G4Media.ro

DOCUMENTE Bătălia pentru legea Romexpo. Președinta Senatului, Anca Dragu, a transmis Comisiei…

Sursa foto: CCIR

DOCUMENTE Bătălia pentru legea Romexpo. Președinta Senatului, Anca Dragu, a transmis Comisiei Juridice un memoriu de la adversarul proiectului: Am rugămintea de a ne comunica răspunsul dat acestuia/ Cum îi răspunde Iuliana Scântei (PNL)

Președinta Senatului, Anca Dragu, i-a transmis pe 16 iunie președintei Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei, un memoriu întocmit de adversarii proiectului Romexpo, cu mențiunea ”Am rugămintea de a ne comunica răspunsul dat acestuia”.

Este vorba de un memoriu al fondului sud-african de investiții Nepi Rockcastle, în care compania susține în esență că transferul terenurilor de la Rompexpo către Iulius Mall reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal, cu încălcarea regulilor europene.

”Prin prezenta, vă transmit memoriul domnului Alex Morar, înregistrată prin numărul de mai sus, cu rugămintea de a analiza lucrarea transmisă și de a da un răspuns. De asemenea, am rugăminea de a ne comunica răspunsul dat acestuia”, se arată în adresa transmisă de Anca Dragu către președinta Comisiei Juridice.

Vezi aici integral memoriul Nepi Rockastle

În replică, președinta Comisiei Juridice, Iuliana Scîntei, i-a răspuns președintelui Senatului că nu are temei legal să răspundă direct potentului Grupul NEPI ROCKCASTLE, cu privire la criticile aduse de acesta, probabil în calitate de parte interesată.

”Având în vedere că prin înregistrarea raportului sus menționat la Biroul permanent. Comisia juridică a finalizat procedura legislativă ce îi revenea ca atribuție în faza legislativa a reexaminării legii la cererea Președintelui României, ținând seama că o altă comisie permanentă a Senatului, respectiv Comisia economică, industrii și servicii nu și-a finalizat dezbaterea asupra cererii de reexaminare a președintelui României, propunem Biroului permanent si respectiv președintelui Senatului ca memoriile, punctele de vedere, inclusiv cel al grupului NEPI ROCKCASTLE, precum și criticile or amendamentele transmise de orice persoane fizice sau juridice direct interesate de soluția legislativa a Senatului ca urmare a reexaminării și înregistrate la Biroul permanent sau la cabinetul președintelui Senatului, să fie transmise direct Comisiei economice, industrii și servicii, spre analiză si însușire a eventualelor soluții economice ori de oportunitate legislativă, având în vedere obiectul de reglementare a activității acestei comisii”, se mai arată în răspunsul transmis de Iuliana Scântei președintelui Senatului.

Context

Adresa președintelui Senatului, Anca Dragu (PLUS) a fost transmisă la câteva zile după ce senatoarea USR PLUS, Silvia Dincă, președinta Comisiei Economice, a acuzat-o pe data de 16 iunie pe liberala Iuliana Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo.

Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo, proiect votat anul trecut de PSD și PNL și retrimis Parlamentului pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Senatoarea PNL Iulia Scântei respinge „categoric” acuzațiile potrivit cărora ar face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii Romexpo, lansate de senatoarea USR Silvia Dinică.

„Afirmațiile senatoarei USR vădesc necunoașterea procedurilor parlamentare și intenția de manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenția de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiții economice. O astfel de poziționare pune în pericol garanțiile statului român, cerute de președintele României prin cererea de reexaminare a legii”, a scris Iulia Scântei pe Facebook.

Senatoarea PNL mai afirmă că, în cadrul discuțiilor din Comisia juridică, a fost în favoarea „stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin garantată și apărată”.

Fondul de investiții NEPI Rockcastle a susținut recent că statul ar putea organiza o licitație internațională pentru dezvoltarea și revitalizarea zonei Romexpo, în loc să ofere terenurile cu titlu gratuit către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Curtea Constituțională a decis că este constituțional proiectul de lege care permite transferul gratuit în proprietatea CCIR a 46 de hectare de teren de la Romexpo pentru demararea unui proiect imobiliar.

Pe data de 31 martie, președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo și a trimis-o Parlamentului pentru reexaminare.

Președintele Iohannis a arătat, în cererea de reexaminare, că garanțiile prevăzute în lege ”nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare”.

De asemenea, Iohannis arată în cererea de reexaminare că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

Legea se află încă în Parlament, în procedură de reexaminare.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Acolo e vorba de niste imbogatiri prin spaga si tot ce decurge de acolo motiveaza „donarea” terenului. O practica des intalnita intr-o tara cu politcieni corupti. DNA e in moarte clinica si, ghici ce, politicienii fura cu „procedura parlamentara” pe buze…

  Noi sa ne platim docili taxele si impozitele, ca ei sa le doneze pentru un plic.

