G4Media.ro

Emil Constantinescu va avea salariu de secretar de stat, plus decontarea cazării…

Emil Constantinescu va avea salariu de secretar de stat, plus decontarea cazării și a transportului, în următorii 5 ani. Beneficii financiare sporite și pentru ceilalți membri din conducerea Institutului Levantului

Fostul șef al statului Emil Constantinescu va avea salariu de secretar de stat, la care se adaugă decontarea cazării și a transportului, în următorii 5 ani, pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Până acum, Constantinescu a fost președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și beneficiile aferente. Constantinescu a fost numit luni de Biroul Permanent al Senatului în funcția de președinte al Institutului în baza noilor reguli adoptate de Guvernul Dăncilă.

Beneficii financiare sporite vor avea și ceilalți membri din conducerea institutului înființat în urmă cu doi ani la inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu și considerat o sinecură pentru fostul președinte.

Biroul permanent al Senatului a aprobat, în ședința de luni, numirea lui Emil Constantinescu în funcția de președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, iar hotărârea a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Conform stenogramei ședinței conducerii Senatului, singurul vot împotrivă a venit de la senatoarea USR Silvia Monica Dinică.

Emil Constantinescu a fost președintele institutului încă de la înființarea acestuia, dar reconfirmarea sa a fost necesară după ce Guvernul Dăncilă a modificat legea de funcționare a institutului, prin ordonanță de urgență, în luna septembrie, asigurându-i fostului președinte un salariu la nivel de secretar de stat, plus alte beneficii:

 • Institutul devine instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, având sediul în municipiul București.
 • Conducerea activității științifice a Institutului este asigurată de un Consiliu științific format din maximum 25 de membri, după cum urmează: membri români ai Academiei Mondiale de Artă și Știință; 5 personalități academice străine din rândul membrilor Academiei Mondiale de Artă și Știință; președintele Academiei Române; rectorul Universității din București; rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca; rectorul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, ca membri de drept, precum și alte personalități academice desemnate de președintele Institutului. Consiliul științific numește dintre membrii săi președintele și secretarul general ai Consiliului științific.
 • Președintele Institutului este numit de Biroul permanent al Senatului României, la propunerea Consiliului științific, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit. Funcția de președinte al Institutului este asimilată din punctul de vedere al salarizării cu funcția de secretar de stat.
 • De asemenea, președintele Institutului este ordonator terțiar de credite.
 • Pentru participarea la ședințele Colegiului director secretarul general al Consiliului științific beneficiază de o indemnizație de ședință lunară în cuantum de 25% din indemnizația președintelui Institutului, indiferent de numărul ședințelor organizate lunar.
 • Cheltuielile de cazare și transport, efectuate de membrii Consiliului științific și de membrii Colegiului director, cu ocazia deplasărilor la acțiuni organizate de Institut în țară și în străinătate, se suportă din bugetul Institutului.
 • Numărul maxim de posturi salarizate ale Institutului este de 36, inclusiv postul de președinte al Institutului. Personalul Institutului este salarizat în conformitate cu reglementările în vigoare aplicabile personalului contractual plătit din fonduri publice, asimilat personalului din organele de specialitate ale administrației publice centrale.

În primăvara acestui an, conform datelor publicate de ministere, secretarii de stat aveau un venit brut de 16.640 de lei.

Institutul funcționează într-o vilă pusă la dispoziție de RA-APPS în Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, din centrul Capitalei.

În anul 2016, înființarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziția premierului Dacian Cioloș și a președintelui Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea legii, însă Parlamentul a votat-o și a doua oară. Principalele argumente erau costurile de peste 2,5 milioane de lei pentru funcționarea acestui institut, lipsa specialiștilor în domeniu și faptul că nu este prevăzut un control clar al activității și modului de folosire a resurselor.

Obiectul de activitate al institutului este „extinderea cercetărilor științifice asupra culturilor și civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului (Orientul Mijlociu, nordul Africii, Balcani, Caucaz) (…); promovarea dialogului între popoarele din spațiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioși și tânăra generație”. Din Consiliul Consultativ al Institutului fac parte figuri controversate precum Răzvan Theodorescu (şeful TVR în timpul mineriadei din iunie 1990), Andrei Marga, Daniel Barbu şi Puiu Haşotti.

Sursa foto: constantinescu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Te doare capul….institutul Levantului!!??
  Doamne pe ce se duc banii nostri din taxe si impozite…..si cat de prosti suntem ca-i dam…..Neamu’ ma-tii tapule….in tara asta copii merg la wc in fundul curtii la scoala si tite iti dam bani sa te joci de-a cercetatorul…..mai e si geolog idiotul…

  • Tipic romanesc. Studiem Levantul (un spatiu geografic-cultural abstract) dar nu ne cunoastem propria istorie (adevaratii stramosi).

 2. Deci afirmația „m-au…făcut securiștii!” în actualul context ar putea fi completată cu: „dar m-au făcut și om cu bani căcălau.. !”

  • Pai nu asta a fost înțelegerea?!
   Desigur ca a spus ca l-au făcut, însă nu a spus niciodată nici cum l-au făcut și nici cine exact (nume și prenume) l-a făcut… pentru aceasta tăcere are dreptul la recompensa din banii plătitorilor de taxe și impozite….

  • Dragă @Area,
   Cum „l-au făcut” știe toată lumea, doar „cine l-a făcut”, cu nume si prenume nu prea știm. Știm însă „unde l-au facut” și anume într-un free-shop plin-ochi cu țigări și băutură …

 3. Ne uitam in spate si vedem ce caricaturi am putut vota !
  Cata placuta iau dat generalii aia din servicii astuia!

 4. Acest loser a fost presedinte cu Ciorbea prim ministru. Ce echipa! Numai handicapati am avut in fruntea tarii, fie dreapta sau stanga.

 5. Probabil „Seniorul” se răsucește în pământ, cu „alesul” său salivând intens la ciosvârta aruncată de dușmanul etern…Zic „probabil” pentru că e „cazat” de echipa adversă, unde eu nu am voie decât să mă uit prin gard….

 6. sinecuri, sinecuri pentru camarila tapului din banii prostilor care sunt omorati in spitale.

 7. cel mai sinistru tzucalar politic, tericeanu imparte banii prostilor jmecherilor.
  sa crape toti!

 8. Emil Constantinescu parcă este dintre indivizii care zicea că are de oferit , nu de vândut ceva societății, ?

 9. si in afara de incasat sinecurile, de excursii si cheltuieli ce fac de fapt tovarashii ?

 10. supraoameni. nu stiu daca il depasesc pe cumpanshu, dar si astia sunt cumularzi de top.
  ia intrebati-i. stiu sa spuna din cate functii iau bani ?

 11. gashca tovarashului constantinescu incaseaza si de la academia iecaterinei andonescu zisa si katiusha ibarruri – prin vene ii curge partidul ?

 12. Copiaza si astia niste hartii de pe net pe care nu le va citi nimeni si iau un purcoi de bani. Cica-s cercetatori. . .

 13. Pacat ca a dat sperante si in final a clacat! Si a distrus o generatie de romani! L-ati mituit cu Levantul!vai mama noastra dragilor rau am ajuns!nu mai este speranta in nimic ce faceti voi piliticienii rupti de nevoile tarii!

 14. Bine te-au mai invins structurile nea emile. Sa-ti fie de bine!
  O sa ne tot amintim despre cum e sa-ti dai votul unui om de nimic

 15. Ați cetit, dragi români, cine face parte (între alții) din Consiliul științific al Institutului? E rectorul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași! Ați ghicit, e chiar Tudorel!
  Cît despre Milică, el toacă bani cu nemiluita ca să ne dovedească că e viu… asta fiind singura dovadă.

  • Chiar Toader Tudorel. Nu se mai satura! Nu se mai satura!

   Asta seamana cu succesul cartilor lui Iliescu in Turcia (parca). S-a epuizat mintenas tirajul.

 16. Ai dracului de pomanagii ce sinteti! Nu va e rusine?

 17. emil un om de nimic…pacat ca l-am votat dar nu aveam alternativa la ilici…

 18. @Ați zice și că, „Miluță”, ,,individul ,are o impresie prea bună despre sine”, ,,neconformă cu realitățile cotidiene”, ca și ăla de i-a fost prim ministru ,,dealtfel”, Victor Ciorbea, ?
  ,,Fireşte…
  PRISTANDA
  Şi la mine, coane Fănică, să trăiţi! Greu de tot… Ce să zici? Famelie mare, renumeraţie mică,
  după buget, coane Fănică. Încă d-aia nevastă-mea zice: „Mai roagă-te şi tu de domnul
  prefectul să-ţi mai mărească leafa, că te prăpădeşti de tot!…” Nouă copii, coane Fănică, să
  trăiţi! nu mai puţin… Statul n-are idee de ce face omul acasă, ne cere numai datoria; dar de!
  Nouă copii şi optzeci de lei pe lună: famelie mare, renumeraţie mică, după buget.
  TIPĂTESCU
  (zâmbind)
  Nu-i vorbă, după buget e mică, aşa e… decât tu nu eşti băiat prost; o mai cârpeşti, de ici, de
  colo; dacă nu curge, pică… Las’ că ştim noi!
  PRISTANDA
  Ştiţi! Cum să nu ştiţi, coane Fănică, să trăiţi! Tocma’ dumneavoastră să nu ştiţi~”
  ?

 19. Spitalul de Urgenţă – Trăiască Berea (2000)
  https://www.youtube.com/watch?v=Kc3y2KaS1Qc
  ,?

 20. UNDE E CUZA DOAMNE//

 21. Nu inteleg de unde atata „atentie” pesedista fata de acest rebut al istoriei.
  Nu au fata de Ilici atata „atentie” cat au fata de acest gunoi al istoriei post-decembriste, Gogu Geologu’ Tapanoaga, care mai nou si-a descoperit mari aptitudini de „cercetator intr-ale Levantului”…
  Sa fie oare santajati pesedistii de catre Tap cu o „lista a lui Severin”?
  Ca oricate pile o avea Tapul in PSD, prea i se fac toate mendrele de catre pesedisti…