G4Media.ro

El Pais: Neîncrederea în autorități și campaniile de dezinformare au făcut ca…

El Pais: Neîncrederea în autorități și campaniile de dezinformare au făcut ca România să aibă doar 26% din populație imunizată, cea mai mică rată din UE, după Bulgaria, cu doar 19%

Roxana predă limba română într-un liceu central din București și, în ciuda începutului iminent al cursurilor, la începutul lunii septembrie, încă nu se gândește să se vaccineze împotriva Covid-19, la fel ca mulți colegi de muncă – 60% dintre profesori sunt deja imunizați, relatează El Pais, citată de Rador.

Ea se teme că vaccinul provocă efecte adverse și nu are încredere în autorități, mass-media și medici. „Nu vreau să mă vaccinez; există un deficit de comunicare al celor care trebuie să promoveze vaccinarea, informații contradictorii în rândul specialiștilor și campanii agresive împotriva unor personaje cunoscute, la televiziuni și pe rețelele de socializare”, avertizează profesoara în vârstă de 43 de ani.

Ea susține că un vaccin produs într-un timp atât de scurt nu o poate convinge. Profilul ei este diferit de cel al majorității antivacciniștilor din România, care sunt concentrați în zonele rurale, cu venituri mici și fără educație.

Pentru a-și susține argumentele, Roxana spune că are „colegi care afirmă că nu există pandemie și se întreabă ce rost are vaccinarea atunci când numărul de infecții și decese arată că este pe cale să se termine [criza sanitară]”, continuă ea.

Cu 26% din populație imunizată, cu mult sub media europeană de 67%, România se află în partea de jos a listei Uniunii Europene în ceea ce privește rata de vaccinare, doar înaintea Bulgariei vecine, cu 19%. Nu a fost întotdeauna așa: când au ajuns primele doze, la începutul anului, autoritățile au fost euforice când au văzut cum mergeau oamenii să se vaccineze.

Dar a fost vorba numai de partea din populație care era decisă și care a venit pe măsură ce au sosit dozele. Problemele au început mai târziu, când a trebuit să ajungă la restul, la marea majoritate. După inocularea a mai mult de 100.000 de oameni într-o singură zi, în luna mai, deja mai puțin de 15.000 de persoane pe zi primesc dozele, în august.

Până în prezent, doar aproximativ cinci milioane de români au fost vaccinați, într-o țară de 19,4 milioane de locuitori, jumătate din ținta stabilită pentru septembrie de către guvern, care a trebuit deja să vândă 1.170.000 de doze de Pfizer Danemarcei și alte 700.000 Irlandei, pentru a evita expirarea lor, dată fiind achiziționarea unui număr mare de flacoane.

Zonele rurale, mai sărace și cu oameni mai în vârstă, sunt deosebit de puțin dispuse la vaccinare, doar 15% din populație fiind imunizată, comparativ cu ratele de aproximativ 40% observate în orașele mari, cum ar fi Bucureștiul sau Clujul.

Petru Marocico este primarul orașului Ulma, unul dintre acele locuri în care vaccinarea pare ceva îndepărtat. Este o comună de aproximativ 2.000 de locuitori, din județul Suceava, lângă granița cu Ucraina, cu doar 2% din populație având schema completă de vaccinare. „Nici eu nu am fost vaccinat. Este o invenție mondială”, spune Marocico prin telefon.

„Nu am fost niciodată bolnav”, susține primarul în vârstă de 52 de ani, ca justificare, deși subliniază că a făcut tot posibilul pentru a le explica vecinilor săi avantajele vaccinării.

Un alt primar, de această dată din Bărbulești, la 60 de kilometri de București, asigură că el nu are nicio legătură cu campania de imunizare, iar localitatea sa are cea mai mică rată de vaccinare din țară: doar 0,33%, potrivit unui recensământ cu puțin peste 5.000 de persoane imunizate.

„Am delegat sarcinile serviciilor de sănătate și mi-am făcut datoria. Dacă m-aș implica [în vaccinarea oamenilor] și cineva ar muri, responsabilitatea ar cădea asupra mea”, apără Vasile Lita, care nu a fost vaccinat.

Oficialul susţine că populația se teme de vaccinuri, dar nu spune nimic despre frica de Covid, în ciuda faptului că boala a luat viața a 34.388 de persoane din România, de la începutul pandemiei. Acum, incidența este foarte scăzută, de 20 de cazuri la 100.000 de locuitori – cu date de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, ECDC – dar infecțiile sunt în creștere în fiecare zi, cu varianta Delta.

