G4Media.ro

Erdogan condiţionează ratificarea aderării Suediei la NATO aprobarea „simultană” de către Congresul…

Sursa foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Erdogan condiţionează ratificarea aderării Suediei la NATO aprobarea „simultană” de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiţionat vineri ratificarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO de aprobarea „simultană” de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 Turciei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Canada nu discută despre Suedia decât în legătură cu camerele pe care vrem să le achiziţionăm pentru dronele noastre. Statele Unite spun acelaşi lucru. Spuneţi că veţi lua măsuri cu privire la problema F-16 după adoptarea de către Congres. (…) Faceţi-o simultan şi în mod solidar cu ceea ce vă revine şi Parlamentul nostru va lua decizia necesară”, a declarat şeful statului turc.

Parlamentul turc a început la jumătatea lunii noiembrie examinarea protocolului de aderare a Suediei la NATO, aflat în aşteptare din mai 2022, însă discuţiile au fost ulterior amânate.

Turcia jucase deja cartea Suediei pentru a încerca să obţină undă verde din partea Statelor Unite pentru vânzarea de avioane F-16, de care are nevoie pentru a-şi moderniza forţele aeriene.

Guvernul american nu se opune acestei vânzări, însă Congresul SUA a blocat până acum această achiziţie din motive politice, precum încălcări ale drepturilor omului în Turcia sau tensiunile cu Grecia.

Nemulţumirea Ankarei faţă de Washington pentru sprijinul acordat de acesta Israelului în războiul împotriva Hamas a complicat şi mai mult situaţia.

Suedia a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că a primit asigurări că Turcia va ratifica aderarea „în câteva săptămâni”.

Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc nu a stabilit încă o nouă dată pentru reluarea examinării protocolului de aderare.

După 17 luni de blocaj, preşedintele Erdogan a transmis la sfârşitul lunii octombrie deputaţilor turci protocolul de aderare a statului scandinav la NATO.

Turcia, alături de Ungaria, sunt ultimele state din cei 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice care blochează aderarea Suediei, după ce au validat aderarea Finlandei la NATO, în martie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. barter…f16 contra turkish delight :-))

  2. O sa vezi F16 cand o sa zboare p0rcu Er-dog-ane!

  3. Mare politician sultanul Santaj de cocalar ata il duce mintea

  4. Șantajist nesimțit ! Toată ziua invocă ”condiții”, ba pentru Tanda, ba pentru Manda, numai să nu ratifice aderarea Suediei. După ce-i sunt satisfăcute, inventează altele.