G4Media.ro

Epava unui submarin italian din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperită…

Sursa foto: Facebook / Kostas Thoctarides

Epava unui submarin italian din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperită de scafandrii din Grecia: „Istoria navală este ca un joc de puzzle”

Scafandrii din Grecia au descoperit epava unui submarin italian la 80 de ani după ce acesta a fost scufundat de Forţele Aliate în Marea Egee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters, citată de Agerpres.

Submarinul Jantina, care a plecat din insula greacă Leros cu 48 de militari la bord, s-a scufundat pe 5 iulie 1941, după ce a fost lovit de o torpilă lansată de submarinul britanic HMS Torbay.

Epava submarinului italian a fost găsită luna trecută de Kostas Thoctarides, unul dintre cei mai renumiţi scafandri din Grecia, şi de echipa lui, la sud de insula Mykonos, la o adâncime de 103 metri. Scafandrii eleni au utilizat un vehicul subacvatic comandat de la distanţă, ROV Super Achilles, care a inspectat epava într-o manieră foarte detaliată din punct de vedere vizual.

„Istoria navală este ca un joc de puzzle, iar epava este o parte din acest puzzle”, a declarat Kostas Thoctarides, care este expert maritim. „Confruntarea dintre două submarine reprezintă un eveniment naval rar”, a adăugat el.

Identitatea submarinului Jantina a fost verificată cu ajutorul unor documente din arhivele Biroului de Istorie Navală din Italia, a precizat scafandrul grec.

Aceasta este cea de-a patra epavă a unui submarin care a fost localizată şi identificată de Kostas Thoctarides.

Sursa foto: Facebook / Kostas Thoctarides

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In cabina de comanda s-a gasit scheletul unei animatoare autohtona ingenucheat in fata scheletului capitanui, intr-o scena prequel cu trimitere la esuarea navei de croaziera Concordia din 2010. ( capitanul italian avea cel putin mainile ocupate cu o chelnarita de-a noastra si a scapat carma din vedere ).