G4Media.ro

Era cu mama la medic când i-a lovit o rachetă rusească: Un…

Sursa: Facebook / Юрій Лозяк

Era cu mama la medic când i-a lovit o rachetă rusească: Un băiat de 8 ani din Ucraina cu arsuri grave dansează din nou, după un an petrecut prin spitale

Roman Oleksiv, în vârstă de opt ani, s-a întors la școală în orașul Lviv, în vestul Ucrainei, un alt pas în recuperarea sa improbabilă după arsurile care i-au pus viața în pericol și schijele la cap, suferite în urma unui atac cu rachete rusești în luna iulie a anului trecut, scrie Reuters.

Roman aștepta să meargă la medic împreună cu mama sa atunci când o rachetă de croazieră a lovit orașul central Vinnytsia, într-unul dintre cele mai mortale atacuri individuale de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei la începutul anului 2022. Ea s-a numărat printre cele 28 de persoane ucise, în timp ce Roman a suferit răni de șrapnel, un braț rupt și arsuri pe 45% din corp. După ce medicii din Lviv l-au stabilizat, a fost trimis la o unitate specializată în arsuri din Dresda, Germania, unde a petrecut aproape un an, fiind supus la peste 30 de intervenții chirurgicale.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ukraine.ua (@ukraine.ua)

Acum s-a întors în Lviv și, deși trebuie să se întoarcă la Dresda în mod regulat pentru tratament, Roman a început să se acomodeze la viața de zi cu zi cu ajutorul tatălui său, Yaroslav. „Nu știam dacă va putea să meargă, să își miște mâna sau degetele”, a declarat Yaroslav pentru Reuters la școală, cu mâna în jurul umărului lui Roman. El a explicat că fiul său nu era încă în stare să vorbească cu presa. „Dar datorită muncii lor (a medicilor), a muncii lui Roman, a eforturilor sale supraomenești… toate acestea ne-au deschis ușa pentru a ne întoarce la dans, la cântatul la instrumente muzicale”.

Roman este recunoscut imediat printre copiii de pe coridoarele viu colorate ale școlii. Poartă comprese albastre pe cap, pe față și pe mâini pentru arsurile sale. Într-o sală mare din apropiere, tineri concurenți purtând papioane și rochii s-au împerecheat pentru concursul de dans de societate. Roman și partenerul său au interpretat tango și charleston și au fost aplaudați călduros când au pășit în față pentru a-și primi certificatele și medaliile. Mai târziu, Roman a interpretat un solo la bayan, o versiune a acordeonului. „Ne-am întors să ne antrenăm la dans și la bayan. S-a întors la școală, își continuă educația”, a spus Yaroslav. „Acum este în clasa a treia. Facem tot ce putem pentru a fi mai buni”.

El a spus că Roman se va confrunta cu mai mulți ani de tratament pentru a se recupera complet, inclusiv intervenții chirurgicale, implanturi de păr și corecții ale urechii. „Pas cu pas ne vom ocupa de asta și totul va fi bine”. El a preferat să nu se gândească prea mult la trecut. „Este un băiat fantastic”, a spus Yaroslav. „Cred că întrebarea nu este prin ce a trecut, ci cum va merge mai departe … Sper că va continua cu aceeași forță ca și acum să crească, să se dezvolte”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...