Autoritățile sunt îngrijorate de aceste rate scăzute de inoculare, care arată o problemă de credibilitate în privința campaniei, începând chiar cu lucrătorii medicali: doar 58% dintre cei care lucrează în sistemul public au fost imunizați.

Un medic de la un spital din capitală își justifică astfel refuzul de a fi imunizat: „Un vaccin este un experiment genetic; campania de vaccinare, o manipulare; și imunizarea, inutilă”, spune el. Coordonatorul campaniei de vaccinare a guvernului român, Valeriu Gheorghiță, avertizează asupra creșterii infecțiilor.

„Acest nou val îi va afecta în special pe cei care nu au fost vaccinați”, spune el. De fapt, în această săptămână s-a raportat că 80% dintre noile infecții apar în rândul persoanelor nevaccinate, precum și 90% din decese.

Gheorghiță recunoaște că, în spatele ratei scăzute de inoculare, se află o campanie de informare nereușită despre vaccin, în special în cazul medicilor de familie din mediul rural. La toate acestea se adaugă neîncrederea românilor în liderii lor, care era deja pronunțată înainte de pandemie.

Potrivit unui studiu al Institutului Român de Cercetare a Calității Vieții, două milioane, reprezentând 15% dintre cetățeni, se opun vaccinurilor și recomandă celor apropiați să le evite, deoarece consideră că nu sunt suficient testate.

Confruntate cu perspectivele, autoritățile sanitare intenționează să introducă bonusuri precum plata a 100 de lei (20 de euro) pentru a stimula interesul pentru vaccinare și a opri al patrulea val deja anunțat, al cărui vârf este așteptat în septembrie, din cauza variantei Delta, cea mai contagioasă de până acum.

Dar e puțin. În prezent, guvernul român nu are în vedere introducerea vaccinării obligatorii în nicio zonă, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. „Obiectivul nu este creșterea, indiferent cum, a numărului de persoane vaccinate. Este important ca decizia să se bazeze pe dorința lor și pe informațiile pe care le au”, clarifică el. Prin urmare, consideră că cetățenii nu ar trebui să fie obligați să se vaccineze: „Nu cred că suntem pregătiți ca societate pentru a înțelege acest tip de abordare. Vaccinarea obligatorie nu este o soluție.”

Rețelele sociale

O mare parte dintre cei reticenți a fost ademenită, de-a lungul anilor, de campanii anti-vaccinare difuzate pe posturile naţionale de televiziune de către vedete ca prezentatoarea Olivia Steer, care propagă ideea că „vaccinurile conțin mercur și aluminiu, un amestec care provoacă autism”.

De asemenea, au fost prezentate presupuse cazuri de copii care suferă de boli grave sau netratabile, după imunizare. Aceste diatribe anti-vaccinare au devenit virale cu o viteză maximă pe Facebook, cea mai utilizată rețea socială din România. Potrivit unui sondaj al companiei INSCOP, din martie, 55% dintre români au fost expuși la știri false.

Acest vârtej mediatic este însoțit de negarea din rațiuni religioase, un alt germen de descurajare a vaccinării, care a determinat guvernul să solicite medierea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru a opri dezinformarea.

Unii preoți s-au dedicat promovării teoriilor conspirației și a multor prostii, la slujbe, precum că „după vaccinare, în scurt timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi de pește” sau că „oamenilor li se implantează, odată cu inocularea, un microcip de monitorizare”.

Aceste afirmații au devenit virale pe rețelele de socializare, într-o țară în care 85% din populație se declară creștin ortodoxă. În ciuda faptului că un purtător de cuvânt al Bisericii a încercat să oprească aceste mesaje, nu există un răspuns ferm, clar și convingător din partea acestei Biserici, precum cel promovat de Biserica greacă, aceasta îndemnându-şi clerul să citească o circulară cu întrebări și răspunsuri despre vaccinare.

Sursa: El Pais/ Autor: Raúl Sánchez Costa/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Cel mai nasol e ca Roxana e profesoara la un liceu central din Bucuresti…

 2. israel la 8k de infectati au 15 sosocati, noi la 500 de infectati avem 16 sosocati.
  o ne iasa din cap expertiza in vaccinuri in curand.
  o sa creasca in curand poluarea in bucuresti de la crematoriu.
  tare nu?!

  • La ce va asteptati in tara celor 42% de analfabeti functionali?
   Nu mai aratati cu degetul inspre altii (si) pt acest esec usturator.
   Orice poate fi iertat, mai putin prostia. Va meritati soarta.

  • @ zero un zero
   Uita-te pe graficele din Israel / Worldometer si nu mai manca c…t.
   Azi ora 10:01, 3855 noi cazuri si 55 decese.

  • @Motz
   🤮🤢

  • @motz, doreai sa zici 6626 cazuri, 55 decese și 669 ati, nu?

  • Motz daca tot dai numere da-le pe alea corecte. Cele 55 de decese sunt din 22.08(cele de pe 23.08) se vor da mai pe seara,iar in 22.08 au fost 6626 de noi infectari un Israel. Cum nu te poti abtine tu sa modifici date usor verificabile…

  • @bogdan, eu doar îl luam la mișto pe @motz ptr ca da, intr-adevar, deoarece Israelul raportează cu update de 3-4 ori pe zi, la ora 10 când zice el ca erau 3885 cazuri, asa o fi fost. Însă raportarea finala e spre dimineața și ce sa vezi, au mai apărut încă 1800 de cazuri. Ptr Israel depinde la ce ore sunt cele 3 raportări. Dar se vede ușor, la final raportarea, dacă te uiți cu o zi în urma.

   Ex: dacă te uitai numai pe la ora 10 în cele 3 zile trecute, ai fizis ca Israelul a avut vreo 30-35 decese (ceva gen 4+8+18). Însă pe zilele 20,21,22 aug nr e de 78 ( 7+16+55). Chestie psihologica. Ramai cu impresia ca a avut în 3 zile mai puține decese ca România.

 3. Asa este, însă avem și cel mai mic nr de infecții și îmbolnăviri în asa zisul val 4 din pix, spre deosebire de state ce, au imunizat 80% din populație și care acum au probleme serioase cu îmbolnăvirile, chiar în rândul celor imunizați cu ambele doze, plus multe studii venite din America și care ne arata, ca infecțiile sunt în rândul celor vaccinați

 4. Ce te recomanda? Carnetul roșu de pzdist?

 5. Nu cred că e o conspirație cu vaccinul, America, UE , Rusia ,China toate au dezvoltat vaccin, indiferent ce optiune politica au, toți zic că vaccinul e bun, altfel nu ar fi cheluit bani în cercetare și distribuție. Niciun tip de vaccin nu ofera imunitate supraumană la o boală, dar scad șansele de a face o formă severă deși șanse de infecție vor exista, ideea e să nu mori nu să nu te atinga nicio boală.

  • Polio, hepatita B, pojar etc… cu toate aceste vaccinuri NU MAI FACI NICIO BOALA. Nu exista ca faci o forma usoara de TBC sau mai stiu eu ce polio.
   La gripa si coronavirusuri nu exista vaccin. Nu se poate face unul care sa tina boala doparte.
   La noi nu testeaza de covid persoanele cu vaccin de aceea au aceste date, culmea la Israel, Gibraltar (au 100% ”imunizati” si probleme cu covid si altii sunt multi declarati infectati printre vaccinati. La fel prin Malta si toata statele vaccinate masiv)
   La noi nu exista… mai sa fie, de aceea pierde lumea increderea, ca mint urat de tot.
   Sa nu mai vorbesc despre campania cu ne da libertate, nu sanatate

  • 100% vaccinati in Israel??? Vineri aveau 80% dintre persoanele peste 12 ani,au avut un weekend productiv daca au vaccinat aproape trei milioane in doua zile

  • @Aiurea rau
   Pai da profesore’, dar bolile alea au fost eradicate de f mult timp, si sansele sa te inbolnavesti de asa ceva sunt sub 0,01% – doar daca insisti la maxim, poti contacta o boala aproape total eradicata.
   Dar Covidul este peste tot, in metrou, autobuze, restaurante, la servici, peste tot!
   Sansele sa il contactezi sunt f f f mari.

   Si vaccinul nu ofera IMUNIZARE, ci REZISTENTA, sa nu ajungi la ATI, sa nu mori, mai ales daca mai ai si alte boli.

 6. Morții mamii voastre cu cenzura voastră de prăpădiți!

  • DEX online : imun= persoana care NU (mai) poate contracta o boală (in urma vaccinarii etc)
   Pentru vaxeri : Tocmai a fost spitalizat (de covid !) faimosul reverend democrat J. Jackson, impreuna cu nevasta. Amandoi înțepați,
   amandoi trompete ale Înțepării.

  • @Motz .. de k.k.t
   Ieri tocmai ce a murit un mare re.tardat , mare antivaccinist, carea avea si talk show la radio: Phil Valentine,.. ghici cum si de la ce, de la Covid-19 ofc, dupa o luna de spitalizare si plansete non-stop, ca stia ca numai scapa..
   Si cine stie cati a mai omorat (chiar el spunand asta), dintre cei care i-au ascultat sfatul de expert, si nu s-au vaccinat.

   Iar asta cu reverendu’ ala.. e fake news.
   Oricum nu m-asi mira sa se inbolnaveasca, cand sta nonstop printre alti cr.etini nevaccinati.

