G4Media.ro

După 13 ani de tergiversări care au servit doar interesele Rusiei, interconectorul…

Foto: Unsplash

După 13 ani de tergiversări care au servit doar interesele Rusiei, interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria are autorizație de utilizare. Serviciul secret bulgar a avertizat conducerea țării despre interesele Rusiei, dar a fost ignorat

Interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia are deja emisă autorizația de funcționare, a anunțat miercuri ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Ivan Șișkov. E vorba despre un gazoduct ce poate aduce gaze naturale din Grecia spre România și Ungaria, via Bulgaria, și care a fost amânat de autoritățile bulgare și elene timp de peste un deceniu, în beneficiul Rusiei, care și-a păstrat monopolul pe livrarea de gaze în regiune.

”Interconectorul este finalizat și la 1 octombrie va putea, într-adevăr, să fie pus în funcțiune în adevăratul sens al cuvântul, fără nicio grijă și fără nicio încălcare a vreunei norme în Bulgaria”, a spus ministrul bulgar pentru portalul SEGA, citat de Rador.

Încă din 2009, când a fost oprită pentru prima dată furnizarea de gaze pentru Bulgaria, premierul bulgar de atunci, Boiko Borisov, a anunțat că va construi în cel mai scurt timp o interconexiune cu Grecia și astfel va diversifica sursele de aprovizionare. În realitate, însă, acest lucru s-a întâmplat abia 13 ani mai târziu.

În practică, toate cele trei guverne conduse de Boiko Borisov au făcut tot posibilul pentru a întârzia construcția gazoductului care leagă Bulgaria de Grecia.

În schimb, continuarea conductei Turkish Stream prin Bulgaria, gazoduct al Gazprom, a fost construită în timp record, cu peste 3 miliarde de leva din trezoreria statului bulgar, arată Sega. Construcția Turkish Stream a fost doar în beneficiul Rusiei, și de acolo Bulgaria nu primește deloc gaz.

Recent, conform unei dezvăluiri de pe site-ul de investigații Bird.bg, a devenit clar că într-un raport al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), cu ani înainte de începerea construcției, autoritățile bulgare, în persoana președintelui, a președintelui parlamentului și a primului ministru, au fost avertizate despre acest efect și despre scopul rușilor de a opri complet tranzitul gazelor prin Ucraina și, astfel, de a o sufoca economic. Războiul Rusiei împotriva acestei țări, care a început în februarie, a dovedit pe deplin ceea ce era scris în raportul serviciului secret bulgar. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter