G4Media.ro

EXCLUSIV Doi condamnați au primit distincții de la ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei,…

EXCLUSIV Doi condamnați au primit distincții de la ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, pentru ajutorul dat la ridicarea unei biserici. Preotul care i-a recomandat, către reporterul G4Media: ”Vorbesc după ce vă închinați, să văd dacă sunteți bun creștin”

Acordarea recentă a mai multor distincții de către ÎPS Teofan, la sfințirea unei biserici din municipiul Iași, a fost prilej de defilare pe scenă a doi condamnați la pușcărie pentru fraudarea de fonduri europene, fugiți din țară și extrădați din Republica Dominicană pentru a-și ispăși pedepsele în penitenciar.

Au mai primit distincții primarul Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în același timp urmărit penal de DIICOT, ultima calitate având-o și un fost viceprimar al municipiului Iași care a urcat și el pe scenă.

Cu toții au fost onorați pentru sprijinul pe care l-au oferit la edificarea lăcașului de cult. Preotul paroh al bisericii, Neculai Dorneanu, care deține și o funcție în Arhiepiscopia Iașilor, a condiționat purtarea unei discuții pe marginea acestor distincții de prezența în biserică a reporterului G4Media, pentru ca acesta să se închine și să dovedească că este ”bun creștin”.

Duminică, 10 octombrie, a avut loc Sfințirea Bisericii ”Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din cartierul ieșean Cantemir.

Cu această ocazie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a acordat mai multe distincții. Parohul Neculai Dorneanu a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. „Crucea Moldavă” – care este cea mai importantă distincție a Mitropoliei cu sediul la Iași -, a fost acordată familiei Doru și Valentina Teodor – ctitori principali.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, iar Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost conferită lui Gabriel Harabagiu – fost viceprimar al Municipiului Iaşi, precum și familiei Victor și Larisa Panaghiu.

Numele lui Doru Teodor și Victor Panaghiu au apărut, de-a lungul timpului, în mai multe articole de presă din România și Republica Dominicană din cauza unei condamnări la închisoare cu executare.

În 2006, cei doi oameni de afaceri au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție  sub acuzația de ”folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fapte cu consecinţe deosebit de grave.”

Astfel, între 2001 și 2004 (ani în care au devenit și ctitori ai edificiului de cult, pentru care sfințirea pietrei de temelie a avut loc în 2001, iar primele lucrări, în 2003), în calitate de administratori la două societăți comerciale, Teodor și Panaghiu ar fi fraudat un proiect european.

”Banii din proiectul european nu au avut legătură cu contribuția pentru biserică. Am contribuit cum am putut: cu forță de muncă, materiale și bani.”

Doru Teodor, în prezent directorul unei tipografii din Iași

Conform anchetatorilor, cu fondurile din proiect, Teodor ar fi cumpărat, la preț supraevaluat, patru utilaje tipografice second hand pe care le vânduse anterior, scriptic, către o firmă unde tot el, dar și Panaghiu, erau asociați.

În al doilea rând, în cadrul aceluiași proiect, o firmă unde era administrator Panaghiu a executat lucrări pentru o societate a lui Teodor și, deși valoarea lucrărilor de reparaţii efectiv realizate a fost de 188.731 lei, a încasat 1,6 milioane de lei, diferenţa fiind însuşită, în mod ilegal, de către cei doi inculpaţi. În total, cu penalități, prejudiciul a depășit 2 milioane de lei.

teodor
Sursa Foto: Doxologia.ro

Notă: Familia Doru și Valentina Teodor, în fața ÎPS Teofan

La începutul lui 2012, Teodor a primit 5 ani de închisoare, iar Panaghiu 4 ani, ambele condamnări fiind definitive și în regim ”cu executare”.

Polițiștii nu i-au putut găsi, însă, pe cei doi pentru a fi duși la pușcărie și i-au dat în urmărire națională și internațională. În același an, autoritățile din Republica Dominicană au anunțat că i-au identificat pe teritoriul lor, i-au arestat și apoi, la începutul lui 2013, i-au extrădat în România.

Panaghiu a fost eliberat condiționat în mai 2015, iar Teodor, în septembrie 2016. ”N-am dat șpagă lui X. (un fost șef din Fiscul ieșean n.r.) care trebuia să ajungă într-un off-shore din Seychelles și, din cauza asta, mi s-a atras înscenarea. Înainte de condamnare am avut două sentințe că sunt nevinovat, iar cei care le-au dat au fost sancționați”, a declarat Doru Teodor pentru G4Media.

