G4Media.ro

Dosarul Revoluției: Procurorii susțin că Ion Iliescu a comis un act de…

sursa foto: Agerpres.ro

Dosarul Revoluției: Procurorii susțin că Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenţiei militare din partea URSS, dar faptele s-au prescris

Procurorii militari care au trimis în instanță Dosarul Revoluției din 1989 îi acuză pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan și generalul Nicolae Militaru de trădare pentru că au solicitat intervenția militară din partea Uniunii Sovietice, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro. Procurorii arată însă că faptele de trădare s-au prescris.

În același dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe Iliescu și Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanității, fapte care nu se prescriu.

Procurorii mai susțin că gruparea Iliescu s-a constituit după 1968 ca ”o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS”.

Sefului statului major al armatei, generalul Ștefan Gușă, și seful statului major al trupelor de grăniceri, colonelul Petre Geantă, s-au opus solicitării. Ulterior au fost retrogradați și trimiși în unități militare din afara Bucureștiului.

Potrivit procurorilor, anunțul privind solicitarea intervenției militare a URSS a fost făcut la TVR, pe 23 decembrie, la ora 10.30 dimineața. Procurorii susțin că, dat fiind că TVR era sub control militar, iar armata era sub controlul grupării conduse de Ion Iliescu, membrii acestei grupări sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice, masate la granița de est a României.

”La fel de clar este şi faptul că prezenţa trupelor sovietice pe graniţa de Est, nu a fost o întâmplare, ca urmare a unui anunţ întămplător al TVR. Este mai presus de orice dubiu faptul că această prezenţă a fost posibilă pentru că a existat în prealabil o solicitare în acest sens, venită de la vârful puterii politico-militare a României. Totuşi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate – generalul (…) (Ștefan Gușă – n.red.)”, arată procurorii în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, ulterior Revoluției, toți cei din rețeaua Iliescu au negat constant faptul că ar fi chemat trupele sovietice și au încercat să-și ascundă filosovietismul, dar și colaborarea cu serviciile secrete ale URSS.

Principalele informații din rechizitoriul Dosarului Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au fost acuzați de crime împotriva umanității:

Solicitarea intervenţiei militare din partea URSS. În cursul zilei de 23 decembrie 1989, aproximativ orele 10:30, crainicul TVR (…) a transmis „în direct” următorul mesaj: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străine şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.” La scurt timp, postul naţional de radio a transmis un mesaj similar. Ulterior acestui prim moment, mesajul televizat a fost repetat. (vol. …)
Este lesne de realizat gravitatea mesajului. Se punea problema ca pe teritoriul României să pătrundă trupe aparţinând unui stat străin, mai precis ale URSS. Tocmai dată fiind gravitatea comunicatului, se exclude varianta conform căreia angajaţii TVR au transmis acest mesaj în mod independent, fără o autorizare prealabilă. La momentul emiterii mesajului, TVR se afla sub control militar. (…)

Probatoriul administrat a relevat că pe tema intervenţiei militare din partea URSS s-au purtat discuţii la vârful decizional al CFSN, existând chiar probe că o astfel de intervenţie a fost solicitată la 23 decembrie 1989 de către Iliescu Ion şi generalul Militaru Nicolae, adică tocmai de către liderii „grupului complotist Iliescu” susţinut de URSS.

Pentru înţelegerea corectă a situaţiei, trebuie spus că la nivelul lunii decembrie 1989, singurele persoane care aveau drept de semnătură şi de reprezentare în organele de coordonare ale forţelor Tratatului de la Varşovia, din partea României, erau ministrul apărării şi Şeful Marelui Stat Major al Armatei . La 23 decembrie 1989 generalul Milea Vasile era decedat, iar generalii (…) şi Militaru nu au fost numiţi în mod oficial în funcţia de ministru al apărării. Începând cu 23 decembrie 1989 gl.col. (r) Militaru Nicolae era impus de Iliescu Ion ca ministru de fapt, iar acesta s-a comportat ca atare, dar decretul oficial de numire a fost emis la 27 decembrie 1989. Pe cale de consecinţă, la 23 decembrie , singurul militar român care putea în mod legal să solicite o intervenţie străină era gl. (…). Aşa se explică de ce generalul (…) – Şeful Marelui Stat Major al Armatei URSS , a discutat doar cu omologul său român problema trimiterii unor forţe militare în ţara noastră, iar ca urmare a refuzului categoric din partea acestuia intervenţia nu s-a realizat.

(…) la data de 23 decembrie 1989, ţara noastră s-a confruntat cu o situaţie foarte periculoasă, cu posibile consecinţe extreme. Doar comportamentul exemplar al Şefului Statului Major al Armatei Române şi al militarilor aflaţi în serviciul de pază al frontierei de stat a preîntâmpinat o situaţie militară total nefavorabilă ţării noastre, cu posibile consecinţe nefaste pe termen lung.

La fel de clar este şi faptul că prezenţa trupelor sovietice pe graniţa de Est, nu a fost o întâmplare, ca urmare a unui anunţ întămplător al TVR. Este mai presus de orice dubiu faptul că această prezenţă a fost posibilă pentru că a existat în prealabil o solicitare în acest sens, venită de la vârful puterii politico-militare a României. Totuşi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate – generalul (…).

Lipsa acestui acord a făcut ca gl. (…) să cadă în dizgraţia noii puteri şi la scurt timp a fost retrogradat. Astfel, la data de 28 decembrie 1989, a fost eliberat din funcţia de şef al MStM şi numit ca şef de stat major şi prim locţiitor al comandantului Armatei a IV-a, cu garnizoana la Cluj-Napoca.

Ulterior Revoluţiei, toţi cei implicaţi în chemarea trupelor sovietice ( Iliescu Ion, gl. Militaru Nicolae, Voican Voiculescu, Brucan Silviu ) au negat vehement acest fapt.

Se observă că persoanele implicate în solicitarea de ajutor militar sovietic (trădare, conform legislaţiei penale), sunt aceleaşi faţă de care prezentul rechizitoriu reţine săvârşirea crimelor împotriva umanităţii, în circumstanţele arătate. Prin prisma acestei realităţi, prin raportare şi la probele administrate, în mod firesc se evidenţiază un liant, o continuitate logică, între consemnările din capitolul I (contextul internaţional), filosovietismul evident al componenţilor „grupului Iliescu”, acceptarea noii puteri din România de către URSS, reactivarea unor militari de o anumită factură şi (nu în ultimul rând) uciderea lui Ceauşescu Nicolae.

La nivelul anului 1989, Codul Penal în vigoare stabilea că este infracţiunea de Trădare „Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima ori ştirbi unitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupării militare străine”. Pedeapsa pentru trădare era cea capitală sau închisoarea de la 15 la 20 de ani.

Se constată că anchetele anterioare efectuate cu privire la Revoluţia din decembrie 1989 nu au avut niciodată ca obiectiv edificarea cu privire la această conduită, între timp survenind prescripţia răspunderii penale pentru o eventuală infracţiune de trădare.

O analiză obiectivă şi logică a situaţiei, impune concluzia conform căreia fără un ordin superior, cadrele militare aflate în paza frontierei de stat nu ar fi deschis în mod benevol graniţele ţării, aşa cum a sugerat fostul ministru al apărării. Aşadar, o astfel de decizie trebuia să vină dinspre Consiliul Militar Superior, organism aflat în subordinea CFSN şi liderilor acestuia. Apoi, analiza stenogramei depoziţiei generalului Militaru scoate în evidenţă că acesta, fără a fi întrebat cu privire la responsabilii deciziei de deschidere a frontierelor, îi aduce în discuţie, disculpându-i, pe Iliescu Ion şi Roman Petre.

Ascunderea filosovietismului noii puteri. S-a arătat prin capitolul II al prezentei lucrări faptul că reprezentanţii noii puteri politico-militare din decembrie 1989 au încercat în mod constant să ascundă filosovietismul componenţilor grupului complotist condus de Iliescu Ion, anterior anului 1989.

Totodată, s-a argumentat că una dintre motivaţiile uciderii cuplului Ceauşescu Nicolae şi Elena a reprezentat-o ascunderea realităţii conform căreia, puterea în România a fost preluată de o grupare filosovietică, ante-constituită, formată din foşti nomenclaturişti marginalizaţi şi militari pro-sovietici,cu studiile efectuate în fosta URSS, care aveau nevoie de legitimare în faţa poporului român.

Cercetările efectuate au relevat încă un aspect care vine să contureze intenţia noii puteri de a elimina probele apte să devoaleze atât filosovietismul factorilor de decizie ai noii puteri, dar şi eventualele conotaţii penale ale conduitelor acestora.

Prin raportare la cele menţionate, se constată încă o dată preocuparea constantă a reprezentanţilor noii puteri politico-militare de a acţiona în sensul ascunderii diverselor colaborări anterioare cu structurile de informaţii ale fostei URSS.

Mai trebuie menţionat că în cursul lunii ianuarie 1990, cadrele fostului DSS erau încă subordonate MApN, principalul serviciu de informaţii al ţării – SRI, fiind înfiinţat la 26 martie 1990. În intervalul decembrie 1989 – martie 1990, cadrele fostului DSS s-a aflat în subordinea lui Voiculescu Voican Gelu, iar întreaga arhivă a fostului DSS a fost preluată de MApN.

Constituirea grupului dizident Iliescu. Probatoriul administrat a relevat că pe fondul degenerării relaţiilor bilaterale dintre România şi URSS (degradare survenită ulterior momentului „Praga 1968”), urmare, inclusiv, a gravelor erori de politică internă – ce au produs o stare de nemulţumire profundă şi generală – s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

Această grupare complotistă a fost formată atât din civili (latura politică), cât şi din militari (latura militară), cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte. Componenţii grupului au aparţinut principalelor două filoane militare (MApN şi DSS), de la nivel mediu până la vârf, dar şi structurilor civile ale statului român.

Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceauşescu, însă prin funcţiile deţinute (implicit, influenţele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluţia istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său.

Foto: Ion Iliescu la TVR în 22 decembrie 1989 (Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

 1. In Romania tradarea se prescrie? wow :))

  • Codul Penal actualizat 2015

   „Articolul 154: Termenele de prescriptie a raspunderii penale
   (1) Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:
   a)15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani;
   b)10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
   c)8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
   d)5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;
   e)3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda.

  • TL;DR:
   Daca faci ORICE in RO dar 15 ani stai ascuns, e ok (cu exceptia „infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise”)
   Deci Tovarasul Ion Iliesc nu a comis, din punct de vedere legal, tradare fata de tara.
   O zi buna.

  • catre @urs polar
   Chiar daca in 2019 faptele se prescriu Legal dupa noile Legi facute de oamenii lui Iliescu se poate face o Lege de Inlaturare a Prescriptiei si Introducerea Pedepsei Capitale pentru Tradarea lui Iliescu , urmata de Condamnarea si Executia lui Iliescu. Ca metoda de executie se poate da de mancare pe Iliescu la ursii polari de la Gradina Zoologica.
   Prin hranirea ursilor polari va face si Iliescu ceva util in timpul vietii.

 2. Fapte grave prescrise – asta s-a urmarit cu tergiversarea dosarului revolutiei 29 de ani.

  • Legile sunt date de hoţi pentru hoţi.

   Aţi tot votat hoţi 30 de ani şi sunteţi atât de proşti încât îi votaţi în continuare, fie şi prin absenţă.

 3. O da!!! Fix așa este…

 4. Pai atunci dizolvati partidul infintat de Iliescu, deoarece a contribuit la fapte de tradare.

 5. Cine s-a opus interventiei terstre a rusilor a disparut instantaneu.

 6. CE? Nu imi vine sa cred. Aceasta stire m-a dat peste cap, nu cred ca si-a imaginat nimeni asa ceva. IN-CRE-DI-BIL!

 7. „“…scaunele instituţionale existente le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc (…) Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar?

  Uzurpatori, demagogi, capete deşerte, leneşi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieraşi şi fudui (…) Oameni de stat cari nu pot justifica nici săvârşirea şcoalei primare, advocaţi fără ştirea lui Dumnezeu, pictori orbi şi sculptori fără de mâni, generali cari nu ştiu citi o hartă, subprefecţi ieşiţi din puşcărie, legiuitori recrutaţi dintre stâlpi de cafenele, jucători de cărţi şi oameni cu darul beţiei, caraghioşi care înaintea erei liberale vindeau bilete la cafe chantant, iată banda ocultă care guvernează azi România.”

  Ziarul Timpul, Mihai Eminescu, 1877

 8. S-a prescris tradarea, mah!!! Nu-i asa ca-i frumos?

  • Prescris-prescris, dar ca opinie am voie sa zic „tradatorul Iliescu”? si sa-l scuip in ochi cel putin?
   Macar pana nu da dragnea legea defaimarii?

