G4Media.ro

Elev: “Ziua este mai lungă în timpul verii deoarece Pământul este mai…

Elev: “Ziua este mai lungă în timpul verii deoarece Pământul este mai aproape de Soare”. Erorile ştiinţifice din manualele de Ştiinţele Naturii de clasa a IV-a sunt predate la clasă de profesori, confirmă un studiu publicat în Revista de Pedagogie

Elevii de clasa a IV-a nu ştiu să răspundă corect la întrebări de tipul „De ce este vara ziua mai lungă decât iarna?” sau “Cum se formează anotimpurile”, arată studiul „Erori de învățare a științelor naturii ale elevilor din ciclul primar”, publicat în cel mai recent număr al Revistei de Pedagogie.

“Principala cauză a apariţiei acestei erori o constituie explicaţiile incorecte sau ambigue, referitoare la acest subiect, din manualele de Ştiinţe ale naturii – clasa a IV-a, în uz la acest moment, care argumentează explicit că anotimpurile apar din cauza variaţiei distanţei dintre Pământ şi Soare.”

Edupedu.ro a scris pe 25 septembrie despre această eroare ştiinţifică grosolană din manualul aprobat de Ministerul Educaţiei.

Citeşte articolul integral pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Era de asteptat la ineptiile care se gasesc in manuale… Dar, ma intreb, oare profesorii aia, invatatorii nu au si ei niste minime cunostinte de cultura generala? Chiar asa invata copilul mecanic, din manual?

  • Copiii nu învață mecanic, cel puțin nu cei mici. Eu am aflat de această greșeală de la copilul meu care, nedumerit îmi spune că imaginea nu arată ce zice textul din manual și cel dictat de învățătoare în clasă. Se întâmplă la școala din sectorul 3 ce poarta numele reputatului geograf Simion Mehedinți.

  • @muvis – Bineinteles ca nu copiii invata mecanic, m-am exprimat poate gresit. Copiii nu stiu cum sa invate deci nu stiu sa invete mecanic ci sunt invatati sa invete mecanic. Invatatorul este singuril responsabil pentru felul in care invata copilul (iar parintele, acasa, nu poate decat sa indrepte lucrurile atat cat poate).

  • Mă gândesc cu groază la copiii ai căror părinți nu au posibilități intelectuale sau financiare ( pt. meditații) pt. a- i ajuta să înțeleagă conținutul lecțiilor și mai ales aplicabilitatea acestor cunoștințe.

 2. Zilele de vara sunt mai lungi deoarece Pamantul se roteste in jurul propriei axe, axa de rotație fiind înclinată în raport cu planul orbital, astfel incat cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an. Cine are o explicatie mai buna, sa o scrie aici.

  • =)

   Decembrie: 31 zile
   Ianuarie: 31 zile
   Februarie: 28/29 zile
   …………………………………
   iunie: 30 zile
   iulie: 31 zile
   august: 31 zile

   mda….

  • N-are rost.
   Vorbim de constructia bazei cunoasterii la copii si noi, in loc de beton si armatura, bagam ziare facute ghem.
   Problema e la profesori, la autorii de manuale si la minister care lasa toate rahaturile sa treaca (probabil ca nici functionarii ministerului, care ar trebui sa filtreze prostiile, habar n-au cum sta treaba).

  • Ando22
   Nu poti sa le explici unor pustani de clasa IV miscari de rotatie si revolutie.
   Ei abia buchisesc aritmetica. Ei trebuie sa stie in mare asa ce este echinoxul, solstitiul, cele patru date astronomice.
   Poate ceva grafic sa vada ca sa inteleaga ceva.
   Pana sa intelegi care e treaba cu declinatia Soarelui e cale lunga, analiza matematica,sisteme vectoriale si trigonometrie sferica, astronomie.

 3. Aveti ce ati ales la vot.

 4. Zilele de vară sunt mai lungi pentru că așa le-a lăsat Dumnezeu (mai zi ceva)!

 5. Dar ca se vede altceva pe cerul Australiei, iar crucea sudului e lumina noptilor pe cerul oceanelor emisferei sudice nu tin minte sa scrie in vreun manual.

  • Pai daca vorbim de cruci, cea mai importanta e aia din dealul mitropoliei…

  • Mitropolia lu nea Caisa Danel, printre alti profitori de la botez si pana la inmormantare (interventie in marile rituri de trecere prin viata. De ce si cine le-a conferit acest drept?) pana la nivel de stat, prin scutirea de impozit. Misto cruce si Inca acceptata de o generatie CE se vrea mai mandra.

 6. Pe langa greselile clare, de 20 de ani manualele sunt concepute de asa natura incat sa creasca ambiguitatea si sa faca sa para complicat ceea ce este in esenta simplu. Educatia este sabotata in mod deliberat pentru a indobitoci generatiile viitoare si pentru a-i transforma in sclavi consumatori.

 7. Acu vreo 50 si… de ani explicatia pe care o gasise intr-o lucrare de control, un elev nedat cu cititul, era ca in timpul verii e mai cald ceea ce face ca zilele sa se dilate.
  Eu am deschis articolul cu gandul ca e scris la bascalie