Alte persoane care au primit distincții duminică și care au probleme cu legea, dar beneficiază de prezumția de nevinovăție, sunt primarul Mihai Chirica (foto jos) și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Printre altele, Primăria condusă de edil a plătit 26.700 de lei unei firme din Suceava pentru serviciile de instalare a scenei pe care s-au oferit distincțiile.

Sursa Foto: Doxologia.ro

La începutul acestui an, Chirica a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași sub acuzația de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate a patru autoturisme Skoda în urmă cu opt ani.

Tot în 2021, el a fost inculpat pentru ”omisiunea sesizării” într-un dosar instrumentat de DIICOT pentru construirea ilegală a unui bloc pe un teren concesionat de Primărie unui patron de presă din Iași. În același dosar este este urmărit penal fostul viceprimar Gabriel Harabagiu (foto jos), acesta fiind acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu, drept pentru care a fost pus sub control judiciar în perioada aprilie-august 2021.

Sursa Doxologia.ro

Preotul-patroh al bisericii, Neculai Dorneanu, a refuzat să ofere un punct de vedere asupra situației juridice a celor patru persoane de mai sus, în contextul primirii distincțiilor. ”Vorbesc numai după ce veniți aici, vă închinați în biserică și văd că sunteți bun creștin”, a spus Dorneanu.

Pe lângă calitatea din parohia nou-sfințită, preotul face parte din structurile de conducere ale Arhiepiscopiei Iașilor, fiind inspector eparhial în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală, responsabil al Departamentului Relaţii Externe.

Referitor la aceste distincții, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a declarat că ”Persoanele la care vă referiți dumneavoastră au fost evidențiate pentru lucrarea lor în zidirea unui lăcaș de cult, iar nu pentru reale sau presupuse probleme cu legea.

E o datorie morală pentru o parohie să recunoască meritul unui ctitor și să-și arate recunoștința la momentul sfințirii unei biserici, care implică multă jertfă, fiind, cel mai adesea, o încununare a unor ample lucrări desfășurate pe mulți ani. (…)

La modul general vorbind, rolul Bisericii este acela de a-l apropia pe om de Dumnezeu, iar nu de a-l pedepsi pentru greșeli și păcate. Clericii nu sunt instanță de judecată și nici bisericile nu sunt închisori.

Pentru judecăți există instanțe lumești. Pentru pedepse privative, penitenciare. Rolul Bisericii este însă acela de a recupera oamenii, de a-i întări atunci când sunt căzuți la pământ, de a-i ajuta să iasă la lumină și să facă fapte vrednice de pocăință. (…).”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

48 comentarii

 1. Ticaloasa natie mai sunteti.

  • Mă-ta e ticăloasă!

  • Aurarii salveaza familia cu Simion care n-are nici familie si nici copii iar zvonurile sunt ca ar mai fi si pederast pe deasupra :))) Cel mai bun salvator al familiei traditionale, bravo!

  • @cioc esti bun crestin?

  • Sholdovene, te-ai sculat mahmur, a fost levigatul alcoolizat?

  • Reporterii să facă investigații și la pastorii catolici, protestanți.
   Suntem vecini cu țări majoritar creștin ortodoxe!
   Occidentul să fie atent la Islam care va asimila lumea vestică.

  • Și ăștia, din nația asta, îs oameni ca și tine, măh vladimire!.. pă ăștia i-avem, cu ăștia defilăm!..
   (Da’ până la urmă, îi de preferat, unu’ care – și dacă nu s-a pocăit îndeajuns de mult în penitenciar, vine cu un gest dintr-ăsta, care crede el că e unul de bunătate și/sau semn al schimbării felului cum a gândit omu’ până atunci – decât unu’ care să retrage la căldurică, prin Serbia sau prin Madagascar cu portofelu’ plin el-știe-cum..)

 2. boborul analfabet aplauda acesti buni crestini

 3. Biserica e singura instituție care lupta impotriva Certivicatului Verde propus de talibanii USR. Cioloș a anunțat ca vrea restricții ca sa ne îngrădească libertatea mai mult. Ar trebui să se ocupe să afle cine e grupul infracțional care da foc la secțiile ATI prin țară, nu rezolvat nici cazul afaceristului ucis cu bombă în propria masină, oare pentru ca e acelasi grup implicat? Sau SRI e mână în mână cu ei?

