G4Media.ro

Efectele Pegasus: Israelul întărește controlul asupra exportului de produse informatice

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Efectele Pegasus: Israelul întărește controlul asupra exportului de produse informatice

Israelul solicită începând de luni ţărilor care cumpără tehnologia sa informatică să se angajeze să o folosească doar pentru a lupta împotriva „terorismului şi a infracţionalităţii grave” după scandalul generat de programul său de spionaj Pegasus, informează AFP, citată de Agerpres.

„Definiţiile infracţiunilor grave şi ale actelor teroriste au fost rafinate pentru a se evita estomparea graniţelor”, a declarat într-un comunicat agenţia de control a exporturilor militare, subordonată ministerului israelian al apărării.

Luni, această agenţie a actualizat „Declaraţia utilizatorului final” pe care orice stat trebuie să o semneze pentru a achiziţiona produse informatice israeliene destinate colectării de informaţii, inclusiv secrete.

Potrivit acesteia, este vorba, printre altele, de „acte ce vizează ameninţarea unei populaţii şi pot duce la moarte, rănire, luare de ostatici”.

Declaraţia mai menţionează în ce cazuri este interzisă utilizarea unui sistem informatic dar şi sancţiunile împotriva ţărilor care încalcă aceste reguli. „Statul Israel va avea dreptul, în orice moment, să revoce sau să suspende licenţa de export, ceea ce poate duce la oprirea sistemului, sau să impună limitări privind utilizarea acestuia”, se arată în documentul consultat de AFP.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO a fost expus în această vară după anchetele publicate de un consorţiu alcătuit din 17 instituţii de presă internaţionale care au dezvăluit că software-ul său Pegasus ar fi putut spiona telefoanele unor jurnalişti, politicieni, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron, activişti şi conducători de companii din mai multe ţări.

Odată instalat pe un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă în scopul captării de sunet sau imagini.

Programul Pegasus poate fi vândut doar statelor, iar astfel de vânzări trebuie să fie aprobate de un comitet special al ministerului israelian al apărării responsabil cu aprobarea vânzărilor de arme.

Potrivit cotidianului Washington Post şi agenţiei de presă Reuters, Pegasus a fost folosit pentru a infiltra smartphone-urile a cel puţin nouă angajaţi ai Departamentului de Stat aflaţi în Uganda sau care lucrau în principal pe probleme ce aveau legătură cu Africa de Est.

La începutul lunii noiembrie, Statele Unite au înscris compania NSO pe lista sa neagră a companiilor ce ameninţă securitatea statului american.

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...