G4Media.ro

Elveţia declară că 90 de state şi organizaţii s-au înscris să participe…

Sursa foto: Photo 314095075 © Cronislaw | Dreamstime.com

Elveţia declară că 90 de state şi organizaţii s-au înscris să participe la summitul cu privire la Ucraina

Nouăzeci de state şi organizaţii s-au înscris până în prezent pentru a participa la un summit destinat să netezească drumul spre pace în Ucraina, pe care Elveţia îl va găzdui în perioada 15-16 iunie, a anunţat luni guvernul elveţian, potrivit Reuters.

Rusia nu a fost invitată la summitul care urmează să se desfăşoare în centrul Elveţiei, dar guvernul a precizat într-un comunicat că reuniunea va avea ca scop „definirea în comun a unei foi de parcurs” privind modul de implicare atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei într-un viitor proces de pace.

Elveţia a acceptat în ianuarie să găzduiască acest summit, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi a încercat să obţină sprijin pentru acesta mai mult din partea ţărilor care au relaţii mai bune cu Moscova (Sudul global) decât din partea puterilor occidentale.

Rusia a respins summitul, calificându-l drept o pierdere de timp. Aceasta nu a fost invitată să participe, întrucât a semnalat că nu este interesată de o astfel de participare, afirmă Elveţia. Totuşi, ea subliniază că Rusia trebuie să facă parte din procesul de pace.

Absenţa sa a încurajat aliaţi puternici ai Moscovei, precum China, să spună că nu are rost să se poarte discuţii de pace dacă nu participă atât Rusia, cât şi Ucraina. Aceasta a diminuat aşteptările privind orice fel de progres major în cadrul discuţiilor preconizate în Elveţia.

În cadrul acestui summit urmează să fie discutate teme de interes internaţional, cum ar fi securitatea nucleară şi cea alimentară, libertatea de navigaţie, precum şi probleme umanitare, precum schimbul de prizonieri de război, a specificat ministrul elveţian de externe, Ignazio Cassis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pana acum erau 107 tari… Acum sunt 90. Pana la summit daca ajung 80 din 160 sa zicem mersi. Nasol moment pt Ucraiba.