G4Media.ro

Doi deputați REPER solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională imediat după…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Doi deputați REPER solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională imediat după adoptarea OUG de comasare a alegerilor

Deputații REPER Andrei Lupu și Oana Cambera au transmis, într-un comunicat de presă, că ordonanța de urgență care modifică legislația pentru a putea comasa alegerile europarlamentare cu cele locale trebuie să ajungă pe masa Curții Constituționale.

Cei doi parlamentari solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională imediat după ce Guvernul va publica Ordonanța în Monitorul Oficial. Potrivit deputaților REPER, actul normativ afectează drepturile electorale ale cetățenilor.

„Am ajuns să fim martorii unor încălcări repetate ale dispozițiilor Constituției, care ne spun clar că ordonanțele de urgență pot fi adoptate numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, ca să nu mai vorbim de faptul că tot Constituția prevede că ordonanțele de urgență nu pot afecta drepturile electorale, ceea ce se întâmplă, în mod evident, în momentul de față”, transmit Lupu și Cambera.

Mai mult, cei doi susțin că ordonanța este în contradicție cu acte aflate deja pe rolul Parlamentului.

„Cu doar două săptămâni în urmă am depus în Parlament un proiect de lege care interzice desfășurarea în paralel a mai multor tipuri de alegeri. Potrivit deciziilor anterioare ale CCR, Guvernul nu poate adopta ordonanțe care să fie în contradicție cu acte aflate deja pe rolul Parlamentului”, explică cei doi politicieni.

Deputații mai spun că actul normativ încalcă bunele practici în materie electorală ale Comisiei de la Veneția.

„România are anumite obligații în virtutea tratatelor la care este parte, obligații care includ și respectarea actelor organelor Consiliului Europei, deci și Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția care prevede expres importanța evitării modificării legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tocmai pentru a asigura predictibilitatea” a spune deputatul Andrei Lupu.

Potrivit comunicatului, statele europene care desfășoară simultan alegeri europarlamentare și alegeri locale aveau de mult timp stabilite aceste alegeri.

Deputații Andrei Lupu și Oana Cambera anunță că vor ataca în instanța de contencios administrativ orice acte subsecvente pentru organizarea alegerilor, solicitând suspendarea acestora până la soluționarea de către instanță a sesizării Curții Constituționale.

„Nu putem permite ca cel mai important proces democratic dintr-un stat, alegerile, să se desfășoare în baza unor acte asupra cărora planează suspiciunea încălcării prevederilor Constituției și a actelor de drept internațional”, au declarat cei doi deputați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ultima stire despre Renate era ca „încasează sume fabuloase de la stat. Cumulat, jurista are 10.000 de euro/lună doar pensie”. Are nevoie de timp liber sa-i cheltuiasca.
    Cine sa-i scrie sesizarea catre CCR. Ca ea nu-si bate capul…
    Ar putea trece faptul ca oameni defavorizati se bazau pe sumele incasate din supravegherea individuala a alegerilor si ca banii respectivi trebuiesc cumulati, acum anuntat din scurt…