G4Media.ro

Emmanuel Macron vorbeşte despre o „criză a civilizaţiei”, după protestele violente din…

Sursa foto: European Council

Emmanuel Macron vorbeşte despre o „criză a civilizaţiei”, după protestele violente din Franţa

La o lună după manifestaţiile violente provocate de uciderea de către un poliţist a unui adolescent francez de origine algeriană, recidivist şi care a încercat să se sustragă unui control rutier pentru că nu deţinea permis de conducere, preşedintele francez Emmanuel Macron atribuie acele proteste „unei crize a civilizaţiei” provocate de reţelele de socializare şi a cerut să nu se facă o confuzie între imigraţie şi integrare, relatează Agerpres.

„Acele tulburări nu sunt o chestiune legată de imigraţia actuală. Aceasta este o problemă mai amplă legată de dificultăţile din anumite oraşe, dificultăţi economice, de integrare, în unele cazuri, de funcţionare a democraţiei în epoca reţelelor de socializare”, a spus Macron într-un interviu publicat joi de Le Figaro Magazine, preluat de agenţia EFE.

Încercând să combată ideea că există o legătură între imigraţie şi delincvenţă, preşedintele francez a argumentat că „90% dintre cei arestaţi” în timpul manifestaţiilor violente „sunt francezi” şi numai unii dintre ei au origini străine. Totuşi, el a admis că există o problemă cu integrarea imigranţilor în Franţa.

Macron a semnalat în acest sens că trei din patru arestaţi în timpul acelor incidente sunt beneficiari de ajutoare sociale pentru minori, ceea ce presupune „o provocare imensă pentru societatea de mâine”. El a cerut astfel restabilirea ordinii democratice, de asemenea cu contribuţia şcolii şi a familiei, pentru că „nu se poate construi o naţiune dacă nu există încredere în autoritatea publică, în părinţi, în profesori”.

Dar liderul de la Elysee a respins propunerea partidelor de dreapta ca familiilor minorilor arestaţi pentru violenţe să le fie retrase ajutoarele sociale. „Trebuie să le ajutăm” să-şi controleze minorii, dar de asemenea „să le responsabilizăm” pentru acţiunile lor, a motivat Macron.

Pe 27 iunie, un adolescent francez de origine algeriană în vârstă de 17 ani şi cu un cazier încărcat a fost oprit de poliţişti la un control rutier la Nanterre, în regiunea pariziană. Neavând permis de conducere, el a încercat să se sustragă controlului şi a fost împuşcat mortal de un poliţist. Acest incident a declanşat revolte în oraşele franceze, mai ales în cele cu o puternică prezenţă a tinerilor maghrebieni. Poliţistul a fost arestat şi inculpat pentru omor calificat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. cum, nu mai sunt de vina jocurile video? dar de ce sa nu le retraga ajutoarele sociale? de ce sa nu-i forteze sa-si caute de lucru?