G4Media.ro

Erdogan l-a demis pe șeful Oficiului de Statistică după publicarea datelor despre…

Erdogan l-a demis pe șeful Oficiului de Statistică după publicarea datelor despre inflația din Turcia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat sâmbătă, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, relatează Agerpres, conform AFP.

Şeful Oficiului naţional de statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care plasau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Opoziţia a declarat că cifra a fost subestimată, spunând că creşterea reală a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu a explicat decizia sa de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fostul vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, în postul de nou şef al biroului statisticii de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe un an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie inconfortabilă cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile.

Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% numai pentru decembrie, se explică prin devalorizarea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Erdogan a promis la începutul lui ianuarie că „va reduce inflaţia la o singură cifră cât mai curând posibil”.

Pentru că aceste date fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să reducă sistematic rata dobânzilor în ultimele luni.

Pe de altă parte, preşedintele Erdogan l-a numit pe fostul viceprim-ministru Bekir Bozdag ca noul ministru al justiţiei, pentru a înlocui membrul veteran al partidului la putere Abdulhamit Gul.

Sursa Foto: Facebook/ Recep Tayyp Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Erdogan e sortit esecului, turcii nu accepta minciuna precum romanii.

 2. Au și ei retarzii lor și sunt mulți. Altfel cum crezi ca de app. 20 de ani îl țin pe Erdogan? Rămâne de văzut ce va fi la anul la alegeri dar nu ar fi o surpriza pentru mine sa mai ia un mandat.

 3. Înțelegeți de ce la noi inflația oficială a fost totdeauna sub cea reală?!

 4. Si noi pe Caltu dar el tot nu intelege.

  • Despre care câciu zici, pesedezul ăla incompetent de la finante pus de camarila roșie, ca și budăiul si restul gastii lui ciolacu, firea și penalii?

 5. totusi are noroc omul ca nu traieste in rusia sa pice de la etaj

 6. 😂🤣😅
  Nu-ti place realitatea? Demite solul care-ti da vestea, asta e solutia!

  Ce dictator!

 7. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan ia prea in serios rolul de sultan. I-ar trebui o pauza.