G4Media.ro

Erdogan speră la o revenire a Turciei în programul F-35 după instalarea…

Erdogan speră la o revenire a Turciei în programul F-35 după instalarea lui Biden la Casa Albă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că speră să ajungă la un compromis cu administraţia americană a lui Joe Biden care să permită reintegrarea Ankarei în programul avioanelor de luptă americane F-35, din care Turcia a fost exclusă pentru că a cumpărat rachete ruseşti, relatează AFP.

Drept reacţie la livrarea în 2019 către Turcia a primei baterii a sistemului de apărare antiaeriană rus S-400, SUA au exclus Ankara din programul de fabricaţie al avionului stealth F-35, invocând faptul că utilizarea rachetelor ruseşti ar putea duce la aflarea unor secrete tehnologice şi că ele sunt prin urmare incompatibile cu dispozitivele NATO.

Armata turcă voia să cumpere peste 100 de exemplare din acest aparat de zbor de ultimă generaţie, dintre care anumite componente erau fabricate în Turcia înainte de excluderea sa.

„Avioanele F-35 nu au fost livrate, deşi am virat o sumă consistentă. Este o eroare gravă din partea SUA ca ţară aliată. Sper că odată cu învestirea dlui Biden, vom putea avea convorbiri şi să ajungem la rezultate pozitive”, a declarat Erdogan presei de la Istanbul.

El şi-a reiterat totuşi voinţa de a continua o politică de înarmare independentă faţă de NATO şi de SUA. „Nu luăm decizii asupra chestiunilor de apărare cerând autorizaţie din partea cuiva (…) Nu vom putea accepta niciodată ca ţările NATO să ne spună ce să facem”, a spus el.

Pe lângă excluderea Turciei din programul F-35, Washingtonul a interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export arme către SSB, agenţia guvernamentală turcă ce răspunde de achiziţiile militare, pentru a pedepsi Ankara pentru cumpărarea sistemului rusesc de rachete.

În pofida sancţiunilor şi presiunilor americane, Ankara refuză să renunţe la S-400, pe care l-a testat prima dată în octombrie anul trecut, şi intenţionează chiar să comande un al doilea lot.

Potrivit lui Erdogan, discuţiile cu Rusia privind a doua livrare de rachete din sistemul S-400 sunt prevăzute la sfârşitul lui ianuarie.

Erdogan a făcut aceste afirmaţii privind dorinţa sa de ajunge la un compromis cu Washingtonul pe tema F-35 şi a rachetelor ruse în contextul în care Ankara se teme că Joe Biden ar putea avea o poziţie chiar mai aspră faţă de Turcia după ce îi va succeda lui Donald Trump, comentează France Presse.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ERDOGAN VREA SA FENTEZE LA FEL CA MERKEL.
    VOR SA FIE SI CU RUSIA SI CU UE
    LA ERDOGAN NU I-A IESIT ….MOR TURCII DE FOAME CU POLITICA LUI.
    ACUM DIN URS A DEVENIT MIELUSEL
    E PROST CINE ARE INCREDERE IN EL

  2. Makes sense. Dupa ce Erdoganul Statelor Unite pleaca de la putere, Turcia are toate sansele sa imbunatateasca relatiile cu Statele Unite.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.