai Consiliului Europei, invitați chiar de către oraș pentru a restabili încrederea.

Partidul Social-Democrat pare să fi fost afectat la nivel local de violențele și haosul din noaptea de Anul Nou din Berlin, când pompierii și poliția au fost ținta unor focuri de artificii în unele cartiere cu populație mare de imigranți.

Opoziția conservatoare a acuzat majoritatea municipală de stânga de laxism și a acuzat-o că a eșuat în politica de integrare în aceste cartiere.

Declin național

Rezultatele de la Berlin confirmă, de asemenea, tendințele observate la nivel național de mai multe luni, și anume o puternică erodare a partidului social-democrat aflat la guvernare, o creștere a opoziției conservatoare și, de asemenea, a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Acest lucru se întâmplă în contextul unei inflații ridicate, al unei dezbateri intense cu privire la livrările de arme către Ucraina și al temerilor din unele părți ale populației cu privire la numărul mare de imigranți din țară, în special din Ucraina.

Negocierile pentru formarea unei noi coaliții majoritare în orașul Berlin se anunță a fi foarte dificile.

Niciunul dintre principalele partide nu a declarat că este pregătit să guverneze cu conservatorii, care au cerut duminică „o schimbare” la Berlin. Iar extrema dreaptă a ieșit din peisaj.

Alegerile de la Berlin, deși nu pun sub semnul întrebării coaliția națională aflată la putere în Germania în jurul domnului Scholz, ar putea totuși să îl slăbească pe cancelar.

Berlinul este un land-regat de sine stătător în sistemul federal german, iar o schimbare de majoritate în capitală ar putea avea repercusiuni asupra uneia dintre cele două camere ale parlamentului federal, Bundesrat, care reprezintă cele 16 landuri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Când în programul tau propui sa desființezi 20.000 de locuri de parcare ai plecat din start cu stângul… Și ce alte gogomanii a mai pus pe masa…