G4Media.ro

Dosarul filajului la magistrați și jurnaliști, redeschis a doua oară de instanță

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarul filajului la magistrați și jurnaliști, redeschis a doua oară de instanță

Judecătoarea Raluca Gabriela Macovei de la Judecătoria Sectorului 2 a dispus redeschiderea pentru a doua oară a dosarului filajului la magistrați și jurnaliști, potrivit deciziei instanței.

Admite în parte plângerea formulată de petenții Costache Puiu Alexandru și Radu Razvan Horațiu împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București nr. 373/P/2021 din data de 01.10.2021. Dispune desfiinţarea soluţiei de clasare și trimite cauza procurorului în vederea completării urmăririi penale doar cu privire la infracțiunile de violarea vieții private (…) Definitivă. Pronunţată astăzi, 14.03.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, este decizia Judecătoriei Sectorului 2.

Pe 1 octombrie 2021, procuroarea Viviana Ciucă de la Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul filajului la jurnaliști și magistrați pentru faptele de hărțuire și violare a vieții private. Decizia procurarei a fost confirmată de șeful PCAB, procurorul Viorel Cerbu.

Procuroarea a arătat însă că 11 persoane au fost implicate în operațiunea de supraveghere a jurnaliștilor Alex Costache (G4media.ro/Știrile TVR) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile Protv) și a magistraților Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României) și Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov). În seara zilei de 20 februarie 2020, aceștia sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu într-un restaurant bucureștean.

Potrivit documentului PCAB, printre cele 11 persoane implicate, 7 erau angajate ca jurnaliști cu drepturi de autor la trustul de presă Gandul Media Network SRL și alte două ca fotografi-paparazzi. E vorba de Dan-Andrei Năstase, Vlad-Eugen Dragomir, Dragoș Dumitru, Iulian-Adrian Frunză, Florin State, Alexandru-Marius Ioniță, Florin-Cătălin Guță, Costin-Ionuț Radu, Vasile Grigoraș. Alte două persoane, două femei, erau prietene ale angajaților Gandul Media Network.

Potrivit unor documente din dosar, unul dintre așa-zișii jurnaliști, Vlad-Eugen Dragomir, a fost polițist de frontieră și a venit la locul operațiunii cu un autoturism împrumutat de la Ionuț-Gabriel Olaru, un fost ofițer SRI, patron al unor firme de detectivi particulari.

Ei au susținut în fața procurorului că ținta documentării în teren ar fi fost jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu întrucât ar fi fost ”persoane publice” și ”prezentau un interes pentru publicația acestora și cititorii ei”. Pontul despre întâlnirea celor doi jurnaliști l-ar fi avut Dan-Andrei Năstase, angajat la Gandul Media Network. Paparazzi au declarat că nu au știut cine sunt persoanele cu care s-au întâlnit jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, ”aflând abia ulterior că sunt magistrați, astfel încât dacă ar fi știut nu ar mai fi efectuat activitățile respective”.

La fața locului, paparazzii de la Gandul au realizat fotografii cu cei doi jurnaliști vizați care s-au întâlnit cu magistrații Horațiu Radu și Răzvan Păștilă. La plecare, unul dintre jurnaliști, Alex Costache, a fost urmărit până în dreptul casei, fără ca paparazzi să poată să îi facă fotografii pe drum, se arată în ordonanța de clasare a PCAB.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Gandul Media Network SRL, care editează publicația online gandul.ro, este deținută de Claudia-Cristina Săvulescu-Budeanu, soția lui Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a dus o geantă cu 3,8 milioane de dolari mită de la magnatul Energiei Bogdan Buzăianu către fostul ministru PDL Elena Udrea.

Context. După operațiunea din data de 20 februarie 2020, a doua zi, pe 21 februarie 2020, RTV a difuzat imagini de la petrecerea respectivă prezentând lucrurile drept un veritabil complot pentru numirea procurorului general al României, o ”bombă de presă, linșajul din justiție, întâlnire conspirativă la șpriț, întâlnire conspirativă între magistrați și jurnaliști, rețeaua deontologii surprinsă în plin complot, dovada clară că roțile justiției subterane sunt în cârdășie cu deontologii din presă, filmări nocturne cu magistrații care au vrut să pună monopolul pe parchete”, se arată în documentul Parchetului Curții de Apel București.

Procurorul Horațiu Radu, pe atunci adjunct al procurorului general, candidase pentru funcția de procuror general al României, dar nu a fost selectat, ci a fost preferată procuroarea Gabriela Scutea de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și de către președintele Klaus Iohannis.

Imaginile de la RTv au fost preluate de evz.ro – care a publicat un veritabil raport de filaj, pe ore, inclusiv de la toaletă, din seara întâlnirii dintre magistrați și jurnaliști -, de către luju.ro și gandul.ro.

Aceste publicații, printre care inițial s-a numărat și Antena 3, au alimentat în cursul procedurii de selecție a procurorului general teza unui complot între magistrați și jurnaliști cu scopul de a impune numirea procurorului general al României.

După incident, procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul militar București a deschis un dosar în care investiga presupusa implicare a unor servicii secrete în operațiunea de filaj. Procurorul Pîrlog a apucat să ridice imagini de pe camerele de supraveghere și să trimită adrese la serviciile secrete.

Ulterior, dosarul a fost infirmat de procurorul general al României Gabriela Scutea și transferat la DIICOT. Procurorul Robert Fleckhammer de la DIICOT a anchetat aproape un an dosarul, l-a clasat, însă apoi deciza de clasare a fost infirmată de șefa interimară a DIICOT, Oana Pâțu, și de către instanță, sub aspectul infracțiunilor de hărțuire și violare a vieții private.

Ulterior, dosarul a fost declinat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, de unde a fost preluat de Parchetul Curții de Apel București.

După incident, președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei asemenea. Astfel de situații ar fi intolerabile”.

În martie 2021, filajul la jurnaliști și magistrați a fost menționat în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului: „Unii reporteri au continuat să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de către autoritățile pe care le-au investigat sau de către interpuşii lor”. Și decizia procuroarei generale Gabriela Scutea de a infirma probele inițiale a fost remarcată.

Ulterior, jurnaliștii G4media.ro Dan Tăpălagă, Cristian Pantazi, Alex Costache și Marian Păvălașc, care au scris despre implicarea în operațiune a mogulilor media cu probleme sau condamnări penale, Radu Budeanu, Dan Andronic sau Sebastian Ghiță, au fost dați în judecată de către Radu Budeanu, soțul patroanei de la Gandul Media Network.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează