G4Media.ro

Drulă (USR) despre interzicerea semnăturii electronice pe declarațiile pe proprie răspundere: ”E…

Drulă (USR) despre interzicerea semnăturii electronice pe declarațiile pe proprie răspundere: ”E dureros că toți birocrații și juriștii prăfuiți din ministere blochează digitalizarea, inovația, simplificarea”

Deputatul USR Cătălin Drulă critică obligația impusă de guvern ca declarațiile pe proprie răspundere necesare ieșirii din casă să fie semnate de mână pe un exemplar printat.

”Guvernul insistă cu prostia semnăturii olografe (=scrisă cu pixul pe foaie) pe declarațiile privind scopul deplasării… În mod evident, un cetățean care prezintă declarația pe ecranul telefonului unei autorități, nu are nevoie să probeze propriul consimțământ în altă modalitate. Doar nu mă forțează cineva cu un pistol la cap împotriva consimțământului meu să arăt organului de control o declarație cu care de fapt nu sunt de acord!”, arată vicepreședintele USR pe Facebook.

”Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă. Este dureros că într-o vreme în care există deja destulă suferință, toți birocrații și juriștii prăfuiți din ministere, blochează la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovația, simplificarea”, a mai scris Drulă pe Facebook.

G4Media.ro a arătat că firma de avocatură RTPR susține că declarațiile pe propria răspundere și adeverințele de angajator, necesare pentru deplasare, au prevăzut în varianta inițială, înainte ca platforma să fie cedată Guvernului, posibilitatea de a aplica o semnătură online, fără a necesita printare, scanare sau fotografiere și astfel era foarte utilă Vezi aici mai multe detalii).

Pe de altă parte Guvernul susține, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că varianta semnăturii electronice a fost eliminată deoarece valoarea declarației pe proprie răspundere ar fi nulă în absența semnăturii olografe și că persoanele fizice ar fi trebuit să parcurgă o serie de pași pentru a îndeplini condițiile cerute de lege.

Totuși, avocații susțin că nu există practică judiciară pentru acest tip de semnătură și că ”simplul fapt al prezentării declarației/adeverinței conduce la însușirea documentului de către persoana care îl prezintă autorităților abilitate cu verificarea acestor documente”.

Foto: Cătălin Drulă / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Pai trebuie sa implementeze si mita electronica. Altfel nu vezi semnatura.
  #FuckTheSystem

 2. Astia care au scris regulile sunt niste limitati mintal. Deci vine politia si iti cere hartia aia. Bun. Acolo scrie numele si adresa, scopul deplasarii. Apoi iti cere sa te legitimezi. Deci politistul poate confrunta semnalmentele tale cu identitatea din acte si cu datele din declaratie. PENTRU CE mai trebuie si semnat totul? De ce nu se poate prezenta declaratia digitala? Exista si aplicatii digitale in care poti semna „electronic” declaratia, cu mouse-ul. Ca sa nu zic de o semnatura electronica adevarata, similar cu ce au firmele (daca nu ma insel).
  Doar la noi trebuie sa printezi declaratia online, s-o semnezi, apoi s-o scanezi….Ma mira ca nu cer dosar cu sina si timbru fiscal.

 3. Sa nu uitati dragi conducatori si de dosarul cu șină,
  Fmm. si familia.

 4. Daca romanii ar vota cu USR/PLUS, s-ar mai schimba lucrurile, dar romanilor le plac hotii.

 5. Aceleasi prostii debitate de USR-isti.
  STITI CE INSEAMNA SEMNATURA ELECTRONICA ?
  STITI CUM ESTE ROMANIA REALA ?
  MANCAREA NU ESTE DIN LUMEA VIRTUALA ?

  • Lumea civilizata are de multi ani implementata semnatura electronica, dar romanului ii place sa raman cu 50 de ani in urma vestului.

  • Libertariane, Gica are dreptate. Nu confunda ce ai vrea tu sa fie cu ce exista in realitate. Se cheama wishfull thinking.

 6. Egalite fraternite L@@@@t.
  Tara arde și dl se piaptănă.
  De asta nu avem noi măști , conbinezoane și materilae de protecție din cauza lipsei semnături electronice.
  Guvernul meu era preocupat de alte lucruri mărețe acum 4 săptămâni.
  Cine să verifice stocurile din rezerva statului ???Nimeni.
  Fiindcă dl Presedinte spunea căă nu-i nicio problemă cu această răceală banală și tot guvernul era ocupat cu alegerile anticipate.
  Întreb și eu dacăă domnul Presedinte nu arespectat de îndată decizia CC de ce există atâtea sancțiuni pentru cetățeni care nu vor să respecte de îndată ordonanțele vieții????
  Dacă cetățeanul este amendat ce sancțiune ar trebui să primeasca dl Iohannis????

 7. Ăștia nu știu de ce cacaturi sa se mai lege!
  Cu ceva consistent nu vin niciodată, niciodata!

 8. Vai de guvernul lui Sica Mandolina! de fapt, vai de noi! PNL=PSD = aceasi cocina de porci

 9. Băi frate ce cretini fără margini…………….

  Bine, vreau să printez foaia aia nenorocită ca s-o semnez. UNDE o printez???? Ies din casă pe motiv că vreau să printez declarația ca să o pot semna de mână ca să merg la Mega???? Dacă da, unde e deschis, că toate sunt închise, vă amintiți? Imprimanta mea e stricată, îmi cumpăr alta acum? Încep să bat din uşă-n-uşă ca să văd care are, care n-are imprimantă / tuş şi dacă poate să mă ajute?

  Vă încălzeşte mai mult că semnez o foaie albă şi o lipesc cu declarația în Photoshop, ca să fie musai semnatură de mână, dar rețineți scrupuloşilor, că acum şi pe subiectul ăsta v-ați găsit scrupuloşi, nu pe inventare în spitale, nu pe nimic altceva!, nu semnez foaia originală, ci o coală albă, deci practic nu semnez ce mi-ați transmis! Ci fac să pară! Boilor!

  Ca să fie cum vreți voi ar trebui să distribuiți prin poliție declarațiile deja printate, că noi să le comportăm de mână. Boilor!

  În stare de urgență ar trebui să fie posibilă semnătura electronică! DA! Că de-aia e stare de urgență şi declarație pe proprie răspundere!

  • *semnăm, nu comportăm (Scuzați-mă, autocorrect…)

  • Oana, de ce nu o scrii de mana ? Sunt 5-6 randuri. Cat timp poate sa-ti ia ? Am 3 calculatoare in casa dar nu am imprimanta. Nu am avut nevoie pana acum si nici nu o sa-mi cumpar. Mi-a luat 2 minute sa scriu declaratia aia cu minimum de informatii la care am fost obligat. Cred ca ne lamentam prea mult.

 10. Întreb și eu, – pot fi stocate de către cineva aceste semnături electronice și folosite în alte conjuncturi cândva?

  • Bai, dar ce va opariti atâta, nu mai sunteți în stare sa scrieți de mana nici 3-4 rânduri de cuvinte?! Doar butoane, butoane și dește, dește?!
   Ce dracu, parca sunteți handicapați și ați uitat sa țineți un pix în mână!

  • Bine ca nu ne indemni sa folosim rigla de calcul.

  • Raspunsul e un mare NU. Altfel nu s-ar mai chema semnatura electronica. Citeste si matale putin pe wikipedia.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_signature

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.