 9. Pai acum revenim treptat in sfera de influenta rusa, la fel ca in anii’90, iar daca Dragnea le „cere ajutorul” vreodata, nu vor ezita sa ne ajute asa cum I-au ajutat si pe georgieni in 2007 sau pe ucraineeni in 2014. Deja se aduna pe la granitele de est cu Ukraina, prin Crimeea, Transnistria. Asadar, Dragnea „will make Romania great again, soon!” Justitia, economia, statutl de drept sunt primele actiuni. Sunt aperitivele dinaintea fripturilor.

  • Si NATO zici ca s-a desfiintat?

  • NU, insa trebuie sa fii nebun sa crezi ca NATO va rezista aici in Est prea mult, avand in vedere actiunile Rusiei. Dupa cum stiti, guvernul a „inghetat” achizitiile de tehnica militara NATO. Nu stiu, nu am incredere in Dragnea si PSD. Nu stiu ce intentii vor avea in viitor, insa sunt convins ca acesti lideri precum Dragnea, Orban, etc , fac si jourile Rusiei aici in est.

 10. Ce pot sa mai zic dupa o asemenea stire: macar adevarul istoric sa fie scos la iveala, iar ”progeniturile” bestei rosii sa fie stranse de gat…!
  PS. Totusi presupun ca macar fapta de ”crima cu premeditare” nu se va prescrie curand?!

 11. In momentul desfasurarii evenimentelor ce fac obiectul rechizitoriului, in Romania era in vigoare decretul nr. 547/1969 pentru ratificarea conventiei asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii. Asadar, faptele puteau fi incadrate ca infractiuni impotriva umanitatii imediat dupa comiterea lor.

  Ce nu stie poporul este ca decretul nr. 547/1969 a fost clasificat secret de stat … pentru cine are chef sa cerceteze e simplu sa verifice, pe baza unui permis la sala de studiu a Arhivelor Nationale.

  Problema este CINE a avut puterea de a mentine clasificarea decretului respectiv ca secret de stat?
  Raspunsul se gaseste in Prefata la Inventarele decretelor Consiliului de Stat de la Arhivele Nationale, unde scrie negru pe alb ca decretele au fost preluate in 22.12.1989 de armata din fostul sediu al Consiliului de Stat si pastrate pana in 1998, cand au fost predate Arhivelor Nationale. La Arhivele Nationale au fost inventariate pana in 2008 cand au fost date in cercetare publica.
  Clasificarea ca secret de stat a probelor ati observat ca este o practica curenta a organelor de forta, cu ocazia cercetarii evenimentelor din 10.08.2018.

  Este o minciuna mizerabila ca in Romania nu se puteau pedepsi infractiunile contra umanitatii inainte de 2014 cand a intrat in vigoare actualul cod penal.

  Este o minciuna sfruntata cu atat mai mult cu cat in cauza CEDO Kononov contra Letonia s-a statuat ca, in baza principiului subsidiaritatii ce reglementeaza nu numai dreptul comunitar, ci intregul drept international, statele au obligatia de a sanctiona fapte ce constituie infractiuni potrivit dreptului international, chiar daca in dreptul lor national nu sunt sanctionate infractiunile respective.

  Isi inchipuie cineva ca guvernul roman si autoritatile lui de forta nu au avut habar despre ce v-am scris eu aici?

 12. DE CE POPORUL DOARME SOMNUL DE VECI?

 13. Cum e posibil asa ceva? Pe bune? Genocid prescris? Nu imi vine sa cred..este ca un vis urat ce se tot continua….RUSINE!!!

 14. Extras din Rechizitoriu:
  „Coordonarea represiunii a fost făcută de preşedintele Ceauşescu Nicolae (comandant suprem al forţelor armate), prin intermediul vârfurilor de comandă din cadrul MI-DSS şi MApN.
  Au fost implicaţi direct şi toţi şefii de direcţii militare aparţinând MI–DSS şi MApN.
  31 Pe cale de consecinţă, responsabili pentru represiunea revoluţionarilor în intervalul 16-22 decembrie 1989 sunt fostul preşedinte Ceauşescu Nicolae şi vârfurile de comandă ale MApN şi ale MI-DSS .”

  Ok, si de ce „toţi şefii de direcţii militare aparţinând MI–DSS şi MApN” nu pot fi trasi la raspundere? Erau cumva bebelusi si nu-si dadeau seama ce fel de eoridn executau?

