G4Media.ro

După ce Polonia a refuzat să acorde vize delegaţiei Rusiei, Moscova acuză…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

După ce Polonia a refuzat să acorde vize delegaţiei Rusiei, Moscova acuză Occidentul că subminează OSCE / Lavrov: „Occidentul încearcă să preia OSCE, să subjuge această ultimă platformă de dialog regional”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că s-au acumulat mari probleme în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzând Occidentul că a respins şansa de a face din OSCE o adevărată punte de legătură cu Rusia după Războiul Rece, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Polonia a refuzat delegaţiei Rusiei vizele pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe ai OSCE, joi şi vineri, la Lodz, şi a declarat că Moscova va fi reprezentată în schimb de reprezentantul său permanent la OSCE.

La o conferinţă de presă programată să coincidă cu reuniunea, Lavrov a enumerat o listă de nemulţumiri istorice ale Rusiei faţă de Occident, afirmând că „extinderea nesăbuită” a NATO a devalorizat principiile de bază ale OSCE, organizaţie cu 57 de ţări membre, cel mai important organism de supraveghere a securităţii şi drepturilor din Europa.

”Profitând de superioritatea sa numerică în această organizaţie, Occidentul încearcă de mulţi ani să o privatizeze, dacă vreţi. Sau poate că este mai corect să spunem că încearcă să preia OSCE, să subjuge această ultimă platformă de dialog regional”, a spus Lavrov.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă Rusia ar putea părăsi organismul pan-european.

”În virtutea poziţiei pe care o adoptă OSCE, organizaţia îşi pierde automat eficienţa. Iar organizaţia îşi pierde oportunitatea, nu în cuvinte, ci în fapte, de a aborda problemele de securitate şi cooperare în Europa”, a declarat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE pentru că şi-a invadat vecinul. De asemenea, Kievul a obiectat faţă de titlul unui eveniment din cadrul reuniunii de la Lodz, care se referea la faptul că OSCE se află la o răscruce de drumuri.

”Am îndrăznit să nu fiu de acord cu titlul. OSCE se află pe o autostradă spre iad pentru că Rusia abuzează de regulile şi principiile sale … S-a încercat totul în ceea ce priveşte Rusia: să mulţumeşti, să linişteşti, să fii amabil, să fii neutru, să te angajezi, să nu spui lucrurilor pe nume. Concluzia: ar fi mai bine ca OSCE să continue fără Rusia”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dacă teroriștii sunt excluși de la masa oamenilor civilizați nu înseamnă că se pune monopol ci pur si simplu se face dreptate. Așa că să se ducă la spitalul de nebuni rușii. Sau la 2 metri sub pământ.

  2. LATROV !!!!