  • Ești o clonă, băi zăpăcitule te urăsc, nu ma mai clona, esti un frustrat. Ești ceva userist plătit sa minta că cineva dă foc la spitale?

  • Sunt clone amandoi.

  • Ai probleme psihice, nu ai gandire logica….

  • @AB
   Băi, ăsta care de-abia înveți alfabetul, află și tu că Biserica (indiferent că e ortodoxă, catolică, protestantă,etc) nu stă pe aceeași treaptă valorică cu cei ce o slujesc. Aceștia pot fi ticăloși, pedofili, lacomi, infractori – cam tot ce pot fi semenii din rândul cărora provin.

   In ce a ce mă privește pe mine, îi urăsc pe acești pochi, în egală măsură ca pe politicieni, pe proști sau pe „gazetari”.

   PS.Singurii popi pe care-i apreciez, sunt cei care alcătuiesc careul de la pocker.

 4. Asta da evulmediu:))))

 5. Cei care ghideaza morala poporului….. furi, talharesti, violezi, …etc mergi la popa bagi un acatist + banuti zici tatal nostru de trei ori si esti nou nascut neprihanit…😁

 6. Căt de repede ești iertat dacă plătești „cu dreaptă măsură”! Din păcate această instituție, biserica, plină de speciliști în medicină(!), în loc să oprească pandemia, prin vaccinare, a contribuit din plin la răspăndirea ei! Ce vor de fapt?

  • Asta este țara in care traiti și trăim! De ce va mirați?’ Dacă se da șpagă pa judecători… te iartă!; dacă se da șpagă la polițistul rutier… te iartă!; dacă se da șpagă la partid, te iartă ca ai fost de alta culoare și te iau la ei;! Dacă dai șpagă la biserica… devii ctitor!… și tot așa! Mențiunea principala este ca in toate cazurile doaga e din bani publici sifonați!

 7. Dumnezeu i-a iertat bai netrebnicilor care atacati biserica , toti sunt fii lui Dumnezeu inclusiv puscariasii.

  • Si daca atacam biserica, ce? Crezi ca patim ceva?! :)) Cu mare placere as mai baga niste barbosi in lagar sa mai facem niste “sfinti ai inchisorilor” oricand! De-abia astept sa se mai intoarca roata inca o data!

  • bai clona de 2 bani, nu biserica trebuie sa ii ierte sau Dumnezeu, ci in primul rand aia calora le-au gresit. tu daca furi de la mine, eu trebuie sa te iert in primul si in primul rand. abia apoi restul.
   hai ca e chiar tare asta. adica tu furi de la mine, te iarta dumnezeu si continui sa furi si iar te iarta si tot asa. logica de cap patrat!

 8. Ieseau dracii din el daca mima ca e bun crestin. Se lasa de hartuit oameni fara functie in stat. Poate invata si o meserie, sa nu mai traiasca din instigare la ura banii OSF Stiftung.

  • Oricine vrea transparenta și meritocrație este LGBT sau/și neomarxist.

   Ideile astea puține și fixe îmi aduc aminte de bolșevici și de fasciști, doua ideologii aparent diferite, in fapt doua fete ale aceleiași monede numita ura și frica.

  • bun crestin ca aia doi?
   pai e plin de mimi buni crestini,de duci la rand la pupatori si apoi ii vezi cum injura in trafic, sau cum voteaza hoti, sau cum isi cumpara binecuvantarea lui dzeu

  • Aveti fariseismul si ciordeala in sange la BOR :))

  • 70% din romani se tem de acul de seringa

   si mai multi, se tem de eroii in alb care te lovesc cu nozocomiala si cu hexifarma

   dar idosuprematistii din solda Europei „Libere” de semnul crucii

 9. !Vladimir Putin e un gunoi

  mai nea Gunoi, la cine te referi cand spui *ticaloasa natie mai sunteti*?

  vorbesti in numele rusilor pe care tii sa-i reprezinti simbolic pe-acilea ?

 10. Toți sunt o apă și-un pământ, laicii decorați și clericii care i-au decorat, e normal să se adune și să se sprijine unii pe alții. Apropo, poate face cineva o statistică să vedem câți politicieni și oameni de afaceri influenți fac parte din structurile de conducere (adunări bisericești) ale BOR, de la protopopiate la patriarhie. Că racolarea lor în asemenea adunări nu e chiar întâmplătoare și nu e vorba nicidecum de credincioșii cei mai buni din respectivele zone.

