G4Media.ro

Documentul care îl contrazice pe Tudorel Toader și arată că recomandările GRECO…

Documentul care îl contrazice pe Tudorel Toader și arată că recomandările GRECO sunt obligatorii pentru statele membre

Ministrul justiției, Tudorel Toader, insistă că recomandările GRECO nu sunt obligatorii, numai că în regulamentul organismului Consiliului Europei, revizuit în vara anului trecut, scrie negru pe alb că statele membre trebuie să se conformeze, scrie Digi24.ro. Regula nr. 30 din Regulamentul de procedură GRECO spune așa: Membrii GRECO trebuie să se conformeze cu recomandările făcute în raportul de evaluare și să le pună în practică în întregime într-o limită de timp stabilită de GRECO

În conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, în decurs de 18 luni după adoptarea raportului de evaluare, să transmită GRECO un raport de prezentare a situației care să arate măsurile luate pentru a da curs recomandărilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte și va decide dacă s-a dat curs sau nu recomandărilor făcute.

Documentul GRECO poate fi consultat aici.

Într-o postare publicată pe Facebook  vineri seară, ministrul justiţiei anunţa că a cerut Grupului să-i transmită comunicatul oficial în care ar fi transmis României că are obligativitatea de a se conforma recomandărilor. Ministrul spune că ar fi primit drept răspuns doar confirmarea unei corespondenţe electronice cu presa la nivelul secretariatului GRECO. Poziţia lui vine după ce GRECO a comunicat, într-un răspuns trimis către Digi24, că recomandările instituţiei nu sunt opţionale, aşa cum afirmase ministrul justiţiei, în Senat. În raportul publicat de GRECO, ţara noastră figurează printre ţările care au regresat în lupta împotriva corupţiei.

Într-un răspuns transmis de GRECO la solicitarea Digi24, instituţia îl contrazice pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader:
Echipa GRECO care a pregătit proiectul de raport al evaluării ad-hoc s-a întâlnit cu toate autorităţile naţionale relevante, inclusiv cu ministrul justiţiei, şi a ascultat cât mai multe păreri cu putinţă. Proiectul de raport a fost ulterior discutat în amănunt şi adoptat de GRECO, ţinându-se cont de părerea autorităţilor române şi a tuturor celorlalte 48 de state membre. Recomandările GRECO nu sunt opţionale”.

Citește integral pe Digi24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Cu ce îl au la mâna Hoții ăștia de de face asta de tot cacatu prin Europa , pt legile Lu ragnea și senilu asta de trădător . N-are familie sau vreun prieten săi zică ca e penibil marele procuror ceaușist?Sa vedem ce o fi diseară

  • Trebuie sa il aiba PSD cu ceva la mana? Nu poate fi ticalos si comunist din proprie initiativa?

  • Incep sa cred ca pata rosiatica din vie de la Panciu nu era de la mustul de Feteasca Negra, asa cum s-a crezut 30 si de ani…E posibil ca in acele vremuri tulburi, betia puterii sa-l fi impins la fapte mai grave pe tanarul procuror…Tare sunt curios daca s-a folosit de presa mica pentru zdrobit struguri, pentru a sterge urma faptei…

 2. Chiar am citit documentul GRECO de doua ori , si nu prevede ca recomandarile dunt MANDATORII , asa ca nu mai umblati cu manipulari de joasa factura .

  • A310: gresesti, scrie clar ca este obligatoriu, citez: “Rule 30
   Compliance with recommendations
   1. Members of GRECO shall comply with the recommendations contained in the evaluation report and implement them fully, within the time limit set by GRECO.”

   Daca nu intelegi engleza, foloseste Google Translate

  • Da un link sa vedem si noi

  • Rule 30
   Compliance with recommendations
   1. Members of GRECO shall comply with the recommendations contained in the
   evaluation report and implement them fully, within the time limit set by GRECO.
   2. In conformity with article 15, paragraph 6, of the Statute members shall
   address to GRECO a situation report (hereinafter “RS-report”) indicating the
   measures taken to follow the recommendations in the evaluation report. GRECO
   will examine these reports and decide whether or not the recommendations have
   been complied with.
   Sursa: https://rm.coe.int/16806cd443
   PS: da’ ce greu a fost sa gasesc documentu’, domne!

 3. Pentru ca nu scrie in document in mod expres ca ne pun la zid sau ne-mpusca, sau ne dau foc sau ceva de genul asta, daca nu ne conformam… Da, nu sunt obligatorii, dar daca nu te conformezi, OUT!
  E adevarat, ca pentru prostie nu exista nici leac, nici condamnari.

