G4Media.ro

După dezbateri aprinse, Italia blochează orice menţiune a dreptului la avort în…

sursa foto: Twitter / G7 Italy

După dezbateri aprinse, Italia blochează orice menţiune a dreptului la avort în declaraţia finală a G7

Din declaraţia finală a G7 va lipsi, conform proiectului consultat vineri de AFP, orice menţiune a dreptului la avort, transmite Agerpres.

Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană doreau păstrarea formulei folosite în declaraţia G7 de la Hiroshima, din 2023, care garanta „accesul la avort sigur şi legal şi la acordarea de îngrijiri după avort”, însă de data aceasta preşedinţia italiană a grupului celor mai dezvoltate economic democraţii din lume s-a opus.

În absenţa unui acord cu ultraconservatoarea Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a G7, susţinătorii dreptului la avort au renunţat la acest punct.

Anul trecut, liderii G7 se angajaseră şi să „promoveze drepturile şi sănătatea sexuală şi reproductivă, complet, pentru toţi”; acest pasaj a întrunit consensul şi la summitul actual găzduit de provincia Puglia din sudul Italiei.

Un înalt oficial al UE a declarat presei că „apăram ceea ce se convenise la Hiroshima, unde textul a fost mai explicit, însă nu s-a putut ajunge la un acord”. El a adăugat că „important este că în text avem promovarea drepturilor sexuale şi reproductive”.

Dezbaterile au fost aprinse şi replicile prin intermediul presei acide, în special între Meloni şi preşedintele francez Emmanuel Macron. Acesta a afirmat că „regretă” poziţia Italiei, în timp ce şefa guvernului de la Roma l-a acuzat că face „campanie electorală cu ajutorul unui forum valoros ca G7”, în vederea alegerilor parlamentare din Franţa, al căror prim tur va avea loc în 30 iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. O femeie de fier. Si cate jigniri a primit dupa ce a fost aleasa… Ca vai e de extrema dreapta.. Ca vai ce o sa faca in Italia.. 😂

  2. Tare și G7 , a ajuns sărăcia asta de Italie să comande ! Apoi se miră de ce rusnacul face ceva pe organizația asta de marionete !