G4Media.ro

Erdogan ameninţă, de la Budapesta, că Turcia va lăsa refugiaţii să plece…

Erdogan ameninţă, de la Budapesta, că Turcia va lăsa refugiaţii să plece spre Europa dacă UE nu îi dă bani

Turcia va deschide porţile pentru refugiaţii sirieni care doresc să ajungă în Europa dacă Uniunea Europeană nu îi oferă suficient sprijin financiar, a declarat joi la Budapesta preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, insistând că Turcia nu poate duce singură povara întreţinerii acestor migranţi, relatează Agerpres.

”Indiferent că vom primi sau nu sprijin, vom continua să-i primim pe oaspeţii noştri, dar numai până la un anumit punct (…) Dacă vom constata că aceasta nu mai merge, nu vom avea altă opţiune decât să deschidem porţile” către Europa, a spus Erdogan, citat de AFP, la o conferinţă de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban.

Acesta din urmă a descris Turcia drept un partener strategic în ce priveşte securitatea şi migraţia, apreciind că migraţia către Europa nu poate fi oprită fără implicarea Turciei şi a lăudat acţiunea Ankarei de a opri anul acesta circa 350.000 de migranţi clandestini care au încercat să ajungă în Europa.

”Dacă (Turcia) nu ar fi făcut acest lucru, toţi aceşti oameni s-ar fi adunat de-a lungul frontierei de sud a Ungariei”, a spus Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

După ce în anul 2015 peste un milion de migranţi au ajuns în vestul Europei trecând în special prin Turcia, UE şi Ankara au încheiat în anul următor un acord prin care Turcia s-a angajat să oprească fluxul migrator în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro, oferit în etape şi destinat asistării celor circa patru milioane de refugiaţi aflaţi în Turcia, dintre care aproximativ 3,6 milioane sunt sirieni.

În ultimele luni însă, Turcia a cerut Uniunii Europene fonduri suplimentare, plângându-se că nu a primit banii promişi, iar Erdogan a ameninţat că ar putea lăsa migranţii să pornească spre statele UE.

Potrivit Comisiei Europene, până în prezent au fost acordate peste 2,6 miliarde de euro, mai urmând să fie alocate mai puţin de 200 milioane.

Erdogan a cerut de asemenea Uniunii Europene să-i sprijine iniţiativa de a crea în nordul Siriei o ”zonă de securitate” unde să fie repatriaţi o parte din refugiaţii sirieni aflaţi în prezent în Turcia.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Acest sultan autist trebuie dat afara de urgenta din NATO.

 2. Deocamdata Orban incearca – marea cu degetul- Ungaria are o mare problema ,mare cit -roata carului -.Ungaria stie foarte bine unde se vor opri in principal refugiatii ,daca ERDOGAN le deschide portile si neavind incotro trebuie sa incerce in cadrul Uniunii Europene o atragere si o distrigire de fonduri catre TURCIA ,fonduri nu din bani proprii ci din banii tuturor ,adica din bani Europeni . Deja Europa a aratat partea ei de bine si a primit circa un un mil. cinci sute de mii de refugiati (o mica parte au fost returnati deja) si deja Germania nu mai este dispusa sa primeasca refugiati cu toptanul, ci doar pe cei selectati in locatii din afara Uniunii . Ungaria daca nu reuseste asta (si nu reuseste se capatuieste in curind cu un numar important de refugiati ,ce nu vor mai putea trece de granitile Ungariei spre UE,adica Ungaria devine statia terminus pentru refugiati . Atasarea de natura politica la conceptul denumit de noi iliberalism ,la care Orban zice ca sa atasat este perdant pentru natiunea maghiara .Nici Rusia nici Turcia nu ii pot satisface cererile de reconstructie a unei asa zise Ungarii mari , atasat ca principuiu , unei reconstructii de imperiu turc sau a unui nou URSS. Deja cetatenii inteleg inutilitatea vorbelor si se ataseaza din ce in ce mai mult notiunii de democratie europeana . Fara Statele Unite ale Europei noi toti suntem doar copaci singuratici in bataia uraganelor si deja FRANTA (Germania inca nu poate zice in clar asta ,din evidente motive imediat trecute )arata inutilitatea NATO ,raportata la TURCIA lui ERDOGAN si AMERICA lui Trump,referitor la articolul nr 5 ce specifica conceptul lui D’Artagnan,- toti pentru unul unul pentru toti- . Franta ne arata tuturor necesitatea constructiei ARMATEI EUROPENE concomitent cu preluarea unei parti din NATO deja asigurata de EUROPA si cheltuirea imenselor sume de bani atasate acestei forte militare in cadrul economiei europene .

  • Refugiatii se vor opri drept in … Grecia. Si asta nu-i bine, acolo ne oprim si noi vara.;)

  • NATO are 29 de state, din care nici una nu riscă dispariția pentru baltici, polonezi, români s.a. Când Turcia a doborât avionul de atac la sol rusesc, Erdogan s-a temut de o reacție a lui Putin și a telefonat urgent la NATO care i-a răspuns:Rezolvați-vă problema, NATO nu se lasă atrasă într-un conflict cu Rusia. Când Băsescu îi tot dădea cu MNeagră lac rusesc, cineva din occident l-a avertizat s-a lase mai moale că nimeni nu sare să ne ajute. În concluzie NATO și SUA tremură de frica Rusiei-precizare occidentală. Toată armata NATO din Europa poate organiza o fâșie de apărare de numai 300 km din cei cca 3000 cu Rusia, în rest grănicerii de frontieră.13 state din NATO nu dispun de nici o mare unitate de luptă și de nici un tanc. Rezerviști instruiți zero la NATO.

 3. Na ca iar se caca turcu’n europa voastră:)))

 4. Budapest=acelasi pasalac al vrutului Imperiu Optoman. Muir!

 5. Domnule Erdogan , ce mai astepti ?
  Deschide granitele spre vest , in loc sa le dai avertismente .

 6. De ce UE nu trimite decât ajutoare alimentare şi alte materiale, direct în zonele unde se află emigranţii, cu avioane sau cu maşini de transport, direct acolo, fără ca turcul să poată reţine ceva pentru el? De ce bani?

 7. Nici macar turcul nu poate fi atit de nebun sa stirneasca furia intregii Uniuni Europene .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.