G4Media.ro

După o fractură de șold, recuperarea medicală semnificativă a pacientului se poate…

După o fractură de șold, recuperarea medicală semnificativă a pacientului se poate realiza la Spitalul Sfântul Sava (P)

Odată cu înaintarea în vârstă a pacienților, crește riscul producerii de fracturi, din cauza pierderii elasticității oaselor, de multe ori și din cauza osteoporozei.  Acest tip de fracturi poate genera pierderea independenței motorii a pacientului și, implicit, nevoia de a fi permanent asistat.

Fractura de șold, numită și de col femural, este printre cele mai grave, deoarece se întrerupe aportul vascular, iar consolidarea este dificilă. Fracturile deplasate au nevoie de intervenție chirurgicală de urgență, în maximum 24 – 48 de ore, iar metodele operatorii sunt variate – de la fixare cu șuruburi până la protezare totală sau parțială. Intervenția este urmată, apoi, de risc de infecții, eroziune acetabulară, dislocarea protezei.

Vârstnicii cu fractură de șold cu deplasare au, și după operație, dureri mari la nivelul șoldului, din cauza cărora  nu se mai pot ridica, nu mai pot coborî din pat, nu mai pot merge. Toate acestea pot determina complicații – escare, infecții pulmonare, infecții urinare, tromboze venoase etc., care pot duce chiar la decesul pacientului. 

Conform studiilor în domeniu, fractura de col femural are un risc de mortalitate de până la 60% dacă nu se intervine chirurgical. Pacienții vârstnici, care au comorbidități, precum boli de inimă, de rinichi, de ficat, boli pulmonare, diabet, prezintă un risc important să moară în următoarele zile după o fractură de șold, săptămâni sau luni. De aceea, este deosebit de important ca asistența de specialitate în cazul vârstnicilor să fie corelată, iar îngrijirea să fie dintre cele mai bune, astfel încât revenirea pacientului la activitățile cotidiene dinainte de accident să fie cât mai rapidă și sigură. Simpla îngrijire acasă nu este suficientă și comportă riscuri insurmontabile.

După externarea post-operatorie, de frica durerii la fiecare mișcare, pacienții au tendința de a evita să meargă, ceea ce reprezintă o mare greșeală, întrucât poate duce la eșecul operației. Cu cât vârstnicii operați încep să se miște mai repede, cu atât șansele lor de recăpătare a mobilității sunt mai mari. Este însă nevoie de specialiști,  recuperarea la domiciliu fiind aproape în totalitate ineficientă în acest stadiu al bolii. Pacientul trebuie să înceapă cât mai rapid exercițiile asistate de kinetoterapeut și fizioterapeut.  

Spitalul Sfântul Sava are 40 de specialiști în kineto și fizioterapie pentru 118 paturi autorizate, ceea ce înseamnă că grija și timpul dedicate recuperării fiecărui pacient internat sunt generoase.

Pentru o recuperare cât mai rapidă și eficientă, este important și mediul în care au loc procedurile, de aceea Spitalul Sfântul Sava a investit mult în crearea unui spațiu care să semene cât mai puțin cu un spital, ci mai degrabă cu un mediu familial, cald, primitor, care să sprijine pacienții să aibă un psihic optimist, cu încredere că recuperarea sa va fi posibilă. 

Spitalul Sfântul Sava are saloane cu 2 sau 3 paturi, condițiile de cazare fiind excelente, de hotel de 4*. Fiecare salon are baie proprie, adaptate nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii. Centrul deține peste 100 de echipamente medicale de ultimă generație, o ambulanță tip C, cu echipamente de resuscitare și terapie intensivă, iar în curând va avea și o secție ATI cu 18 paturi. 

Spitalul Sfântul Sava funcționează de numai trei ani, a fost ridicat de la zero și nu a înregistrat niciun caz de Covid. Funcționează cu o echipă medicală formată din 8 medici specialiști, 40 de kinetoterapeuți și fizioterapeuți, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere.

La Spitalul Sfântul Sava, regula de la care nu se abate niciunul dintre angajați este de a îngriji pacienții ca pe membrii propriei familii.

Este un loc minunat. Simți la fiecare ședință că evoluezi, că îți este mai bine, chiar dacă trebuie să faci efort pentru a te recupera. Eu am 82 de ani. Încerc să fac ceea ce mi se spune și constat că lucrurile merg bine”

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro 

https://spitalulsfantulsava.ro/

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...