G4Media.ro

Epava găsită în largul mării, în timpul unei anchete DNA, a fost…

Epava găsită în largul mării, în timpul unei anchete DNA, a fost datată în secolul al XVIII-lea (surse)

Epava descoperită în largul mării, în cadrul unei anchete desfășurate de procurorii DNA Constanța, a fost datată în secolul al XVIII-lea, susțin sursele Info Sud-Est.

Vechimea construcției de lemn a fost determinată la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” prin metoda de datare cu radiocarbon (cunoscută și ca datarea cu Carbon 14) și a fost încadrată în perioada 1772-1814.

În luna ianuarie, DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro.

Istoricii consultați de Info Sud-Est susțin că una dintre ipotezele de lucru pentru stabilirea originii epavei este perioada conflictelor ruso-otomane:

  • ”După ce se va stabili mai clar originea navei şi perioada de funcţionare, se vor putea emite mai multe date. Dar, acum, cel mai sigur nava face parte fie din flota de război, fie din flota de aprovizionare din timpul conflictelor ruso-otomane din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea (…) Cel mai probabil, din patrimoniul războaielor navale ruso-otomane din ultimul sfert al secolului al XVIII-lea, conflicte militare care au avut drept urmări anexarea hanatului Crimeea la Imperiul rus şi intrarea trupelor ţariste în Basarabia (la Cetatea Albă şi Tighina).

Citește articolul integral pe Info Sud-Est.

sursa foto: Facebook/ ABADL

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. ce zic antenistii ? o vinde basescu si pe asta ?

  2. Somn usor DNA, somn usor protectie a mafiotilor, ce sunteti!
    Aaa… vedeti ca se apropie ziua de salariu, expertilor si magistratilor care va faceti ca lucrati! Nici prin pensionare nu scapam de voi, speciali gradati, terminatori ai romaniei, ce sunteti, intemeietori ai statului MAFIOT roman!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.