   Dar tu tot pro.st ramai, orice ai face si orice ai spune.

 7. Propagandistilor,de cand vaccinarea inseamna imunizare?Minciuna repetata de o mie de ori devine adevar.

 8. Il recomanda carnetul lui de sec.urist moshalau nexmernic.

 9. Pai sa să facă PNNR sa să dea numai la țările fruntașe la înțepat in vena.
  Sau infringement.
  Trebe in toate tarile la fel, Ro pare in momentul actual mai democratică decât Franța , Anglia sau SUA !

 10. O prostie enorma…10 milioane de Romanasi locuiesc doar cu actele in Romania.
  Pe cine sa vaccinezi daca acesti oamani numai sunt pur si simplu decat in statistica falsa a statului Roman.
  Allooooo se aude suntem afara

 11. Încă ne raportăm în calcule la ficțiunea cu 19 milioane? Păi înseamnă că % real de vaccinați e mult mai mare decât credeam.

 12. 😂😂😂😂😂😂😂😂
  CARITAS😂😂😂😂😂
  😂😂😂😂😂😂😂😂
  FNI😂😂😂😂😂😂😂
  😂😂😂😂😂😂😂😂

  Care autorităţi?? Alea care favorizează infractorii şi clasează dosarele? Alea cărora le plăteşti taxe şi nu vezi nimic în schimb?

  Autorităţi. 😂😂😂😂😂😂😂😂

 13. El Pais – propaganda chinezeasca si a prietenilor lor comunisti. Mai bine ar povesti cum Spania s-a transformat dintr-o tara intr-un SRL. Si cum azilele de batrani au fost parasite de personal lasand batranii in voia sortii.

  Efecte rare sau rar raportate?
  Canada a stabilit un fond initial pentru victimele vaccinurilor, este acoperit si costul inmormantarii.
  https://bit.ly/3y9hvlB

 14. Dezinformarea e la El Pais, Romania (spre deosebire de „premiantii” spanioli) are peste 60% din populatie imunizata, e adevarat, mare parte natural. Asta se poate vedea si in cifre.

  • Chiar daca ar fi asa, se poate vedea si in cifre ca pentru Delta nu e suficient, mai ales ca imunitatea scade in timp.

 15. @Ursu, cel mai mic numar de infectii zici? In UE sunt 4 tari cu incidenta mai mica decat la noi in ultima saptamana. Iar cu numarul de decese la un milion saptmana trecuta suntem la jumatatea clasamentului in UE.

  Iar Bulgaria nevaccinata e pe locul 2 la decese pentru saptamana trecuta in UE, asa cum era de asteptat.

 16. G4, se poate face ceva sa nu mai blocati automat comentariile care contin cuvantul c.u.m? In limba romana nu e obscenitate. Valabil si pentru p.u.l.a, pentru ca face parte din cuvinte ca „po.p.u.l.a.tie”. De asemenea cuvantul p.r.o.s.t nu este neaparat o insulta, deci blocarea lui este o idee p.r.o.a.s.t.a. Multumesc. De altfel n-ar fi rau daca ar fi dezactivat complet acest filtru, care mai mult incurca decat ajuta.

 17. Avand in vedere subtestarea epica din Romania e foarte posibil ca 7 milioane de romani sa fi trecut prin boala,iar 5 milioane sunt vaccinati.Chiar daca exista multe persoane care au trecut prin boala si s-au si vaccinat tot ajungem la un total de vreo 9-10 milioane de romani care au anticorpi,deci ar trebui sa avem un val 4 fara un exces de spitalizari,ca despre infectari nu avem cum sa aflam la numarul penibil de teste facute cinform definitiei de caz.

 18. Autoritatile-s de vina… – asta e deja refren. Care autoritati, e pandemie!
  Sa explice cineva la tvr ce este aceea pandemie.
  Etimologia cuvatului pandemie: compus din πᾶν (pân, “all”) + δῆμος (dêmos, “oameni”).

  • Au innebunit de tot sosocii,de dimineata pana seara au pareri despre Israel si dau numere pe care nu le pricep.Israel inainte de vaccinare 98% dintre decese erau la persoane de peste 60 de ani in conditii de restrictii foarte dure si o maxima protejare a celor vulnerabili. Acum dupa vaccinare 55% dintre decese sunt persoane vaccinate restul de 45 la nevaccinati care in Israel au sub 30 de ani.Rezulta ca vaccinul chiar scade enorm rata de decese daca la 5.5 milioane de vaccinati vulnerabili ai aproape acelasi numar de decese ca in randul celor 2.5 milioane de tineri nevaccinati.