G4Media.ro

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, modernizat cu bani europeni, s-a rupt de trei…

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, modernizat cu bani europeni, s-a rupt de trei ori în doi ani

Modernizat în 2015-2016 cu 9 milioane de euro, bani europeni, drumul de 18 km care duce de la Orăștie la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia s-a rupt de trei ori în doi ani, după ce ploile și alunecările de teren s-au suprapus cu calitatea proastă a lucrărilor. Administratorul arterei, Consiliul Județean Hunedoara, a plătit deja 2 milioane de lei corecții financiare către Autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării, urmând să-și recupereze banii de la constructor, dar a cheltuit alte 2 milioane de lei pentru reparații. Un efect firesc în astfel de situații, și acest caz a ajuns pe masa procurorilor DNA.

Informația pe scurt:

  • Drumul de 18 km care duce la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost modernizat în 2015- 2016 cu fonduri europene, 9 milioane de euro.
  • De la inaugurare, în doi ani s-a rupt deja de trei ori. Numai anul acesta s-a rupt de două ori, pe 1 august și pe 26 iulie. De vină sunt ploile și alunecările de teren, pe fondul lucrărilor de proastă calitate.
  • O parte din vină o poartă lucrările prost făcute, un raport al Ministerului Dezvoltării arătând că pe unele porţiuni s-au folosit bolovani din râul Grădiştea ca umplutură pentru susţinerea terasamentului şoselei, materialele fiind altele decât cele menţionate în proiect.
  • Autoritatea de Management a aplicat corecții de două milioane lei. Cazul este cercetat de procurorii DNA.

„Debitul crescut al râului a dus la ruperi de gabioane (protecții – n.red.) și maluri pe drumul care face legătura între Costești și Grădiștea de Munte. Pe un sector de drum, situat la șapte kilometri în aval de alunecarea masivă de teren produsă săptămâna trecută, apa a rupt o porțiune semnificativă a unei benzi de circulație”, informa pe 1 august Consiliul Județean Hunedoara.
Și asta după ce aceeași instituție anunța pe 27 iulie că drumul este blocat de alunecările de teren, ceea ce făcea imposibil accesul turiștilor în cetatea dacică.

Acest articol a fost publicat de Ramona Roșulescu pe PressHub.ro și Gazeta de Dimineață în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”.

Citește tot articolul pe PressHub.ro 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. E facut romaneste.

  2. nu stiu care a fost calitatea lucrarilor, dar cu certitudine principala cauza sunt defrisarile

  3. Banii nemunciti nu fac lucrari temeinice.

  4. Intamplarea a facut ca in august 2018 sa dau o tura pe acolo, fiind in vacanta in minunata noastra tara 2 saptamani pe an (conform lui Asistat, sunt un derbedeu si ar trebui sa mi se confiste buletinul pt ca am resedinta in alta tara, haha).

    Pe langa faptul ca abia nimeresti, sunt cateva indicatoare din alea maro pt obiective culturale (la iesirea din Hateg ca noi am fost si la Prislop, dar pt Sarmizegetusa e mai bine de venit dinspre Orastie), dar pana la un moment dat, dupa aia nu mai stii daca trebuie sa faci stanga sau inainte. (am aflat dupa, trebuia stanga, eu am mers inainte).

    Drumul pe ultimii 5 km pe DJ705A sunt inchisi cu jandarmeria, pt ca au fost alunecari de teren. Evident ca drumul era circulabil, intr-adevar pe o portiune erau cateva crengi mai mari de copac cazute. Am intrebat de ce consiliul local nu face nimic, au dat din umeri. Arata dezolant, cu muntele surpat, adica se vedea ca acolo au fost inundatii serioase.

    Am ajuns la bariera, un burtos ne spune ca e deschis pana la 20:30 , era ora 18:00, si ca trebuie sa mergem pe jos. Condusesem de la Sibiu pana acolo, chiar voiam sa urc. Am urcat pe jos 5 km dus, 5 coborare La urcat e groaznic daca nu ai antrenament.

    Sus, niste toalete publice de toata jena, apoi o armata de jandarmi care frecau menta, iar nenea de la ghiseul de bilete deasemenea. Ni s-a spus scurt ca la 20:30 fix trebuie sa fim afara pt ca se schimba tura si se inchide site-ul.

    Nu exista niciun fel de transport pe astia 5 km care sa ia mai multi oameni odata (gen un minicar din ala)
    Nu exista niciun butic unde sa cumperi o apa sau un pachet de biscuiti, n-am fost atat de inspirati sa luam cu noi chestii din civilizatie.

  5. SPAGILE TREBUIE SA FIE ANUALE. DE UNDE SA-SI INTRETINA GANGSTERII POLITICI PROPRIETATILE ? DIN SALARIU ?

  6. Dacii si metamorfoza lor!