G4Media.ro

Emmanuel Macron și Vladimir Putin, a doua discuție telefonică în patru zile,…

Sursa foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL via AGERPRES

Emmanuel Macron și Vladimir Putin, a doua discuție telefonică în patru zile, despre „garanțiile de securitate” cerute de Moscova

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron au discutat la telefon, a doua oară în patru zile, în toiul crizei în centrul căreia se află Ucraina, a anunţat Kremlinul, relatează AFP, citată de News.ro.

”Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia Ucrainei şi probleme legate de frunizarea Rusiei a unor garanţii de securitate pe termen lung şi fondate juridic”, a anunţat preşedinţia rusă luni, după această convorbire telefonică.

Potrivit Kremlinului, Putin ”a evocat din nou în detaliu abordările de principiu ale acestor probleme”.

Cei doi lideri, care au discutat la telefon vineri, au convenit să continue contactele la telefon, dar şi, potrivit Kremlinului, să studieze ”posibilitatea” de a se întâlni personal.

”Această convorbire are loc în urma convorbirilor preşedintelui Republicii cu omologii săi rus şi ucrainean vineri, la 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a dezescaladării”, a anunţat, la rândul său, după acest apel telefonic, preşedinţia franceză.

Potrivit Palatului Élysée, ”cei doi preşedinţi primesc favorabil progresele pozitive în formatul Normandia”, un format de negocieri din care fac parte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa în vederea unei soluţionări a conflictului din estul Ucrainei.

Statele Unite au pregătit, pe de altă parte, ”dispozitive de sancţiuni specifice vizând membri ai elitei ruse şi familiile acestora”, în cazul în care Rusia atacă vreodată Ucraina, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Washingtonul a identificat ”indivizi care fac parte sau gravitează în jurul primului cerc de la Kremlin”, a precizat ea, anunţând că aceste persoane sunt ”ţinte deosebit de vulnerabile” la sancţiuni, din cauza legăturilor lor financiare foarte strânse cu ţări occidentale.

Regatul Unit a anunţat, de asemenea, tot luni, că îşi va înăspri regimul sancţiunilor care ar putea fi folosite în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

”Vom depune în Camera (Comunelor) un proiect de lege care ne va consolida în mod considerabil poziţia faţă de acţiunea agresivă a Rusiei contra Ucrainei”, a anunţat ministrul britanic de Externe în Camera Comunelor Liz Truss.

Aceste sancţiuni britanice ar putea viza un număr mare de indivizi şi de întreprinderi, în funcţie de importanţa lor pentru Kremlin, a precizat ea.

Sursa foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Macron, un Chamberlain al secolului XXI.
    Vrea să se umple de aura că a adus pacea în Europa.
    Îl doare-n cot de Ucraina.

  2. Cred ca isi spun bancuri cu ‘un american, un francez si un rus’…