 15. SA JUDECAM FAPTE PETRECUTE ACUM 30 DE ANI?
  Procurorii militari, politicienii, noi poporul nu avem nici o vina ca am acceptat asta?
  Au murit oameni nevinovati la revolutie, au dezinformat si ne-am impuscat intre noi.
  Nu realizam ca suntem un popor de lasi si idioti?
  Persoanele care citesc asta se exclud 🙂
  Acesti infractori, tradatori au distrus tara aceasta, au distrus tot si si-au batut joc de munca bunicilor si parintilor nostrii. Au facut Romania dintr-o tara respectata ce avea o putere economica importanta in Europa, o tara din lumea a 3-a ce nu mai este in stare sa produca nici ace de cusut. Ok au facut o lovitura de stat, au dat jos comunismul, foate bine. Dar de ce au distrus economia? Pentru asta trebuiesc judecati, ei si urmasii lor ce au condus aceasta tara.

 16. Sper ca procesul sa fie finalizat inainte ca inculpatii sa ne paraseasca.

 17. Si panama a a solicitat intervenţa SUA chiar în decembrie 1989…când la noi era „revoluţie” ..sua intervenea cu armata in panama ..pentru recuperarea canalului…hahahaha… şi la arestat pe noriega

 18. In sfarsit! O zi extraordinara! O gura de adevar, ca de aer curat!

  Acum trebuie trecut la pasul 2: pedepsirea tradatorilor si urmasilor lor!

 19. Hotii au modificat legile pentru ca sa nu mai poata fi acuzati si judecati

 20. Stati asa! Tot ce a mai ramas din dosarul Revolutiei este ca trebuie sa-l pedepsim pe Iliescu pentru ca l-a dat jos pe Ceausescu? Nu trebuia sa-l dea sau cum?

  • Tot ce-a mai ramas dupa prescrierea faptelor foarte reale prezentate infaptuite in plina stiinta de cauza este realizarea ca cei aflati sub investigare in acest dosar au deturnat o revolutie, au facut-o mai sangeroasa, si au subjugat o democratie reala punand bazele unei hegemonii de aproape 30 de ani a coruptiei si a furtului ai caror continuatori sapa acum la fundatiile micilor progrese facute pentru a-si acoperi atat predecesorii si urmele, cat si viitoarele infractiuni.

  • Nu stiu unde intelegi tu ca asta e cauza „ca l-a dat jos pe ceausescu”? Cauza e foarte clara (vorbesc de cea care se mai poate judeca, nu de cele prescrise): Cine a provocat masacrul de pe strazi de dupa 22 decembrie, dupa fuga lui Ceausescu! sau stai… aaa tu esti postac, ma, tu vrei sa deturnezi atentia oamenilor, tztztzt…

  • Undeva la obiecte pierdute, e o desagă cu neuroni.

  • Cand se va prezenta la receptie la sala cazanelor cu smoala, iliescu va avea pe condicuta (ca nu pot sa cred ca are constiinta) de trei ori mai multe victime decat ceausescu in zilele alea.
   Si acestea nu au fost victime care au murit ca sa-l dea jos pe ceausescu, fiindca ceausescu era dat jos de cand s-a ridicat cu elicopterul.
   Acestea au fost victime care trebuiau sa-l inalte pe iliescu pe soclul de erou.

 21. Oare este întâmplătoare publicarea Dosarului Revoluției?? Să nu ne ia damblaua cu acest dosar, mai importante sunt acțiunile PSD, justiția, Nicolicea ? ne-ar trebui încă o revoluție să scăpăm de jegurile actuale!!! Și astăzi se face genocid! Murim pe capete in spitale și nu numai!!! …….”Tot ce naște din pisică, șoareci mănâncă!! ” Am trăit revoluția, speram la o viață mai decentă!! Am pierdut 30 de ani din viață cu acești ciumați roșii!! Acești călăi trebuie pedepsiți într-un fel…..la vot, atât ne-a mai rămas……..

  • Dosarul (rechizitoriul) devine public in momentul trimiterii in judecata. Cred ca asa ar trebuie sa pui problema, nu publicarea ci trimiterea in judecata. Acum, stai si te gandesti ca tot vor sa-l dea jos pe Lazar de mai bine de un an. Nu-i asa ca ar putea fi un motiv serios pentru urmasii comunistilor de la putere pentru a impiedica finalizarea dosarului de catre procurori? Lucru care, se pare, nu i-a reusit.

 22. Este meritul lui Lazar ca dosarul a ajuns la lumina! A platit cu functia pentru asta, dar ar trebui sa aiba respectul romanilor pentru ca au posibiliatea sa isi cunoasca adevarata istorie!

  Pentru mine isi spala orice pacate ar avea pentru activatea de tanar procuror in timpul comunismui! Omul e menit sa invete sa se schimbe in bine din greselile trecutului!

  Poate o lege a lustratiei ar fi utila chiar si astazi cand majoritatea “cadrelor” sunt la varsta pensionarii..

  • Vai, a ajuns un tortionar comunist sa fie laudat… ! Mai cat de spalat pe cred ier sa fi…?

 23. Poporul nu intelege nimic. Are ochii plini cu barne dar cauta paiul din ochiul aproapelui. De cand pacatul a pus stapanire pe om,dreptatea s a mutat de pe pamant la Cer.
  Judecata omului e stramba. In schimb judecata lui Hristos e singura cale de reasezare in matca.
  Va indemn sa va treziti. Ne apropiem de Saptamana Patimilor lui Hristos Dumnezeu si apoi de Marea si Sfanta Lui înviere. Va rog,cei ce mai sunteti inca oameni,aduceti va aminte si luati constiinta proprie la puricat. Hristos ptr NOI a venit. Ptr a ne rezidi.
  Numai intorcandu ne la Dumnezeu si respectand Cuvantul Lui vom avea partea de binecuvantarea divina cu tot ce include ea: bunastare,iubire,intelegere si respect,sanatate,bun simt si oameni de valoare (ceea ce nu mai avem acum).
  Hristos…de acum pana n vecie,voia Domnului sa fie !

 24. Iliescu este mizeria numarul 2(dupa ceausescu) care a comis acte de genocid impotriva poporului, asa ceva nu se prescrie, nu se iarta, nu se uita. toti complicii tre sa stea la puscarie de multi ani. Romania are stricta nevoe de lustratie, comunistii si copii lor nu au ce cauta la guvernare

 25. Ok, s-a prescris tradarea. Atunci dle Iohanis sau dna Dancila, care dintre voi aveti puterea sau posibilitatea : un decret ceva, prin care pentru tradare sa i se ridice statutul de fost presedinte impreuna cu toate beneficiile ce le are. Sa il scuipe lumea pe strada cand o sa ramana fara SPP.

  • o idee buna, dupa ce iliescu va zdohni atunci trupul lui sa fie aruncat in ocean cum a aruncat trupul altui terorist osama ben laden

 26. Rușine generației părinților noștri că nu a reușit să pedepsească aceste gunoaie. Mladici și Milosevic deja sunt pământ pentru fapte petrecute mult după ce tov Ilici a omorât 1000 de oameni

 27. criminali, tradatori, personaje deasupra legilor care au adus la conducerea romanie criminali si care traiesc bine merci ca niste sugatori.

 28. Rechizitoriul a fost facut de unii care vor Regimul Ceaușescu inapoi.

 29. Loazăr încearcă disperat să mai abată cât de cât atenția de la trecutul lui de torționar, cu niște povești nemuritoare din rechizitoriul ăsta de doi bani.
  Apropos, ce e ilegal în ce se povestește acolo? Care anume e ilegalitatea comisă de Iliescu?
  Vai și amar, la noi comunismul a fost condamnat de un fost nomenclaturist, iar dosarul Revoluției e „judecat” de un fost torționar. Două evenimente care trebuiau să fie încărcate de simbolistică, acum sunt complet devalorizate de niște nemernici.

  • Bai tămâie, in ,, revoluția” făcută de ,,zâmbetul roșu” au murit în jur de 1100 de oameni după, ai înțeles? DUPA execuția lui ceausescu.

  • @Georghe Wasluinton
   Ca sa fim corecti, dupa – practic – abdicarea lui ceausescu, ca l-au mai tinut sa-l „judece” tovarasii lui, asta a fost tot show.
   Toti stiam ca, daca securitatea ar fi tras pentru ceausescu, ne-ar fi spulberat in 24 de ore si ar fi spalat si asfaltul sau chiar ar fi pus altul nou in loc, sa nu mai ramana urma.
   In niciun caz nu vad un motiv pentru care trupele de securitate s-ar fi ascuns si ar fi tras aiurea, daca ar fi fost ai lui ceausescu. In fond erau cei mai antrenati, poate singurii cu pregatire serioasa, cat despre lege care sa-i condamne… legea o facea partidul atunci, se rezolva…
   (de fapt, ca si acum: fapta nu exista, desi au furat cu miliardele, parlamentul hotilor lucreaza la foc continuu sa dezincrimineze orice )

  • @Gheorghiță din Vaslui, băi, nea caisă, am pus o întrebare concretă: ce ilegalitate a comis Iliescu, că deocamdată nu văd nimic în snoavele din rechizitoriul lui pește prăjit.
   Cine a tras și la ordinul cui? Că Loazăr ne spune că revoluționarii s-au împușcat între ei, deci nu e nimeni vinovat, morții sunt vinovați.

