G4Media.ro

Elon Musk a cerut Nvidia să livreze mii de cipuri AI rezervate…

Sursa foto: Pexels / Jordan Harrison

Elon Musk a cerut Nvidia să livreze mii de cipuri AI rezervate pentru Tesla către X şi xAI

Elon Musk spune că poate face Tesla ”un lider în AI şi robotică”, o ambiţie despre care afirmă că va necesita o mulţime de procesoare scumpe de la Nvidia, pentru a-şi construi infrastructura relatează CNBC, transmite News.ro.

La apelul Tesla privind veniturile din primul trimestru, care a avut loc în aprilie, Musk a spus că producătorul de vehicule electrice va creşte numărul de cipuri H100-uri active – semiconductorii emblematici de inteligenţă artificială ai Nvidia – de la 35.000 la 85.000 până la sfârşitul acestui an.

El a scris, de asemenea, într-o postare pe X câteva zile mai târziu, că Tesla va cheltui 10 miliarde de dolari anul acesta ”în antrenament combinat şi inferenţă AI”.

Dar e-mailurile scrise de personalul superior Nvidia şi distribuite pe scară largă în interiorul companiei sugerează că Musk a prezentat acţionarilor o imagine exagerată a achiziţiilor Tesla. Corespondenţa angajaţilor Nvidia indică, de asemenea, că Musk a deturnat un transport considerabil de procesoare AI care fusese rezervat pentru Tesla către compania sa de social media X, cunoscută anterior ca Twitter.

Acţiunile Tesla au scăzut cu până la 1% în urma informaţiei.

Ordonând Nvidia să dea prioritate aprovizionării platformei X, Musk a respins cu luni de zile primirea de către producătorul de automobile a unor unităţi de procesare grafică sau GPU de peste 500 de milioane de dolari, mărind probabil întârzierile în configurarea supercalculatoarelor de care Tesla spune că are nevoie pentru a dezvolta vehicule autonome şi roboţi umanoizi.

”Elon acordă prioritate implementării clusterului GPU X H100 la X faţă de Tesla, redirecţionând 12.000 de GPU-uri H100 livrate, programate iniţial pentru Tesla, către X. În schimb, comenzile originale ale X de 12 mii de H100, programate pentru ianuarie şi iunie, să fie redirecţionate către Tesla”, a spus o notă Nvidia din decembrie.

Un e-mail al Nvidia mai recent, de la sfârşitul lunii aprilie, spunea că afirmaţia lui Musk la apelul Tesla din primul trimestru ”intră în conflict cu rezervările” şi că postarea sa din aprilie despre X, privind cheltuieli pentru inteligenţă artificială de aproximativ 10 miliarde de dolari, ”intră în conflict cu rezervările şi prognozele pentru anul fiscal 2025”.

E-mailul face referire la ştiri despre disponibilizările drastice ale Tesla şi a avertizat că reducerea numărului de angajaţi ar putea cauza întârzieri suplimentare cu un ”proiect H100” la Tesla Gigafactory Tesla din Texas.

Noile informaţii din e-mailuri, citite de CNBC, evidenţiază o escaladare a conflictului între Musk şi unii acţionari agitaţi ai Tesla, care se întreabă dacă CEO-ul miliardar îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de Tesla, conducând, de asemenea, o colecţie de alte companii care necesită atenţia, resursele şi sume consistente de capital.

Un purtător de cuvânt al Nvidia a refuzat să comenteze acest articol. Musk şi reprezentanţii X şi Tesla nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Criticii au spus că Musk este doar un CEO cu jumătate de normă al Tesla, compania responsabilă pentru marea majoritate a averii sale. Musk este, de asemenea, CEO al companiei aerospaţiale SpaceX, fondatorul startup-ului de interfaţă creier-computer Neuralink şi al întreprinderii de tuneluri The Boring Co.

Musk Deţine şi X, pe care a achiziţionat-o pentru 44 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2022, când încă se numea Twitter. Şi a lansat startupul de AI xAI, în 2023. X şi xAI sunt strâns întrepătrunse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...