G4Media.ro

După scandalul palmierilor, Sectorul 3 solicită Primăriei Capitalei amenzi de până la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

După scandalul palmierilor, Sectorul 3 solicită Primăriei Capitalei amenzi de până la 5.000 de lei pentru transplantarea arborilor fără autorizație

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat joi o hotărâre prin care solicită Primăriei Capitalei să majoreze amenzile în cazul celor care defrişează arbori sau distrug spaţiile verzi, transmite Agerpres.

Astfel, dacă în prezent defrişarea arborilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50 şi 100 de lei pentru persoane fizice şi 1.000-10.000 de de lei pentru persoane juridice, Sectorul 3 propune ce amenzile să fie cuprinse între 4.000 şi 5.000 de lei.

Pentru ruperea florilor, distrugerea mobilierului urban, recoltarea de fructe sau aruncarea de ambalaje pe spaţii verzi sunt propuse amenzi de 1.000-1.500 de lei, faţă de valorile actuale de 50-100 de lei pentru persoane fizice şi 1.000-10.000 de lei pentru persoane juridice.

Amenzi de 4.000-5.000 de lei sunt propuse pentru decojirea trunchiurilor de arbori, deteriorarea aleilor şi transplantarea arborilor şi arbuştilor fără autorizaţie.

Deteriorarea spaţiilor verzi prin realizarea de lucrări de construcţii fără respectarea prevederilor legale şi a celor din avizul de specialitate s-ar putea sancţiona cu amenzi cuprinse între 4.500 şi 5.000 de lei, conform propunerii Sectorului 3.

În referatul de aprobare se arată că Poliţia Locală a primit numeroase sesizări privind tăierile sau defrişările de arbori şi arbuşti, fără a se ţine cont de avizul de specialitate emis de PMB.

Pe de altă parte, cuantumul minim şi maxim al amenzilor care pot fi aplicate pentru încălcarea normelor de protecţie a spaţiilor verzi nu au mai fost majorate din 2009. Astfel, limita minimă a amenzii contravenţionale este de 25 de lei, iar limita maximă nu poate depăşi 5.000 de lei, în cazul contravenţiilor stabilite prin hotărâri ale CGMB şi 2.500 de lei în cazul contravenţiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale de sector. Primăria Sectorului 3 menţionează că amenzile aplicate de către Poliţia locală pentru tăieri şi defrişări fără avize de specialitate nu au stopat acest fenomen, întrucât sumele sunt „derizorii”, iar contravenientul are posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii contravenţionale.

Totodată, Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat şi o hotărâre prin care solicită primarului general şi Consiliului General al Capitalei să aprobe o serie de modificări privind măsurile de asigurare a îngrădirii, salubrizării şi igienizării terenurilor. Astfel, la propunerea Sectorului 3, aceste prevederi ar urma să se aplice şi în cazul curţilor şi terenurilor aferente condominiilor. Conform unei alte propuneri, reducerea suprafeţei sau schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei.

În referatul de aprobare se arată că la Poliţia Locală Sector 3 au fost înregistrate numeroase sesizări privind reducerea suprafeţei sau schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi în parcări.

Reamintim că primarul general, Nicușor Dan, a declarat, luni, la Piața Unirii, că plamierii plantați de Primăria Sectorului 3 vor fi scoși și duși la primărie, pentru că au fost puși fără niciun aviz și „suntem un stat de drept, trebuie să respectăm legea”. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a susținut, într-o intervenție telefonică la Digi24, că legal nu avea nevoie de nimic ca să planteze copaci și l-a numit „ticălos” pe Nicușor Dan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Negoita nu a adus si la 10 august suporterii lui Dinamo sa porneasca scandal ?