 11. !Istvan

  repejor la biblioteca

  incepe cu *Mizerabilii* ( Victor Hugo)
  continua cu * Invierea* ( Tolstoi)

  Nu se poate sa treci pe lumea cealalta fara aceste doua lecturi ce au in vedere puscariasul! te baga aia in grup cu analfabetii functionali!

  dupa ce le-ai citit sa-mi soliciti cartile studiu pe puscarii!

 12. „Amurgul idolilor” este aproape. In ultimele decenii biserica, atât ortodoxă, cat si catolică a fost zhuduita de scandaluri de corupție și agresiuni sexuale, iar catapeteasma s-a prăbușit lăsând să se întrevadă faptul ca Împăratul este gol.

 13. se mira cineva?

 14. Mie mi se pare normal. Daca la restaurant ti se cere dovada bunei credinte in vaccin, de ce n-ar avea si popa dreptul sa ceara certificatu inainte sa vorbeasca cu ziaristu?

  • Exact!
   Cînd Facebook și Twitter închid conturi pe banda rulantă dacă nu se încadrează cu noua „politică oficială” justificarea e că sînt companii private și pot face ce vor. „My body my choice” funcționează doar pentru omorîrea legală de copii nenăscuți, nu și pentru „vaccin”, ( tratament injectabil din 6 in 6 luni ) pretext de control electronic a vieții cetățenilor.

 15. deci reporteri de alta religie sau atei sunt interzisi ? talibania din UE!

  • Exista vreo obligatie legala, constitutionala, sa vorbesti cu reporterii? Daca nu, atuncea ai dreptul sa selectezi cu cine vrei sa vorbesti sau nu.

 16. Romanii care nu fura sunt considerati slugi si supusi in tara lor.
  Cei care ancheteaza fraude , vor fi cenzurati in anchete de biserica
  O capodopera de tara

 17. ! Gigi

  eu nu atac dreptul cuiva la opinie..

  opiniile pot fi critice sau laudative, dupa constiinta fiecaruia, dupa obiectul problemei…

  dar sa ataci o natiune, tu, neica-fleica, care nu ai facut nimic semnificativ pentru ea…si sa ataci memoria celor care si-au dat viata pentru ea, este peste putinta mea de a ingadui..

  nu putem fi eroi, nu putem fi mari creatori, nu putem fi personalitati remarcabile…dar nimic nu ne impiedica sa fim respectuosi si smeriti cumva,

 18. !peteleu

  adica Tara se rezuma la asa ceva?

  daca Germania s-ar rezuma la Holocaust, nu ar mai trebui sa existe?

  si totusi, aici nu e vorba de Holocaust….

  cand vad pe cate unul ca se urca pe un scaun sa peroreze impotriva Tarii ma intreb daca el, care are chilotii rupti in fund, cum e cazul domniei-voastre, are trasa lumina la etajele superioare !

 19. E normal să premieze nişte hoţi. Cine se aseamănă se adună. Pe popă îl cheamă Dorneanu la fel ca pe un alt borfaş. Ce aşteptări să ai de la Clanul Marelui Alb?

 20. Si asta cu binecuvantarea Marelui Alb. Traiasca clanul borfasilor.

 21. Progresistii considera ca dacă un om a facut pușcărie, condamnarea e pe viață si el nu mai poate fi tratat ca un om.
  Tot progresistii, cand au aflat ca Catzu, prim ministru al României, a fost condamnat, il scuzau ca chipurile este reabilitat.

 22. Ar trebui să fie condamnați mulți prehoți care fură și inseală oamenii cu religia falsă și îi îndeamnă să pupe oase exotice, rușine gunoaiele nereciclabile ale societății românești

 23. Au inceput atacurile la adresa bisericii. Ce are ca sunt fost condamnati? Maria Magdalena n-a fost prostituata? Talharul de pe cruce nu s-a pocait? VOI ATI RIDICAT VREO BISERICA? Poate una pagana.

 24. Totul pentru infractori in tara asta.

 25. Marele alb ii canta lui Dragnea ;vrednic este; ce pretentii sa ai de la astia mai mici.

 26. Din punctul lui de vedere, ca preot, a procedat corect.