G4Media.ro

Emmanuel Macron i-a adus un omagiu lui Robert Badinter, fost ministru al…

Foto: Wikipedia

Emmanuel Macron i-a adus un omagiu lui Robert Badinter, fost ministru al justiției și președinte al Consiliului Constituțional, decedat la 95 de ani. El a fost promotorul abolirii pedepsei cu moartea în 1981

„Am aflat cu toții vestea tristă din această dimineață. În primul rând, gândurile mele trebuie să fie alături de soția și familia sa. Aș dori, de asemenea, să îmi exprim durerea personală. Națiunea a pierdut un mare om, un mare avocat, un mare Păstrător al sigiliilor (ministru al justiției, n.r.)”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, la Bordeaux, citat de BFM TV, anunțând că „i se va aduce un omagiu național”.

„El este un reper pentru multe generații”, „o conștiință”. „Națiunea a pierdut cu siguranță un mare om, un foarte mare jurist”, „un om înțelept”, „un omagiu național îi va fi adus”, a declarat președintele Macron.

Întrebat de jurnaliști despre o eventuală înmormântare la Panteon a fostului ministru al justiției, președintele Macron a amânat subiectul pentru o dată ulterioară.

X Emmanuel Macron

„Voi avea ocazia să vorbesc cu ocazia omagiului național care se pregătește cu familia”, a explicat el, fără a dezvălui alegerea sa. El adusese anterior un omagiu pe X unei „figuri a secolului, o conștiință republicană, spiritul francez”.

„Robert Badinter nu a încetat niciodată să pledeze pentru Iluminism”, a scris președintele Macron.

Badinter, care provenea dintr-o familie evreiască basarabeană, a făcut din abolirea pedepsei cu moartea calul său de bătaie atunci când a devenit în 1981 ministrul justiției al președintelui socialist Francois Mitterrand. Fostul ministru și avocat a luptat, de asemenea, pentru cauza homosexualilor și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din închisori.

Asumându-și propriul angajament electoral al lui François Mitterrand, Robert Badinter a devenit cel mai detestat ministru al Justiției din istorie, scrie cotidianul Le Monde. Mitterrand l-a numit pe Badinter în 1986 președinte al Consiliului Constituțional, funcție pe care a exercitat-o până în 1995, după care a fost ales senator, funcție deținută până în 2011.

În timpul carierei sale politice, Robert Badinter și-a asumat, de asemenea, cauza împotriva discriminării homosexualilor. În 1982, el a inițiat abrogarea unui paragraf de lege moștenit de la regimul pro-nazist de la Vichy, care făcea distincția între majoritatea sexuală a heterosexualilor, în vârstă de 15 ani, și cea a homosexualilor, în vârstă de 18 ani.

În cele din urmă, a petrecut ani de zile încercând să îmbunătățească condițiile de viață în închisoare. Cu siguranță, cea mai dificilă bătălie a sa.

În fața tuturor formelor de nedreptate, Robert Badinter nu a încetat niciodată să lupte, chiar dacă asta însemna să nu fie pe placul tuturor, conchide Le Monde.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...