G4Media.ro

Erdogan va discuta sâmbătă cu Stoltenberg în legătură cu aderarea Finlandei și…

Sursa foto: NATO.int

Erdogan va discuta sâmbătă cu Stoltenberg în legătură cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă de o săptămână că va bloca extinderea NATO cu Suedia şi Finlanda, urmează să aibă sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunţat el vineri, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Am discutat astăzi cu premierul olandez (Mark Rutte). Responsabilii din Regatului Unit şi Finlanda au cerut de asemenea o convorbire prevăzută pentru mâine (sâmbătă). Şi după aceea vom discuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat el.

„Vom continua diplomaţia telefonică”, a dat asigurări şeful statului turc, reiterându-şi ostilitatea faţă de aderarea ţărilor care adăpostesc „terorişti”. „Nu putem spune DA” Suediei şi Finlandei, a repetat Erdogan, care a făcut această declaraţie la ieşirea de la rugăciunea de vineri.

Este chiar momentul în care şi-a anunţat săptămâna trecută ostilitatea faţă de aderarea celor două ţări, pe care le-a acuzat că susţin organizaţiile teroriste kurde PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi YPG (Unităţile de protecţie populare), aripa armată a Partidului unii democratice kurde din Siria, susţinută de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Stoltenberg a dat asigurări joi că NATO vrea să răspundă „îngrijorărilor” Turciei pentru a găsi „un acord pentru a merge înainte”, iar preşedintele finlandez Sauli Niinisto s-a declarat „gata să discute”, condamnând în acelaşi timp „terorismul sub toate formele sale”.

„Occidentalii consideră PKK organizaţie teroristă, dar de ce nu se întâmplă la fel cu YPG? Şi ei formează o organizaţie teroristă”, a spus preşedintele turc.

El le reproşează ţărilor nordice că au primit numeroşi membri ai PKK, între care circa 30 a căror extrădare a fost solicitată în van de Turcia la Stockholm.

„Avem toate documentele şi informaţiile privind aceste organizaţii teroriste. Victimele suntem noi. Dacă NATO, care este o organizaţie teroristă, se îngrijorează din cauza terorismului, ea nu ar trebui să le permită să adere”, a insistat Erdogan.

Pe lângă chestiunea „teroriştilor”, Turcia le reproşează de asemenea Suediei şi Finlandei că au suspendat vânzările de arme către Turcia din 2019, drept represalii faţă de operaţiunea turcă din nordul Siriei.

După ce cele două ţări au evocat la începutul săptămânii trimiterea de delegaţii diplomatice la Ankara, Recep Tayyip Erdogan le-a sfătuit să nu mai facă deplasarea. „Vor să vină pentru a ne convinge? Să nu se mai obosească!”, a afirmat el.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Erdogan să le pupe-n cur pe Suedia și pe Finlanda!

  2. Erdogan este doar un alt autocrat. Atat, nimic mai mult. Doar timpul va rezolva problema dictaturilor sau autocratiilor, niciodata votul sau vointa poporului.
    Daca votul nu este exercitat, instaurarea autocratiilor este iminenta. Romania nu este departe.