G4Media.ro

DSP Neamț, despre schimbările neavizate din Spitalul Județean: Au fost modificate circuitele…

DSP Neamț, despre schimbările neavizate din Spitalul Județean: Au fost modificate circuitele funcționale prin construirea unui perete. DSP nu a avizat secția ATI

DSP Neamț a transmis, duminică seară, printr-un comunicat de presă, că Spitalul Județean unde a avut loc incendiul în urma căruia au murit 10 pacienți intubați la ATI, infectați cu COVID-19, a operat modificări de structură pentru care nu a primit avizul DSP.

Totodată, DSP Neamț mai anunță că în spital a fost modificat circuitul prin construirea unui perete, în vedea măririi capacității ATI pentru bolnavii infectați cu coronavirus și că unitatea spitalicească nu a cerut avizul DSP pentru acest lucru:

 • ”Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale”, se arată în comunicatul DSP Neamț.

Comunicatul DSP Neamț

Având în vedere informațiile apărute în cursul zilei de astăzi, 15 noiembrie 2020, referitoare la avizarea modificărilor de structură și mutarea pacienților pozitivi COVID -19 de la etajul III la etajul II al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în vederea informării corecte a opiniei publice, facem următoarele precizări:
1. Secția A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare,
la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:

 • 10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical
 • 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă.

Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.

3. La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
4. Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
5. Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.

Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene.

sursa foto: Inquam Photos/ Flavius Corfu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. „Exact, pentru care am cerut aprobarea DSP-ului, iar DSP-ul a zis că e ok. De vineri a sunat asistenta-șefă și a primit răspuns de la DSP că se poate. Am trimis schema cu noua așezare a secției, la număr de paturi mă refer, era trimisă și un fel de schiță tehnică, cu circuitele făcute.”, asta spunea dr. Ungureanu in interviul dat Recorder. Deci a mintit 🙁

 2. DSP-ul nu are atributiuni in prevenirea incendiilor si siguranta in functionare a instalatiilor. E posibil asa ceva, obiectivul avea aviz ISU doar pentru etajele 3, 4 si jumatate din parter…

  • Nu mai e nici DSPul ce a fost. Ce l-o fi mancat in fund pe director sa remodeleze spitalul, sa faca locuri? mai bine faceau un studiu de fezabilitate, ca pana la primavara moare tot ce era de murit.

 3. Militarizati pompierii si scapati de incendii.

 4. Ce mai e de discutat aici? Parca stabilisem deja: premierul, primarul de sector, asistenta. Treceti-i pe o foaie pe toti, si taiati preferatii Kodruzei de la PNL. Restul, de la secretarul general ONU si pana la morti, sa fie trasi la raspundere.

 5. Și atunci ce avize a publicat Ciolacu foarte revoltat? Și acum vrea sa bage gunoiul sub preș? Cine îl mai crede? Arsene nu mai poate fi salvat

  • Eu mi-am stricat ochii sa citesc avizele publocate de Ciolanu.
   Nu era nimic foarte specific (de ex. „etajul 2” sau asemenea).
   Sa nu uitam ca „patronul” spitalului este Consiliul Judetean, cu presedinte de majoritate de la… Ati ghicit, de la PSD. Pe cine blameaza Ciolanu? Crede ca toti suntem ametiti si uituci?

 6. Avizele și controalele făcute către DSP din birou nu salvează altceva decât „șpaga de rigoare” !

 7. CEVA nu e in regula in Comunicatul DSP Neamt, a-propos, numirile la DSP Neamt le facea tot dl Ionel Arsene, crede careva ca INDRAZNEA DSP Neamt sa-i spuna NU dlui Arsene?!
  Spun mereu dlui Ionel Arsene, pentru ca TOT ce misca in Spitalul Judetean Neamt(aflat in subordinea CJ Neamt!) era cu APROBAREA dlui Arsene!
  1. Marcel Ciolacu a prezentat ieri 3 Avize DSP Neamt POZITIVE date SJU Neamt, unul este din 15.04.2020 , al 2-lea din 13.05.2020 iar ultimul din 11.08.2020.
  Toate se refera la Structura numarului de Paturi la SJU Neamt si TOATE sunt pentru 34 de Paturi, cum spune Comunicatul DSP.
  2. Comunicatul DSP Neamt scrie la FINAL asa: „RECONFIGURAREA secției A.T.I. și MUTAREA pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost REALIZATA Fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.”
  Adica, vezi Doamne, in 14 NOIEMBRIE astia de la SJU Piatra Neamt au MODIFICAT Sectia ATI de la et. 2 si MUTAT in ACEEASI ZI pacientii de la et. 3. la et. 2, desi NU aveau Avizul DSP!
  IMPOSIBIL din punct de vedere fizic sa POATA sa REALIZEZE si CONSTRUCTIA MODIFICATA si MUTAREA fizica a celor 8 pacienti plini de fire!
  O sectie ATI e ceva COMPLICAT, Instalatiile de acolo sunt STIINTA, nu orice necalificat REALIZEAZA asa ceva si STIE asa ceva!
  Au facut in Regie proprie, probabil ca au adus 3 Doreli si cine stie ce minunatie a iesit, Parchetul s-ar putea sa descopere, desi NU mai cred in Procurorii romani, la ce-a ajuns DNAul si Parchetul general azi!
  DECI, NU cred ca LUCRAREA de MODIFICARE a fost REALIZATA in 14 Noiembrie!
  Zi in care s-a facut si MUTAREA celor 8 Pacienti de la ATI, plini de fire, pusi la aparatura complicata, SF!
  CRED ca Modificarea de Structura a fost FACUTA mai INAINTE de 14 Noiembrie 2020,(fara Avizul DSP), cred chiar ca DSP Neamt a STIUT ca Modificarea a fost FACUTA, DOAR ca DSP Neamt NU a INTERZIS Functionarea Sectiei ATI Modificate Fara Aviz DSP, efectiv le-a fost teama sa o INCHIDA!
  Legea spune ca e OBLIGATORIU Avizul DSP ca sa FUNCTIONEZE o Sectie de Spital cu Paturi, scrie chiar DSP in Comunicatul de mai sus!
  DSP are partea ei de vina, eu asa cred citind Comunicatul DSP!
  CAND s-a facut MODIFICAREA de Structura la Sectia ATI a SJU Piatra Neamt, asta e intrebarea?!
  A STIUT DSP Neamt ca Modificarea e GATA INAINTE de 14 Noiembrie si ca Pacientuii urmau sa fie MUTATI in 14 Noiembrie in Sectia ATI „modificata”, desi Modificarea NU avea Aviz de la DSP, cum OBLIGA Legea?!!
  Aseara, TVurile spuneau depsre perchezitii in Spitalul Judetean din Piatra Neamt, procurorii si politistii cautau Documentele in baza carora functiona Sectia ATI, dupa ce Prefectul judetului Neamt, George Lazar, a declarat duminica dimineata ca spitalul a gresit pentru ca efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fara vreo aprobare din partea DSP.
  Ce faceau in timpul asta Ciolacu si Ionel Arsene la TV: se bateau in piept, acuzand minciuni de campanie PNLista, afirmand ca TOTUL e LEGAL, ca au existat TOATE Avizele necesare!(ziarul ADEVARUL prezinta Avizele aratate Presei de Ciolacu, care i-a cerut public lui Orban sa inceteze cu „minciunile”, ca totul e LEGAL la SJU Piatra Neamt!!)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.