G4Media.ro

Emmanuel Macron vrea ca Europa să se implice mai mult în zona…

Emmanuel Macron vrea ca Europa să se implice mai mult în zona Mării Mediterane: Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri

Este „crucial” ca Europa să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană, care să rămână sub controlul său, fără să o lăse „altor puteri”, a afirmat luni preşedintele francez, Emmanuel Macron, evocând fără să numească Turcia şi Rusia, notează AFP, citată de Agerpres.

„Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi: contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat armatei în ajunul Zilei Naţionale, 14 Iulie.

Vorbind despre „jocul noilor puteri”, el a declarat că „Europa trebuie să-şi redefinească rolul şi locul său acolo, fără naivitate şi fără complezenţă”. „Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri”, a spus Emmanuel Macron.

„O adevărată politică europeană pentru Mediterana” reprezintă „o necesitate şi o urgenţă”, a insistat el.

De la înrăutăţirea crizei libiene, unde Turcia şi Rusia se găsesc într-o poziţie de forţă, până la tensiunile din Mediterana de est, unde mai multe puteri precum Turcia, Israelul, Egiptul sau Grecia sunt în concurenţă pentru resurse energetice, factorii de tensiune s-au înmulţit în această zonă de mai mulţi ani.

„În ceea ce priveşte Libia, vreau să subliniez aici din nou că stabilizarea sa este fundamentală pentru securitatea Europei şi a zonei Sahel. Este motivul pentru care lansez un apel la reluarea imediată a negocierilor şi dialogului politic, în vederea unui acord de încetare a focului. Trebuie să punem capăt intrărilor masive de arme şi de mercenari în această ţară”, a adăugat el.

Franţa a denunţat în repetate rânduri ingerinţa Turciei în criza libiană, iar tensiunile dintre Paris şi Ankara s-au accentuat, în special după un incident maritim care a implicat două nave de război.

„Dacă nu există riscul unui derapaj cu turcii, în schimb, este foarte clar că ne aflăm într-o escaladare, deoarece subiectele de dezacord sunt numeroase. După incidentul cu Courbet (vasul francez vizat de o fregată turcă în iunie) în Mediterana, Franţa încearcă, împreună cu europenii să aibă o postură mai fermă în faţa încălcării dreptului internaţional de către turci, iar Turcia va reacţiona fără îndoială”, a explicat într-un interviu apărut luni în cotidianul Le Monde şeful statului-major francez, generalul François Lecointre.

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Hai o data, ce va căcăiti atit . Puneti-va de acord si deveniti o putere militara .

  2. Micron ăsta nu e în stare să-și mențină pacea în Franța lui pe care nici măcar n-o poate controla în totalitate și vorbește măscări despre Mediterana al cărei sud este aproape complet islamizat la modul radical și belicos cu ajutorul și concursul nemijlocit al predecesorilor lui.Povești.

  3. Eu il aprob pe stapanul meu. Ca sa nu aiba probleme in caz de seceta, ii dau posibilitatea sa reumple Marea Mediterana cu apa din Bucuresti. Ii ofer APANOVA!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.