G4Media.ro

Douăzeci de ONG-uri solicită respectarea dreptului femeilor la avort în unitățile medicale…

Douăzeci de ONG-uri solicită respectarea dreptului femeilor la avort în unitățile medicale de stat și acuză că ordinul care suspendă procedurile medicale timp de o lună a limitat ”drastic” accesul la întreruperile de sarcină

20 de asociații și grupuri civice au semnat o scrisoare deschisă transmisă Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență prin care cer respectarea dreptului femeilor la avort în unitățile medicale de stat.

ONG-urile semnatare atrag atenția că în urma Ordinului 9490 din 4 octombrie 2021, prin care se suspendă procedurile medicale care nu reprezintă o urgență, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină la cerere este lăsat la latitudinea medicilor, deși este o intervenție ce nu poate fi amânată. În acest fel, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, la cerere, ajunge să fie drastic limitat în multe unități medicale din țară.

Anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin asemănător, doar 12 spitale publice efectuau întreruperi de sarcină la cerere în toată țara, mai arată asociațiile reunite La inițiativa Coaliției pentru Egalitate de Gen.

”Realitatea din teren arată că femeile și adolescentele apelează la organizații neguvernamentale pentru a le ajuta să găsească un medic care să facă întreruperi de sarcină la cerere. Iar femeile care nu au resurse au apelat la avorturi empirice sau au devenit mame fără să fie cu adevărat alegerea lor”, mai arată comunicatul citat.

Organizațiile neguvernamentale amintesc faptul că în perioada decretului 770/1966, care a interzis avorturile, suspendarea accesului la întreruperi de sarcină la cerere nu a dus la scăderea numărului avorturilor sau la o cerere mai mică din partea femeilor, ci la creșterea numărului avorturilor empirice (realizate în condiții nesterile, în lipsa personalului medical, în afara unui spital sau a unui cabinet medical), chiar la moartea femeilor.

Cea mai recentă cercetare realizată în septembrie 2021 de Centrul FILIA privind accesul la întreruperi de sarcină la cerere arată că, de la începutul pandemiei au fost înregistrate cazuri de avort empiric în cinci orașe: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea. Din 171 de spitale contactate, care au răspuns la solicitare în baza legii 544/2001, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în nouă spitale se face avort medicamentos. Din cei 802 medici specialiști în obstetrică-ginecologie care lucrează în cele 171 spitale care au răspuns solicitării noastre, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere.

ONG-urile cer ca Ordinul intrat în vigoare să stipuleze clar că serviciile de întrerupere de sarcină la cerere trebuie tratate ca o urgență, fiind o intervenție ce nu suportă amânare!

Organizațiile își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că situația din România începe să se asemene cu situația altor state din UE (Polonia, Ungaria, Malta) în ceea ce privește restricțiile asupra avortului la cerere. Femeile din Polonia sunt nevoite să călătorească până în Germania, Belgia, Spania sau Marea Britanie pentru a apela la servicii de întrerupere a sarcinii. Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple și în țara noastră! Dreptul femeilor și fetelor din România de a lua singure decizii ce țin de sănătatea lor reproductivă trebuie respectat!

Lista organizațiilor neguvernamentale semnatare:

Centrul FILIA

Asociația SEXUL vs BARZA

Societatea de Analize Feministe AnA

Asociația FRONT

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate

E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome

Asociația ACCEPT

Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice

Asociația TONAL

Asociația Mame pentru Mame

Asociația SAMAS

Fundația Crucea Albă

Consiliul Național al Dizabilității din România

Fundatia Agentia Impreuna

Fundatia Desire

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala

Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară

Asociatia Romanian Women’s Lobby

sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Câte avorturi oprite, atâtea vieți salvate! La astea nu se prezintă statistici.

 2. va fi mai ieftin!

 3. Aceleași asociații plâng că mor prea mulți oameni.

 4. Crime amânate de oameni depravati!
  Exista metode de contracepție, infractorilor!

 5. Noi de fapt pedepsim minorele pentru că au avut un moment de credulitate, iar pedeapsa e o viață mai grea decât au în acest moment. Sunt fete care n-au o pereche de încălțări prin care să nu intre apa, fete pe care părinții nu le mai lasă la școală mai mult de 4- 6 clase, fete care nu știu ce e copilăria. Iar noi, societatea românească, ne bucurăm că sunt obligate să nască la vârste la care ar trebui să se joace.

  Voi, comentatorii, v-ați întrebat vreodată ce se va întâmpla dacă aceste fete vor deveni părinți fără voia lor? Se va perpetua ciclul sărăcie – copil abuzat – copil care nu știe să se protejeze, din generație în generație.

  Și dup-aia tot voi săriți cu gura mare, că de ce fac oamenii săraci copii, dacă nu-și permit să-i crească. Nu vă gândiți că prin atitudinea asta superioară afișată față de cei care nu au știu ce e contracepția perpetuați vieți distruse, generație după generație.

  Dacă nu vi se întâmplă vouă, atunci nici alții să nu beneficieze de ajutor.

  • Asa functioneaza biologia: la 13 ani poate avea un copil fara probleme. Ca e minora sau neminora, e total irelevant daca din punct de vedere biologic e apta sa ramana gravida.

 6. Avortul e crima! Mai bine mama minora decat sa isi ucida pruncul. Mai bine mama minora decat sa treaca de 33 de ani si sa faca copii cu sindrom down sau autism. Feminismul e cancer pentru familie si societate.

  • Te-as viola nitzel sa vad ce zici cand o sa trebuiasca sa faci avort.
   E corpul meu si fac ce vreau cu el, tu vezi-ti de jucariile tale.

 7. Lasati femeile sa decida in privinta propriului corp si lasati liber accesul la aceasta procedura. Mi se pare halucinant sa avem o astfel de discutie in 2021. Unii nu stiu cate femei si-au pierdut viata din cauza intreruperilor de sarcina facute pe ascuns.

 8. Femeilor trebuie sa li se aminteasca responsabilitatea pe care o au fata de societate. Nu ai dreptul sa faci ce vrei atunci cand esti responsabila pentru inca o viata!

 9. DRagi femei,inmultiti VIATA,neconditionat,ca de moarte suntem satui!Dumnezeu va va darui MULTA BUCURIE!
  Poate opreste si pandemia asta!Altfel …o sa regretati amarnic mai tarziu.Aceste ONG-uri NU va doresc BINELE.

 10. Voi, ăștia pro viata, câți copii ați adoptat?