G4Media.ro

Elevii din cinci sate de oieri din Munţii Sebeşului au intrat în…

sursa foto: Pexels

Elevii din cinci sate de oieri din Munţii Sebeşului au intrat în vacanţa de vară / Își însoțesc părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte

Copiii din mai multe sate de oieri din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică, au intrat în vacanţa de vară, mai lungă decât a celorlalţi elevi din ţară, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Gabriela Gâlea, a precizat, pentru AGERPRES, că vineri este ultima zi de şcoală pentru elevii Şcolii Pianu de Sus – structurile Strungari şi Purcăreţi, frecventate de 53 de copii. Elevii din clasa a VIII-a se află deja în vacanţă de o săptămână.

În ceea ce îi priveşte pe elevii din comuna Săsciori, mai exact din satele Pleşi, Tonea şi Loman, aceştia au ultima zi de şcoală vineri, cu precizarea că zece elevi din clasa a VIII-a au intrat în vacanţă în urmă cu o săptămână.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Alba, este vorba de patru elevi de la Şcoala Primară Pleşi, nouă elevi de la Şcoala Primară Tonea, iar de la Şcoala Gimnazială Loman, de 11 preşcolari, de 48 de elevi din clasele 0-IV şi de 41 de elevi din clasele V-VII.

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist. Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar.

În cele cinci localităţi, copiii beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către ISJ Alba, pentru a-şi putea însoţi, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru „văratul” oilor la munte.

Familiile de păstori din aceste sate din Munţii Sebeşului urcă, în mai, cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, iar de aici pleacă apoi cu turmele de oi, pentru o perioadă de trei luni, în păşunile alpine. După 8 septembrie, coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe, iar de aici, după alte câteva săptămâni, revin în sat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu va suparati, dar imi puteti spune si mie unde se afla muntii Sebesului ?
    Ca eu stiu de Muntii Sureanu acolo in zona, dar nu stiu sa existe Muntii Sebesului.