  • Artiştii, scriitorii şi filosofii locali ar trebui să redea în operele lor că până şi comuniştii lui Stalin au înţeles că această zonă trebuie rezervată pentru Centrul Cultural al Bucureştiului, care nu prea mai e azi capitala fotbalistică sau universitară a ţării.

 2. o sa urmeze un alt mare furt

  • Va fi un furt girat de doamna Scantei in numele stapanilor ei de la Iasi care au determinat-o sa secretizeze sedinta de discutii. Doamna Scantei, cu cat va platesc Dascalu Iulian si ai lui?

 3. Scantei inca mai crede ca ne fraiereste cu replicile ei. Scantei, stim toti ca esti omul lui Fenechiu si tii sa ne demonstrezi asta prin toata activitatea ta politica de zi cu zi .

 4. Acum revenim cu subiectul asta pe fata?…pentru cine are ceva memorie, in commenturile mele pe aceasta tema am amintit de NEPI…un fond de investitii din Africa de Sud, detinut de albi, de sigur, baieti credinciosi, care sambata de sambata merg la sinagoga…legatura cu USR este cineva din conducere care a lucrat cu ei….mai copii, cum dracu sa faci licitatie cand terenul e grevat de sarcini pana in 2050?….cladirile sunt facute de Romexpo, iar pavilionul central e monument istoric, in curs de clasare…., mai fratilor, cladirea aia e de referinta in toate cartile de calcul seismic, statica sau dinamica constructiilor…si am vazut asta in manuale de structuri de la UCLA, universitatea din Tokio sau Universitatea din Auckland…centre de referinta in inginerie seismica…si pentru Stelian Ion, marele jurist USR, superficia este un drept imprescriptibil…..anularea contractului cu CCIR si indirect Romexpo inseamna plata unor juste despagubiri, care fac cat valoarea terenului, adica vindem lui NEPI si dam banii despagubiri plus inca ceva de la buget……in speta asta poate interveni numai Primaria, prin reglementarea indicatorilor urbanistici, asta dupa ce terenul e al CCIR…asocierea cu Iulius Mall fiind facuta numai din impaunarea lui Daraban, care vrea sa justifice activitatea in fruntea CCIR, iar legatura cu PNL Iasi e rauvoitoare, ce deranjaza progresistii e legatura lui Iulian Dascalu cu BOR si cu Patriarhul..
  Postaci de partid, ciocu mic daca nu stiti despre ce e vorba….la articolul viitor va spun cine e personajul care face legatura Nepi, USR…asta daca G4 nu face ca Facebook

 5. nu zice nimeni ca usr face tam-tam asa, de justitiar ce e el. da nici chiar asa, furt pe fata. personal la Dascalu nu ma deranjeaza legatura cu BOR, ci aia cu securistii batrani si tineri. si da, legatura cu PNL Iasi e rauvoitoare…serios?!

  • Iti spun de ce e rauvoitoare…baiatul e transpartinic….terenul de la Iasi….. a fost semnata asocierea pe vremea lui Simirad, extinderea de suprafata pe vremea lui Nechita, Chirica nu prea aavut loc la masa bogatilor, nu zic ca nu ar fi dorit, dar a venit prea tarziu….la Timisoara sau Cluj au fost tranzactii pe piata libera, in cea mai mare parte…oricat am fi de rauvoitori, investitiile lui au schimbat fata orasului si omul a respectat autorizatia de construire….in Bucuresti avem 2 exemple notabile de esec imobiliar…Casa Radio si complexul Esplanada( zona Biblioteca Nationala-Junior)…..

 6. Ce vorbiti domnilor, dati la usr-istii neomarxisti sa faca acolo o maternitate sa aiba unde sa nasca csolos

 7. Ca sa fiu si eu cu comentacii aici, nu e bine cu licitatie, ca nu avem nevoie de bani multi, si nici nu se poate licitatie, ca avem mai sus explicatii de la alt comentac… da’ se poate vinde pe bani putini. Ca suntem romani, aparam ce e al nostru cu pieptu’ gol. Daca se poate nu de barbati! Ca am invatat noi la scola ca mamale sunt eroine! Si la primul gand prost ce iti vine, acolo ar fi fost d efolos educatia. Inclusiv cea sexuala.
  Si, poate dupa ce il vinde la un credincios roman, apare si proprietarul de drept, alt credincios roman, ce trebuie despagubit, ca nu ar fi prima oara.