  • Am mai spus-o dar pentru tine,măi Spam, musai s-o repet: dacă ești prost de mic, când crești mare doar te joci !
   Întreabă-i pe ceilalți procuror generali de ce nu au trimis dosarul mai repede în instantă, lasă-l pe „loazăr” că e torționar…că așa v-a spus vouă pizedeu la haznaua 3.
   Bine. Ăilalți, dinaintea lui, nu au fost nici torționari,nici loaze, totuși 30 de ani. Ei de ce nu au făcut „pasul” ? Panimaeși ?!
   Aia cu Iliescu …mare om, mare caracter, s-a mai văzut odată, la mineriade. Dar sigur, dacă ești prost de mic…știi tu.

  • @dantela, concret: ce ilegalitate reiese din „rechizitoriu” că ar fi comis Iliescu? Ești capabil să răspunzi fără să o iei prin bălării sau nu? Zi, domne, ilegalitatea comisă, ce lege a încălcat?

  • Mai span, tu vrei sa-ti dea mura-n-gura ca sa vezi?
   (na, ca era cat pe-aci sa tastez pe langa, i)
   Mai citeste!

  • @Spawn
   Interesanta abordare !
   Dupa logica ta, Iliescu n-a facut nicio ilegalitate chemandu-i pe rusi sa intervina militar in Romania.
   Mai sunt multi cretini ca tine in tara?

 30. Faptele, împotriva unei națiuni,nu pot fi prescrise.

 31. asta e PSD-ul (FSN ..) oricand gata sa ne scoata din UE, sa ne arunce la RUSI
  ne-a trecut glontul de AK pe la ureche
  noroc ca mai sunt niste oameni in statul paralel care mai au grija de noi, ca e clar ca statul „nimic” au grija doar de buzunarele lor, restul sunt amagiri si praf in ochi

  • Armata și securitatea au avut grijă să ascundă tot.
   Acum tot armata si sri au grija sa divulge tot conform noilor interese.
   Cand vor fi pedepsiți și cei care au permis invadarea țării de către trupele americane?.
   Ce trupe rusești au fost în țară?
   În țară sunt numai trupe americane cu armament cu tot gata să înceapă (sa provoace )un război pe teritoriul tarii.
   Pentru asta cine și cand o sa raspunda?
   Tot dupa prescriere?

  • @bogdan bati campii in stil rusesc
   ok, prefer sa fiu sub ocupatie americana decat ruseasca.
   s-a vazut ce au facut/fac rusii peste tot unde merg, ce „democratii” sprijina.

   nu sunt nici americanii, nici rusii, nici ue, nici chinezii .. „perfecti”, sau sunt mai cinstiti, toti isi urmaresc interesele, dar daca e sa alegem o „perfectiune”/”democratie” pun pariu ca 99.99% din ROMANI ar alege oricand „invadarea” de catre americani, decat de catre rusi (cel putin in contextul ultimilor decenii, viitorul e necunoscut), si daca e sa mergi la muncam, sa iti cumper o masina, un telefon, sa mergi intr-o vacanta nu „alegi” RUSIA, pentru ca in afara de arme si gaz si minciuni gogonate astia nu au nimic .. am uitat de vodka

   zi-mi un lucru bun care il fac rusii pentru romania, si iti pot insira de 10 ori mai multe lucruri bune pe care le fac americanii pentru noi.

 32. @bogdan armata si securitate sub conducerea FSN/PSD ! daca ai citit aritcolul generalii aia incomozi au cam fost dati deoparte

 33. Bun asa..

  Insa unde vreti sa ridicati statuia Geniului Carpatilor, Eroului intre Eroii Neamului Nicolae Ceausescu ?
  In Piata Revolutiei in fata palatului regal sau in gata parlamentului ? Cumva la Intercontinental ?!