G4Media.ro

Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să…

Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț / Foto: cnpetrurares.ro

Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

O elevă de 16 ani din București a murit la Piatra Neamț, unde venise pentru a participa la conferințe organizate independent de elevi, după model internațional, la Colegiul Național „Petru Rareș”. Evenimentul a fost sprijinit de conducerea liceului care nu a informat inspectoratul școlar județean (ISJ) Neamț că va găzdui activități în școala publică pentru peste 150 de elevi din țară, după cum au confirmat inspectorul șef Florentina Luca Moise și directorul colegiului, Grigoruță Oniciuc, pentru Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor organizatori au declarat că nu a fost în răspunderea lor să verifice venirea participanților încă din weekend și spun că părinții au avut de semnat acorduri pentru participarea minorilor prin care și-ar fi asumat răspunderea de siguranța lor în afara activităților.

Circa 170 de elevi din țară au simulat, între 31 iulie (luni) și 2 august (miercuri), la Colegiul Național „Petru Rareș”, conferințe de tipul celor ținute de delegații de la Națiunile Unite, pe diverse teme de interes internațional precum încălzirea globală, războaiele și consumul de droguri. Astfel de evenimente se organizează periodic în țară la câteva licee mari cu astfel de cluburi, potrivit surselor Edupedu.ro. Primul liceu din țară care a organizat astfel de evenimente a fost Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, în 2012 (sursa).

Printre elevii care a trebuit să ajungă la Piatra Neamț unde s-a desfășurat seria de întâlniri de tipul Model United Nations a fost și fata de 16 ani, din București, care în noaptea din 30 spre 31 iulie, duminică spre luni, a fost găsită decedată în casa unui tânăr. A venit cu trenul, însoțită de alți elevi cărora le-ar fi spus de intenția ei de a se vedea cu un tânăr și ar fi fost așteptată de acesta la gară duminică seară. Cazul a fost relatat de presa locală și preluat joi, 3 august, de presa centrală. Cauzele decesului ar fi intoxicație cu droguri și o hemoragie severă. Trei persoane suspecte au fost arestate și sunt anchetate sub acuzațiile de posesie de droguri și omor prin imprudență.

  • Eleva terminase clasa a IX-a la Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București și avea rezultate bune la concursurile școlare, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Într-o postare pe blogul Consiliului Municipal al Elevilor București (CMEB) de acum o săptămână susținea implicarea la evenimente școlare și scria despre beneficiile voluntariatului în adolescență: cluburile școlare sunt „un mod bun prin care poți cunoaște oamenii din liceul tău, în timp ce te distrezi”.

Am vrut să aflăm, în acest caz, cine răspunde de siguranța unor elevi, majoritatea sub vârsta majoratului, ajunși într-un oraș străin fără profesori însoțitori, la activități educaționale desfășurate într-o școală de stat pe timpul vacanței de vară. Din declarațiile reprezentanților elevilor organizatori, și ei minori, și din ale directorului liceului care a pus la dispoziție săli pentru dezbateri, reiese că părinții au semnat un acord prin care și-au asumat răspunderea pentru copiii lor minori, în afara conferinței.

Deși într-un comunicat despre eveniment, semnat de directorul Grigoruță Oniciuc, apare că sunt implicați și profesori de la acest colegiu din Piatra Neamț, și că adulți precum directoarea adjunctă și primarul orașului au făcut „deschiderea oficială” a evenimentului cu discursuri, elevii nu erau verificați că ajung în oraș decât luni dimineața, 31 iulie, când înscrierile lor erau validate de elevi voluntari la Teatrul Tineretului – detalii mai jos.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Interesanta interpretare pt „a fost asumat „.