G4Media.ro

Emmanuel Macron susține că politicile de sancțiuni nu mai sunt eficiente în…

Emmanuel Macron susține că politicile de sancțiuni nu mai sunt eficiente în relația cu Rusia și cere o nouă strategie/ Merkel spune că nu există ”informații fiabile” despre implicarea Rusiei în deturnarea avionului în Belarus

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi la Bruxelles, la finalul summitului european, că UE are ”nevoie să-şi reîncadreze foarte profund” relaţia sa cu Moscova, întrucât ”politica de sancţiuni” împotriva Rusiei, la fel ca şi împotriva Belarusului, şi-a atins limitele, transmite AFP.

Macron a apreciat că UE nu mai trebuie să fie ”doar reactivă”, ci ”să-şi definească o strategie pe termen scurt, mediu şi lung”. ”Politica sancţiunilor progresive în funcţie de situaţie nu mai este o politică eficace”, a constatat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a sugerat invitarea opoziţiei belaruse la summitul G7 care se va desfăşura luna viitoare în Marea Britanie, dacă această ţară este de acord. Însă un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat, potrivit Reuters, că deocamdată nu există astfel de planuri, dar participanţii la summit vor lua în discuţie ”comportamentul nesăbuit şi periculos al Belarusului”, referire la forţarea unui avion să aterizeze duminică pentru a aresta un opozant al regimului de la Minsk.

Referindu-se la acest caz, cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE că nu există ”informaţii fiabile” despre o posibilă implicare a Rusiei în forţarea acelui avion să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

”Dacă voi vorbi cu preşedintele rus (Vladimir Putin), voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziţii”, a completat Merkel, citată de agenţia EFE.

Ea a mai menţionat că discuţia pe care au avut-o la acest summit liderii europeni despre relaţiile cu Rusia ”a fost independentă” de sancţiunile convenite împotriva Belarusului, sancţiuni ce prevăd interdicţia accesului companiilor aeriene ale acestei ţări în spaţiul aerian al UE.

”Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversaţie cu preşedintele rus”, a argumentat Merkel în respectiva discuţie de la summit, potrivit agenţiei spaniole de presă.

Şefa guvernului german i-a cerut din nou preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko eliberarea lui Protasevici şi a prietenei acestuia, Sofia Sapega, cei doi fiind arestaţi după ce avionul cu care călătoreau de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze, sub pretextul unei ameninţări cu bombă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Iohanis în schimb zice sa atacam Rusia. Măcar sa latram, cum o face pechinezul când vede ursul.

  2. Suntem apărati doar de America. Liderii vest europenii ne vand ca pe capre pentru gaz. M-am plictisit sa aud de motorul german care merge cu gaz rusesc ieftin. Totul e o pacaleala din nou pe pielea noastra.

  3. Daca il filmau pe Putin scotandui dintii cu patentul la Minsk in piata Angela Merkel avea dubii seriose ca e implicat cracanel!

  4. Pleaca si macrou:

    • Aia e doar propaganda de presa platita direct de Putin. Se stie ca Le Pen a primit milioane de euro de la Putin, deci suntem din nou in fata unor strategii ale bolsevicilor de la Moscova care incearca sa influenteze alegerile din Franta. Doar ca de data asta nu le mai merge.

  5. Baba este din ce in ce mai senila! Mai are putin si-i face un sugiuc lui Putler pentru gaze!

  6. Geo. PSDMuncitorilor din Rusia partea majoritară(bolșevic), condus cu mână de fier de Stalin au salvat omenirea de fascism-a precizare un istoric britanic 1946.Altfel, lumea era plină de lagăre și noi nu ne-am mai născut deoarece pe lista lui Himmler erau și străbunicii noștrii care ar fi devenit eunuci.