G4Media.ro

Ecaterina Teodoroiu va fi prima femeie de pe bancnotele românești. Va apărea…

Ecaterina Teodoroiu va fi prima femeie de pe bancnotele românești. Va apărea pe bancnota de 20 de lei

Anul viitor Banca Națională va pune în circulație o bancnotă de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

“Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, a precizat Banca Națională într-un comunicat de presă.

Cum va arată noua bancnotă, ce elemente de siguranță și de identificare va avea, precum și data exactă a lansării în circulație sunt informații pe care BNR le va furniza ulterior.

“Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se mai arată în comunicatul BNR.

Anul trecut Banca Națională a lansat o bancnotă aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 cu portretul Reginei Maria.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele ei, a fost prima femeie combatant din Armata Română. S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front. După ce toți cei patru frați ai săi au murit în lupte, a cerut să fie să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost rănită de mai multe ori în lupte și a fost decorată de Casa Regală pentru vitejie. A murit eroic în vara anului 1917 în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Cred că mai mult ar fi meritat Regina Maria.

  • Ca sa nu ai surprize cerceteaza daca merita regina maria sa fie pe bancnote dupa comportamentul ei fata de propriul sot. Ofiteri din regimentul rosiori stiu de ce! Altfel, merge si o dansatoare la bara sa fie pe bancnota daca e patrioata ca regina maria. Ecaterina Teodoroiu merita sa fie prima si singura femeie de pe o bancnota romaneasca in circulatie. Cu regina maria puteti face bancnote de colectie, ba, chiar si cu calul ei…

  • Ecaterina Teodorovici in ce regiment a fost?Pe bancnote se pun numai virgine Aureliane,ce stii tu.

  • Da, Regina MAria ar metrita cu prisosinta pentru toate serviciile adus unei tari care nici macar nu era a sa. A fost adevaratul reprenzentant al statului roman, la bratul unui „rege” absolut incapabil.
   Cat de spre ce presupun „domnii” de mai sus, mai bine sa se intrebe cu cine s-a tolanit mama lor si ce bunatati au iesit din asta.
   Totul se reduce la pasarica pentru voi asa-i? Cat e de virtuos organul.

 2. In curând bancnotele cu coana mitza biciclista, Veronica Micle și cucoana Chirita…

  • Ți-e ciudă că n-ai făcut nimic in viață și n-o să apari pe o bancnotă?

  • la veronica micle subscriu :-)))) prietenii stiu de ce

 3. Daca ma gandesc bine, a mai fost o femeie, o taranca anonima cu un brat de spice sub brat, pe o bancnota comunista mai veche. Asadar nu e prima femeie de pe bancnota ci a doua, mai ales ca este tot o taranca. Adica nu e Ana Ipotescu, nici regina, nici Lupeasca sau mama lui Stefan cel Mare

 4. Un foarte lăudabil gest. Sunt multe femei si multi bărbați care merita acest semn de prețuire. Bravo.

 5. Mi se pare o idee excelentă…Felicitări BNR.

 6. Cinste Ecaterinei Teodoroiu, dar cand ar trebui sa pregateasca trecerea la euro BNR emite banncnote noi. Se vede din asta cam cand vom trece la euro.

 7. Documentati.va puțin. Vedeti cine au fost cei care apar pe bancnotele unguresti! Pentru ca ungurii nu-si sterg istoria cu buretele!
  Dece nu 3Regina Maria. Nu a facut nimic pentru țara? Nu a avut recunoastere internationala ?
  Am avut regi..am avut regine!
  Acum suntem plini de regi in fotbal..de regine in sport..de baroni in judete..printisori de bani gata! Ce rușine pentru poporul acesta, cu comportament de iobag… pe propriul pamant…

  • De ce avem nevoie de bamcnota de 20 lei? Nu cumva leul nostru o ia mai abitir la vale?
   Noi discutam despre regi, regine, taranci si popor „cu comportament de iobag”…

  • Ii punem pe regii si reginele matale pe bancnota de un milion de euro. Garantat.

 8. Cred ca avem in istorie femei care ar fi fost mult mai reprezentative…

 9. O inițiativă excelentă. Ecaterina Teodoroiu reprezintă un adevărat erou al națiunii Române și un exemplu pentru fiecare dintre noi. Dacă după pierderea a unei bune părți a familiei în luptele din primul război, această fată simplă a fost în stare să se înroleze și să lupte în prima linie, cât de mare mai poate fi considerat efortul nostru de a merge din patru în patru ani sau din cinci în cinci ani la o secție de votare? De fiecare dată cănd vom avea cei 20 de lei în mână, trebuie să ne reamintim că nu am făcut suficient pentru ca generația ce vine să ia în primire o Românie mai bună și că schimbarea stă numai în acțiunile noastre.

 10. Bancnota de 20 de lei? in 20-20?
  Si mai pregatim si alte femei, nu ne pregatim sa trecem la Euro?
  Veorico, piaptana-te, ca sa make foto pentru bancnota de 20-95

 11. Sa pui o femeie pe bacnota mi se pare normal. Sa explici ca de ce ai ales o femeie (si nu un barbat), mi se pare anormal.

  • Eu as pune o pe Tamara Buciuceanu sau chiar pe Nikita luptătoarea. Deasemenea as pune și minorități, o zavragioaica ceva.

 12. Cine va fi pe bancnota de 20 este perdea de fum pentru cei ce nu gandesc mai departe.
  Eu cred ca ar fi mai interesant să ne întrebăm de ce se va mări masa monetară de pe piata. Tipărind o nouă bancnota nu este necesar să dai explicații de ce dai drumul la tiparnita. După părerea mea este vorba de inflatie.

 13. Asta se numeste inflatie din cate stiu eu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.