  • Este exact ce dorește psd-ul: OUT! Așa vor putea apăsa pe discursul revanșard și anti-european, naționalist, izolaționist etc. Mulți vor uita că s-a ajuns la asta pur și simplu fiindcă ei fug de răspunderea penală și îi vor susține ca pe ceaușescu în ’68.

  • @Patrick
   Dar, in acelasi timp psd nu uita sa spuna de fiecare data: noi suntem eurofili …
   Evident, asta are aceeasi valoare cu „n-am nimic cu tine dar … trebuie sa-ti trag una in barba, stii…”
   N-au curajul sa spuna asta explicit ca le-ar sari lumea in cap, dar asa-i… Inca mai au interesul sa n-o declare.

 4. Romanii au retinut din crestinism numai doua pilde:
  1. Daca primesti o palma, intinde si obrazul celalalt si
  2. Imparatia Cerurilor va apartine celor saraci cu duhul

  De aceea ei cred ca, e onorabil sa primesti palme si e inaltator sa fi prost.

 5. Jalnica fiinta !

  Mi-e scarba tot mai mult de insul asta. Moldavul se crede o elita, o personalitate ce depaseste in valoare granitele Romaniei, dar SA NU UITE : Tot asa se considera in fata camerelor de luat vederi (care l-au retinut pt posteritate) si Ioan Adam, profesor la Facultatea de Drept din Brasov, senator PSD si actual puscariabil, cu sanse foarte mari de a deveni PENAL !

  • Inlocuieste, te rog, cuvantul PENAL cu unul din cuvintele: LOAZA, JAVRA, JIGODIE, PRAMATIE COMUNISTA…! Ai aflat doar ca exista o hotarare a CNCD ref la folosirea cuvantului ”penali”, care musai trebuie respectata…

 6. Oameni buni, hai sa nu ne imbatam cu apa rece. Consiliul Europei nu are nimic de-a face cu UE. Asta e un “amanunt” pe care ar jurnalistii ar fi trebuit sa-l fi precizat. Din Consiliul Europei face parte si Rusia si Albania, de pilda. Cu alte cuvinte, daca psd-istilor nu prea le-au pasat de UE, cu atit mai putin or sa le pese de CE, un organism fara nici o influenta reala.

 7. Ce vrea sa impună semidoctul asta este ca CCR judeca dacă se respecta legile UE cf constituției Ro și nu vede ca UE poate sau nu sa retragă dreptul de membru al UE după cum UE judeca legile Ro. Se joaca un joc la care ieșirea Ro din UE va fi pusa pe umerii UE și nu pe ai Ro, de parca Ro n-ar avea nicio vina în relația cu UE și UE ar trebui sa înghită tot ce face Ro. Au pus mana pe putere în Ro niște infatuați care nu își vad de lungul nasului și cred ca lumea este mare cat propria lor bătătură. Lipsa de cultura face sa nu se vadă adevărata valoare, ciobanul nu-și știe decât propria limba și zice ca cel care știe mai multe dar nu pe a lui e singur vinovat de neînțelegere, cioban care nu crede în existența girafelor, dacă el nu le-a văzut acasă.

 8. Poate ar fi util sa-i fie transmis si lui TT link-ul cu documentul GRECO semnat de toate tarile UE, insotit si de o traducere autorizata in limba romana, nu de vreo traducere de-a volgutei.

 9. Recomandarea exclude obligativitatea(vezi DEX).

  • Rule 30
   Compliance with recommendations
   1. Members of GRECO shall comply with the recommendations contained in the
   evaluation report and implement them fully, within the time limit set by GRECO.

  • Greco are un regulament care incalca Tratatul de infiintare si functionare a uniunii europene…. Sa fie protocoale de colaborare secrete la UE?

 10. CONFORM ART. 288 DIN TRATATUL DE FUNCTIONARE UE Recomandarile din Rapoartele mcv si greco NU SUNT OBLIGATORII,!!

  VERSIUNE CONSOLIDATĂ A TRATATULUI PRIVIND UNIUNEA EUROPEANĂ
  ȘI A TRATATULUI PRIVIND FUNCȚIONAREA UNIUNII EUROPENE
  (2016/C 202/01)
  Articolul 288 (ex-articolul 249 TCE)
  Pentru exercitarea competențelor Uniunii, instituțiile adoptă regulamente, directive, decizii, reco­mandări și avize.
  Regulamentul are aplicabilitate generală. Acesta este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în fiecare stat membru.
  Directiva este obligatorie pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele.
  Decizia este obligatorie în toate elementele sale. În cazul în care se indică destinatarii, decizia este obligatorie numai pentru aceștia.

  Recomandările și avizele nu sunt obligatorii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.